Különleges applikációkat fejlesztenek a PEN-en

facebook megosztás

Két nemzetközi projektben is sikeresen pályázott a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ. Az intézmény munkatársai a következő időszakban két, egyedülállónak számító applikáció kifejlesztésén fognak dolgozni.

A SpinIT elnevezésű projekt célja, hogy a fejlettebb régiókat és az ott működő szervezeteket kapcsolja össze a kevésbé fejlett földrajzi területekkel és az ott működő szervezetekkel olyan szegmensekben, mint a fenntarthatóság, az innováció és a piaci növekedés. A másik program lényege egy múzeumokat segítő applikáció egy magyar-osztrák pályázat részeként, amelyben komoly részt képez egy applikáció kifejlesztése. Az alkalmazás segítségével a három résztvevő intézmény, a Göcseji Falumúzeum, a Savaria Múzeum, valamint Stübingi Skanzen a rájuk szabott idegenvezetői túrákat fel tudja tölteni a rendszerbe. A látogatók az alkalmazások segítségével tudhatnak meg további információkat a múzeumok tematikájáról.

app

- Ez egy abszolút egyedi applikáció, tehát a legjobb tudomásom szerint a piacon jelenleg, ami a nyitott múzeumok támogatását végzi, ilyen nem érhető el. Már csak az is az egyediségét fogja erősíteni ennek a szoftverrendszernek, hogy maguk a múzeumok fogják meghatározni, hogy mi legyen benne. Ez egy nemzetközi együttműködés mentén kialakuló specifikáció fog elkészülni, várhatóan olyan tartalmak fognak bele kerülni, ami ennek a három múzeumnak a határon átnyúló működését segíteni fogja – tudtuk meg Jaskó Szilárdtól, a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ tanszékvezetőjétől.

Jaskó Szilárd hozzátette, a modern technológia elsőre ellentétesen hangozhat a skanzennel, ám így is igyekeznek hozzátenni a múzeumok életérzéséhez.

- A pontos indulása igazából még kérdés. Ilyenkor minden pályázatnál van egyfajta adminisztratív háttér és bizonytalanság is az indulásnál, de hamarosan indulni fog. Úgy gondolom, hogy két és fél év múlva ezekben a múzeumokban élesben működni fog ez a rendszer – mondta el a tanszékvezető.

Jaskó Szilárd azt is elárulta, a nagykanizsai egyetemen a különböző célfeladatokba a hallgatókat is igyekeznek bevonni.   

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.