Érdekes szegmensek a Balaton történetéről

facebook megosztás

Bemutatták a „Balatoni értéktár” című kötetet a Halis István Városi Könyvtárban. Kovács Emőke gazdag képanyaggal illusztrált munkája 43 történetet tartalmaz a „Pannon-tenger” históriájából.

Gyermekkori élményei hatására kezdett el történészként a Balatonnal foglalkozni Kovács Emőke. A szerző legújabb könyvében a 19. és 20.század eseményei elevenednek meg. Közép-Európa legnagyobb tavának szerepe a trianoni békediktátum után nőtt meg, hiszen Magyarország szinte valamennyi fontos turisztikai tájegységét elveszítette. A kötet behatóan tanulmányozza a korszakot, amikor néhány év alatt sikerült kialakítani a megfelelő infrastrukturális és kulturális hátteret ahhoz, hogy a Balaton egy valódi központtá váljon.

könvy

- Minden forrástípust használok, levéltári forrásokat, sajtóforrásokat, memoárokat, de adott esetben egy családnak a kéziratban megmaradt levelezését vagy feljegyzéseit vagy olyan noteszt, amiben valami fontos évszámot megörökítettek. Vendégkönyvek is maradtak fent a két háború közti időszakból, ebből azt a sajátos társadalmi hálót, amely kialakul a Balatonnál rekonstruálni lehet - fogalmazott Kovács Emőke történész. 

Kovács Emőkével Benke Dániel beszélgetett az író-olvasó találkozón. A városi bibliotéka munkatársa kiemelte, a szerzőnek korábban már a „Balatoni impressziók” és az „Egy ember, aki kétszer halt meg” című könyveit is bemutatták, a „Balatoni értéktár” azonban merőben eltér azoktól.

könvy

- Ha csak kedvünk van és egy rövidebb történetet, sztorit szeretnénk elolvasni, felcsapjuk és 2-3 perc alatt elolvassuk és félretesszük a könyvet. Ez nem úgy kell elképzelni, mint egy regény, hogy „nekiálltam és elejétől a végéig olvasom”, mert rengeteg érdekes életút, történet található benne. Mindenki megtalálhatja benne a neki valót és azt bármikor olvasgathatja, miközben bővül a tudása a Balaton történetéről – mondta el Benke Dániel, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa. 

Kovács Emőke elmondta, jelenleg egy olyan köteten dolgozik, amely a Balaton 1945 és 1990 közötti időszakát mutatja be.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.