Csipkerózsika a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában

facebook megosztás

Csipkerózsika történetét hozta Nagykanizsára a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A kedden a Hevesi Sándor Művelődési Központ színpadán a magyar népi kultúra segítségével megelevenedett mese nagy sikert aratott.

A gonosz boszorkány által elátkozott Csipkerózsika és az őt megmentő királyfi történetét vitte színpadra a táncegyüttes. A Déryné Program részeként Kanizsán is bemutatott előadás azonban nem csak a gyermekek érdeklődését vívta ki.

hsmk

- Minden korosztályt meg lehet szólítani ezzel a mesedarabbal, hiszen a gyermekek és a felnőttek is nagyon jól ismerik ezt a mesét, magát a Csipkerózsikát. A gyermekeknek hatalmas élmény nem a tévében látni, hanem hogy személyesen találkozhatnak éppen Csipkerózsikával, a boszorkánnyal vagy éppen a királyfival. A felnőttek is ugyanígy ismerik, de talán ők sem látták élőben. Vannak benne olyan kis rejtett poénok is, amiket a gyerekek még nem értenek, viszont a felnőttek értik - mondta el Barka Dávid, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája. 

A táncok mellett a magyar népi kultúrából merített mondókákat, ráolvasásokat, láthatott és hallhatott a közönség az előadáson. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetői, Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán első közös mesedarabja új színt vitt a néptáncelőadások kínálatába, hiszen magyarosított egy világszerte ismert Grimm-mesét – hangsúlyozta az együttes menedzsere, Iusco Bernadett.

hsmk

 - A Kárpát-medence néptánckincséből építkezik fel maga a darab, a táncos anyanyelvünket a mesén keresztül mutatjuk be. Az erdélyi dialektusoktól a dunántúli dialektusig minden szerepel benne, természetesen adaptálva ezt egy nagyon izgalmas módon magába a darabba megőrizve az alaptörténetet, Csipkerózsika újraélesztését - fogalmazott Iusco Bernadett. 

A szinte telt ház előtt bemutatott darab Kanizsán is nagy sikert aratott, és a színpadon természetesen a jó ezúttal is elnyerte méltó jutalmát.

K-V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.