Ismét katonai eskütétel helyszíne volt Nagykanizsa

facebook megosztás

178 katona tett esküt ma délelőtt a város főterén. A honvédek mindannyian az Egységes Alapkiképzési Programon vettek részt. Kutnyánszky Zsolt, védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: a katonai készültség elengedhetetlen az ország békéjének és biztonságának fenntartása érdekében.

- Az önök városa és a térség példát ad arról, hogy miként lehet Magyarországot a 21. században hazafias lelkülettel, elkötelezetten szolgálni. A szomszédban dúló háború megmutatta, hogy Magyarország békéjét és biztonságát csak úgy garantálhatjuk, ha megerősítjük az ország védelmi képességeit - fogalmazott Kutnyánszky Zsolt, a védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár.

Nem feledkezett el Kanizsa katonavárosi múltjáról sem beszédében Kutnyánszky Zsolt államtitkár.  A ma esküt tevők februárban és márciusban kezdték meg a kiképzést, ahol megtanulták a lövészet és a fegyveres harc alapjait, valamint egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgákat is teljesítettek.

katona

- A Magyar Honvédségben mindenkinek ugyanazt a kiképzést kell végrehajtania, amikor valamiféle szerződést köt a Magyar Honvédséggel. Ezek lehetnek tartalékosok, lehetnek szerződéses katonák, hivatásos katonák, valamint lehetnek önkéntes szolgálatra jelentkező katonák. Ez azt jelenti, hogy a bevonulásuk után elsősorban öt hétig egy nagyon intenzív fizikai és harcászati felkészítésen vesznek részt. Megtanulják az alaki fogásokat, megtanulják a fegyvereik kezelését, éles lőgyakorlatokat hajtanak végre, illetve minden olyan területen kipróbálják magukat, ami a katonaéletre jellemző – mondta el Drót László, a MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnoka. 

Drót László hozzátette, manapság egyre nagyobb az érdeklődés a Honvédség irányába, ezen belül is elsősorban az ország minden megyeszékhelyén elérhető szolgálati formát, a Területvédelmi Tartalékos Rendszert részesítik előnyben az újoncok. 

Farkas Bence már hosszú ideje szeretett volna a katonai pályára lépni, végül február 12-én, Szolnokon kezdte meg az alapkiképzést.

- Én bíztatok bárkit, akinek ott mocorog a gondolat a fejében, hogy ha még bizonytalan, akkor is a tartalékos rendszert próbálja ki. Számtalan lehetőség van a Honvédségen belül, és szerintem mindenki megtalálhatja a saját számítását. A kiképzés alatt tereptantól, harcászaton át, egészen az egészségügyi képzésig számos dologban volt részünk, és várom a további kihívásokat – tudtuk meg Farkas Bencétől, a Magyar Honvédség közkatonától. 

katona

Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese elárulta, személyes kötődés is fűzi Nagykanizsához, hiszen 35 évvel ezelőtt itt kezdte meg az első tiszti beosztását.

- Nagyon sok kellemes élmény és emlék fűz ehhez a városhoz, akkor is csodáltam, és ma is csodálom a történelmi múltját, hiszen a magyar hadtörténelem egyik fontos helyszíne volt Nagykanizsa és nagyon komoly katonai szervezetek működtek itt a városban, szeretnénk, ha ezt a katonai kultúrát vissza tudnánk hozni a városba, hiszen az itt élő nagykanizsai állampolgárok nagyon odaadóak a hazájuk iránt, és támogatják a katonai szolgálatot – mondta el Takács Attila, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese.

Takács Attila tanáccsal is élt azoknak a fiataloknak, akik szeretnék hazájukat szolgálni: ha nehéz a döntés, először próbálják ki a tartalékos szolgálatot, ahol szintén olyan kompetenciákra tehetnek szert, amit nem csak katonaként, de a magánéletben is hasznosíthatnak.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.