Előnyös lenne a négynapos munkahét? – A helyiek véleményét kérdeztük

facebook megosztás

Regenerálódásra, ügyintézésre és házi munkára is több ideje jutna a munkavállalóknak a megkérdezett kanizsaiak szerint a négynapos munkahét bevezetésével, ugyanakkor a rendszer esetleges hibáira is rámutattak a helyiek. Külföldön számos cég próbálkozott már ezzel az elmúlt években, míg Magyarországon a Telekom tett kísérletet a rendszer kialakítására.  

A négynapos munkahét bevezetése számos országban –, Belgiumban, Japánban és Németországban is – napirendre került az elmúlt években és vannak cégek, ahol jelenleg is működik. Magyarországon a Telekom 2022-ben indította el a tesztprogramját, ami egyedülállónak számított a hazai munkaerőpiacon, azonban később leállították. A megkérdezett kanizsaiakat megosztja a kérdés, hiszen Flumbort András szerint ez hosszabb munkaidővel járna.

– Ez egy csomó problémát fölvet. Kell menni a gyerekért, ide-oda, amoda. Ha 6 óráig kell dolgozni 3:20 helyett vagy 4 óra helyett, az problémát okozhat – árulta el Flumbort András.

Magyarországon több okból is felmerült az új rendszer bevezetésének kérdése. Februárban a 24.hu arról számolt be, a magas energiaárak és a dolgozói elégedettség növelése is indokolná a döntést. A helyiek közül ezt sokan elleneznék, mégis vannak, akik szerint a háromnapos pihenőnek jóval több előnye lenne.

hét

– Jó ötletnek is tartom, s rossznak is. Vannak előnyei, hátrányai a négynapos munkahétnek. A háromnapos pihenőidőben azért jobban tud regenerálódni a test, értem ezt a vírusokra, hogy esetleg, ha felsőlégúti betegségben szenved egy dolgozó, akkor nem kell táppénzre mennie, mert akkor tud pihenni abban három napban. Úgy azért elegendő a pihenés – mondta el Farkas Barbara. 

A május elseje miatt a jelenlegi hét is négy munkanapból áll, aminek Barics Zsanett szerint sok előnye van. Úgy gondolja, ezáltal a kikapcsolódás mellett az otthoni teendőkre is több időt tudnának fordítani a dolgozók.

– Jelenleg még otthon vagyok a kisgyerekkel. A négynapos munkahét – nem tudom – biztos előnyös lenne, ha négy napot kéne dolgozni – fogalmazott Barics Zsanett. 

Ugyan Magyarországon is egyre gyakrabban merül fel a kérdés, kormányzati szinten egyelőre nem tárgyalják az új rendszer kialakítását. A beszélgetésekből bővebb összeállítást láthatnak Megkérdeztük című műsorunk szombati adásában.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.