Legendás pilóta élettörténetét ismerhették meg a kanizsaiak

facebook megosztás

Minden idők egyik legeredményesebb magyar vadászpilótája, Molnár László élete elevenedett meg a Hadak útján programsorozat legutóbbi állomásán. A Halis István Városi Könyvtárban rendezett eseményen Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy és Pozsgay Gyula grafikus tartott előadást a néhai hadnagyról.  

Mintegy 130 bevetésen vett részt vitéz nemes Molnár László, amelyek során 27 – más források szerint 25 – igazolt légi győzelmet aratott. Egyike volt azon keveseknek, akik katonai teljesítményükkel kiérdemelték a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet. 1944-ben bekövetkezett hősi halálakor nem akadt nála eredményesebb magyar vadászpilóta. Pozsgay Gyula grafikust gyermekkorában ihlette meg a levegő magyar katonahőseinek története és úgy döntött életútjukat képregényben örökíti meg. A Molnár Lászlóról szóló „Az ifjú oroszlán” című kötethez számos forrást, - köztük történészek ismereteit - is felhasznált.

hadak

- Ez sokkal inkább ilyen illusztrált dokumentum. Eleve a stílusa is olyan, hogy fotorealisztikusan próbálom ábrázolni ezeket a jeleneteket. Másrészt viszont igaz, hogy Magyarországon az emberek többségében a képregény úgy él, mint valamilyen gyermekeknek szóló karikatúra, mese vagy humoros történet. Ezen igyekszünk változtatni, azért fogalmaztam többes számban, mert nemcsak én dolgozok komolyabb témájú történelmi képregényeken - tudtuk meg Pozsgay Gyulától. 

Pozsgay Péter, tartalékos főhadnagy gyermekkorában ismerte meg a 23 évesen elhunyt pilóta történetét. 2021-ben az ő kezdeményezésére jött létre Sopronban a Molnár László emléknap, amelyet azóta is minden évben megtartanak. Szerinte az a hazaszeretet, amely az egykori elismert tisztet jellemezte, példát mutathat a mai fiataloknak.

hadak

- Ez a szellemi örökség régóta megvan szerencsére. A szélesebb társadalom az utóbbi években kezdte ezeket felismerni, illetve talán mondhatjuk, hogy a központi emlékezetpolitika is nagyobb figyelmet fordít a katonahősök emlékének ápolására. Ennek szerintem látszanak a társadalmilag pozitív jelei is - hangzott el Pozsgay Pétertől, a Magyar Honvédség tartalékos főhadnagyától. 

A Hadak Útján előadássorozat május 15-én folytatódik a Halis István Városi Könyvtárban.

K.T.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.