Percről percre a közgyűlésről - híradóval frissítve

facebook megosztás

12:10 - Polgármesteri tájékoztató, kivel tárgyalt a polgármester?

Berta Krisztián vetette fel, hogy a Facebookon közzétett budapesti túra kimaradt a polgármesteri beszámolóból. Erről a tárgyalásról tudnia kellene a többségi frakciónak.

Balogh László jelenleg nem tartja helyénvalónak, hogy részleteket mondjon el.

Károlyi Attila mikrofonon kívül: Olyan lesz, mint a vagongyár?

Szavazás: 12 igen, 0 nem 3 tartózkodás.

12:05- Hevesi-Rózsa körforgalom

Fodor Csaba elmondta, több mint egy évtizede próbálják ezt véghez vinni, Károlyi Attila már mindenkivel tárgyalt. Most egy gazdasági társaságot nem kíván politikai pellengérre állítani, ezért kell ezt a napirendet most behozni.

Balogh László nemmel fog szavazni.

8 igen 5 nem 2 tartózkodás.

11:48 - 7 új napirend 

A Tourinform iroda vezetőjének új szerződése nem hozott vitát. A második sem. Napsugár utca felújítása sem.

TOP-os csarnok működtetés: Fodor Csaba arra kéri a képviselőket, ezt fogadják el, a két cég, a Városfejlesztő és a VG Zrt megtárgyalta a kérdés.

Bizzer András szerint ez a lépés már késői. Sokkal korábban meg kellett volna hozni, hiszen már bevétele lehetne a városnak. Itt is az ÉVE késlekedése látható.

Balogh László szerint örülni kell annak, hogy ez a lépés megtörtént. De milliós bevételtől esett el a város, mivel az ÉVE lassan lépett.

Fodor Csaba szerint úgy látszik, még folyik a fideszes polgármesteri casting, hiszen az a cél, hogy ki tud nagyobban hazudni. De ezt be kéne fejezni, ne rontsák tovább a közgyűlés renoméját. Előbb a csarnoknak el kellett készülni, aztán át kellett adni. Már hónapok óta ment az előkészületi munka és szó volt arról, hogy a hivatal vegye át. De ezt nem vállalta, ezek után pedig a polgármester úr ne jöjjön ilyen kampánydumákkal. A korábbi vezetője a Városfejlesztőnek olyan anyagot készített, ami megvalósíthatatlan. Olyan kötelezettségek kerültek be, amit módosítani kellett. Lehet bárkit ócsárolni, de az igazság az, hogy ma jutott el odáig a dolog, hogy ez az előterjesztés elkészült.

Radics Bálint jött: úgy látszik, amikor Fodor Csabának kényes téma jön, akkor mindig lehazugozza a másikat. Ez már unalmas. Ha építünk egy társasházat és csak utána kezdjük el keresni a bérlőket, akkor jelentős bevételtől esik el a város. Már akkor lehetett volna tárgyalni, amikor 50 százalékos készültség volt. Az üzemeltetésben is utólag gondolkozik a Városfejlesztő, ezt mind meg lehetett volna csinálni tavaly. S akkor már lehetne ott bérlő.

Fodor Csaba röviden: ha igazat mondanak, akkor nem kényszerítik arra, hogy azt mondja, a másik oldal hazudik. Az üzleti terv nem lett módosítva, azt most fogadták el. Üzemeltetési koncepció volt és van is, csak azt nem tudták elfogadni hónapokig, hogy a hivatal vagy más végezze. Végül a Vagyongazdálkodáshoz került, bár teljesen oda sem illik. Amit Radics Bálint számon kér, már évek óta elkészült.

Szavazás: 15 igen - egyhangúlag.

2024. május 1-én kettős ünnep lesz, erre szánnak külön forrást.

Balogh László elmondta, ő nemmel fog szavazni, mert kampányrendezvénynek tartja. Szavazás: 8 igen - 7 nem.

Fodor Csaba nyomott ügyrendit: Ezek után akkor kijelenti, hogy a Nagyon Kanizsa rendezvényét a Tulajdonosi Bizottság nem támogatja a Csónakázó-tónál, mivel a polgármester az  EU-s és a munka ünnepére tervezett programot kampányrendezvénynek minősítette.

Bizzer András szerint ez a hatalommal való visszaélés.

11:03 - Gazdaságfejlesztő Ügynökség

A javaslat arról szól, hogy ez a korábban alapított cég legyen önkormányzati tulajdonú, hiszen Fodor Csaba szerint így hasznosabb lehet.

Bizzer András: megdöbbentő az előterjesztés. Mert ez azt jelenti, hogy az ÉVE nem végzett gazdaságfejlesztést Nagykanizsán. Nem lehet tudni, mi lesz a cég jövője, az sem derül ki, miért veszi meg az önkormányzat ezt a céget? 4.5 éven keresztül feleslegesen működött ez a cég, a korábbi ügyvezetője ennek a cégnek több 100 ezer forintot kapott és nem csinált semmit. Pár hónapja az önkormányzat segítette ki ezt a céget, ahelyett, hogy a cég a saját pénzéből oldotta volna meg, hiszen most az önkormányzat felvásárolja. Így ez a lépés így teljesen felesleges.

Horváth Jácint szerint Bizzer András felvetése éles, de teljesen jogtalan. Azt kérdezi, az elmúlt 4 és fél évben hányszor jött felvetéssel Bizzer András és Balogh László? A válasz: 0. Ezt a céget korábban a Fidesz az ipari park működtetésére hozta létre. Az a dokumentáció akkor 15 millió + ÁFA volt. Most meg százezreket emleget Bizzer András. 5 év alatt nem került ez a cég 5 millióba. Anno pedig 15 milliót költött arra Fidesz, hogy leírják, ez a cég ugyanazt csinálja, mint a Városfejlesztő. A két cég összesen anno 30 milliót vitt el, aztán ebből semmi nem lett. Valamit le kellett volna tenni a 13 év alatt az asztalra, de nem csináltak semmit, most pedig bírálnak.

Ez Balogh László szerint ezek kampányszavak. Maga a felvetés is igazolja, hogy volt elképzelés. Így a mostani 4,5 év elvesztegetett idő volt. Az egymásnak üzengetés pedig nem fair, hiszen ezt a lépést is előbb kellett volna meghozni.

Fodor Csaba szerint, ha a Fidesznek volt elképzelése, azt akkor nagyon ügyesen tartották titokban. A cég főtevékenysége a tanácsadás. Arra lett bejegyezve. Ez az előterjesztés egy lépés, hogy a gazdaságfejlesztési döntéseket a cégekkel meg lehessen hozni. Fodor Csaba szerint Bizzer Andrásnak egy frusztrációja az, hogy mások zsebébe turkál. Tegye inkább a magáéban Fodor szerint, hiszen nagyon jól keres és nem csinál semmit. Eddig a Városfejlesztő finanszírozta ezt a céget, de erre tovább nem képes. 

Balogh László megvédte Bizzer Andrást: ő tisztességesen dolgozik, de az ÉVE nem tett túl sokat a ciklusokban.

Radics Bálint ez a gazdaságfejlesztő ügynökség jól mutatja, hogy mit várhat az ÉVE-frakciótól a város a jövőben. Semmit. Ez a Kft. semmilyen eredményt nem tudott felmutatni. Radics Bálint visszakérdez: hány felvetésüket támogatták az elmúlt években?

Károlyi Attila mikrofonon kívül: számtalant.

Radics Bálint szerint egyet sem. Ha lett volna az ÉVE-frakciónak bármilyen elképzelése, akkor most nem itt tartana ez a cég.

A döbbenet hangján kellene megszólalnia Fodor Csabának. A frakcióvezető emlékeztetett, ennek a cégnek a felügyelőbizottságát Radics Bálint vezeti. Akkor most hozzon ide egy olyan felvetést, amit nem szavazott meg az ÉVE.

Radics Bálint mikrofonon kívül: Önök vannak többségben.

Fodor Csaba hozta fel: már több mint 1 éve legördült az első vagon Nagykanizsán, nem? Radics Bálint hazudott, ha nem tud olyan felvetést hozni, ami valóban a gazdasági fejlesztést szolgálta, akkor benne marad a hazugságban.

Balogh László szerint látszik, benne vannak a kampányban.

Károlyi Attila mikrofonon kívül: másban vannak benne, nem a kampányban.

Horváth Jácint szerint a képviselők dolga az, hogy előterjesztéseket hozzon be. Ha leszavazzák, leszavazzák, de ez a dolga a képviselőnek.

Schauta Marcell először kért szót: emlékeztetné Radics Bálintot, másfél évig volt rendkívüli jogrend, addig bármilyen előterjesztéssel megkereshette volna a polgármestert. A polgármesternek voltak ötletei, például a rendezvényszervező cég, ami egyetlen rendezvényt sem szervezett.

Balogh László abban az időben csak rendkívüli döntést hozhatott, az más idő volt.

Bizzer András szerint az előző ciklusban megvolt a koncepció. A mostani körülmények mellett pedig nagyon nehéz javaslatokat kidolgozniuk, hiszen értelmetlen lett volna a közgyűlés elé állni. Próbáltak befektetőket idecsábítani, próbálták tenni a dolgukat. Ez is azt segítette elő, hogy jöjjenek a befektetők Kanizsára. Az ügyvezetők dolga lett volna, ezt a céget jól működtetni. A kérdés az, hogy miért hagyták, hogy ez a cég 4 és fél éven keresztül vigye a pénzt.

Horváth Jácint emlékeztetett: ez a cég 4 és fél év alatt nem vitt el annyit, mint amit a Fidesz az alapítására költött. 3 évig alig volt pénz, pandémia, elvonások, Sberbank, aztán megint elvonások. Kérdés, mit szóltak volna, ha 50-60 milliót beletesznek ebbe a cégbe, egy ilyen nehéz helyzetben. Az, hogy Bizzer András szerint a javaslatok is értelmetlenek lettek volna, az azt jelenti, hogy nem akar dolgozni. Egyszer sem számoltak be arról, hogy Balogh László befektetőkkel tárgyalna. Most Bizzer András azt mondja volt ilyen. Akkor oldják fel ezt az ellentmondást.

Balogh László nem akarta ezt felhozni, de emlékszik rá, hogy Vas István olyan ötletekkel állt elő, hogy legyen tropikcarium Nagykanizsán. Minden: pénz, paripa, fegyver az ÉVE-frakciónál volt. Ezért ne csodálkozzanak azon, hogy nem jöttek elő a megváltó ötletek. S igenis, reméli, hogy az új ipari park is hamarosan beindul. Ez mind a korábbi ciklusban indult el.

Szavazás: 8 igen, 6 nem, 1 tartózkodás - Radics Bálint tartózkodott.

A következő 3 pont nem hozott vitát. A napirenden kívüliek előtt 10 perc szünetet rendelt el a polgármester.

10:58 - Honvéd Kaszinó beolvadása

Balogh László összegezése szerint az átalakulás jelentős költséggel járna, ami a jelen pillanatban szerinte nem indokolt. Ő azt javasolja, ne változtassanak a helyzeten. A költségvetésben szereplő 15 milliót viszont kapja meg a Kaszinó

Fodor Csaba szerint a Honvéd Kaszinó sorsát hosszú távon rendezni kell. Valóban vannak ott dolgozók, csoportok és ez egy patinás épület. Elfogadják a polgármester előterjesztését, de nem tekintik véglegesnek.

Ezt Balogh László elfogadja.

Szavazás: 15 igen- egyhangúlag.

10:54 - Csokonai szobor áthelyezése

Károlyi Attila szerint egy méltatlan helyzet ez, hogy Csokonai egyik szemében csikk a másikban pezsgős dugó van. Ha ez a polgármestert nem zavarja, azzal nem tud mit kezdeni.

Szavazás: 8 igen, 6 nem, 1 tartózkodás - Dénes Sándor tartózkodott.

10:35 - Tripammer utca, TOP-al vagy nélküle

2 vita nélküli pont után jön a Tripammer utca. Radics Bálint szerint hiba volt a polgármester 200 milliós javaslatát kihúzni. Hiszen az EU-s pénz még nincs itt, ezt a munkát pedig minél előbb meg kell csinálni. A korábbi terveket fel kell használni, aktualizálni kell őket. Ez 3-4 millió forint. Ezt a 4 milliós aktualizálást most el kell fogadni.

Balogh László is azt mondta, nem lehet várni a TOP Pluszra.

Fodor Csaba szerint valóban hatalmas probléma van ezzel az úttal, legalább 10 éve. Ráadásul az előző vezetés alatt több milliárd állt rendelkezésre útfejlesztésre, mégis Cseresnyés Péter utcája lett leaszfaltozva. A fő probléma még mindig az, hogy nem lehet tudni, mi lesz az uszodával, bár kampány van, szóval Fodor szerint most biztos meg lesz ígérve. Fodor Csaba szerint valóban fontos Radics Bálint felvetése, a 4 millió viszont túlzás. Az ÉVE számai 3 millió alatti összegről szólnak. A tervezővel már beszéltek, 2 variáció fog készülni. De nem azért,hogy saját forrásból valósuljon meg. Az a 200 millió tervek nélkül csak hasalás volt. A Vízművel is egyeztettek. Horváth Jácint pedig nem csak közölte, hanem tényként mondta, hogy a TOP Plusz első helyén van a Tripammer. 1 milliárd forintot szán rá a város, ebbe az összegbe beletartozik a Sugár utca befejezése is, hiszen a korábbi fideszes vezetés a két végét megcsináltatta, a közepe meg maradt a régi, mivel elfogyott a pénz. A TOP alapján nem csak a projektet lehet finanszírozni, hanem az előkészületi munkákat is, de ezt Radics Bálint jobban tudja, hiszen ezzel foglalkozik civilben.

Balogh László örül a TOP-nak, de addig bőven van tennivaló. Amit Cseresnyés Péterről mondott Fodor Csaba az hatalmas csúsztatás.

Horváth Jácint elmondta, Fodor Csaba felvetése alapján módosítani kell a tervet. Így azt javasolja, kérjék fel a Városfejlesztőt, a következő ülésre készítsen olyan dokumentációt, ami pályázati forrásból kidolgozza a Tripammer utca felújítását.

Radics Bálint válaszol: elfogadja a módosítót, örül annak, hogy miután ő egyeztetett a Viaval, azt követően Fodor Csaba, Horváth Jácint és Czirákiné is elkezdett dolgozni. Ezt behozhatták volna a legutóbbi ülésre is, nem tették meg, de Radics Bálint helyettük is dolgozik.

Dénes Sándor reflektált: Fodor Csaba szerint 2 milliárdot elkótyavetyélt az előző vezetés. 12 útfejlesztés történt, akkor az nem volt szükséges?

Károlyi Attila mikrofonon kívül vetette oda: a Tripammer miért nem volt benne?

Dénes Sándor elmondta, mert az nem került bele. Kéri Fodor Csabát, vonja vissza ezt a mondatát.

Fodor Csaba válaszolt: nem vonja, sőt, ha zárt ülésen lennének, olyan keményen fogalmazott volna, hogy Dénes Sándor belepirul.

Horváth Jácint Radics Bálintnak válaszolt: azért nem hozták be, mert a TOP Plusz további fejlesztései áprilisban jönnek be.

Szabó Szilárd először szólalt fel. Az akkori 2 milliárd forintot sikerült elkölteni, míg a mostani 588 millióból 140-en vissza kellett fizetni. Nagy különbség a két vezetés között, hogy az egyik legalább el tudta költeni a forrást. A TOP kapcsán sok aggodalma van, hiszen akkor ez a projekt a Városfejlesztőhöz kerülne, a cég pedig egy piszlicsáré rámpával sem bírt el. Történt egy közműcsere a Telekin és a Platánon. Most pedig egy félsávos felújítás elmaradt, aztán később eszükbe jutott, de a helyreállítás azóta sem történt meg.

Fodor Csaba azt hitte eljött az az idő, hogy elmondhatja, Szabó Szilárd végre elolvasta a napirendet, de aztán mégsem történt ez meg. Amit az állam vállalt, abból semmi nem valósult meg, amit a Városfejlesztő vállat, abból minden elkészült. Az 588 millióból 17 célt vállaltak. Szabó Szilárd mondja meg, mi nem valósult meg. Az 588-ból 510-et már ki is fizetett a város, akkor hogy lehet, hogy 140-et nem költött el a város? A TOP Plusz valóban reményt ad ahhoz, hogy végre rendbe legyen rakva a Tripammer utca.

Balogh László zárta volna le a vitát, de még elmondta, a Víztorony csak részben újult meg.

Fodor Csaba elmondta, az nem is volt benne.

Szavazás, a módosítással együtt: 15 igen.

10:05 - Interpellációk

Berta Krisztián kezdett, az első problémája szerint sokan nyilvános wc-nek használják a belvárost. Mint mondta, ez nem új  probléma, elég csak a Herman – Csengery átjáróra gondolni, de újabban a Hunyadi utcában garázdálkodik egy ...fantom. A képviselő kéri a Közterület és a rendőrség segítségét, hogy erre találjanak valamilyen megoldást minél előbb, mert tarthatatlan, helyszíni bejárást is javasol a képviselő.
Szintén a közterület segítségét kérni képviselő a Csengery úton az evangélikus templom környezetében tárolt autók kérdésében. Hónapok óta tárolja, tárolják ott valaki az autóját, a gumijai is már le vannak eresztve és joggal bosszankodnak az ott élők, hogy nem tudnak ott parkolni.
Többen megkerestek Bertát azzal is, hogy a Kölcsey, Hunyadi és Rozgonyi utcákból, hogy legfőképp református istentisztelet idején a templom környéki parkolás sokszor oly módon történik, hogy teljes mértékben elfoglalják a gyalogosok elől a járdákat az autókkal.

A Fő út állapotára is rávilágított a képviselő Egyre több kátyú kezd kialakulni ezen a szakaszon is, így első körben arra kérne választ, vajon van-e még erre garancia A Teleki – Platán sori víziközműfejlesztés időszakában volt egy csőtörés a Teleki – Rózsa
kereszteződésben, pont a zebránál. Elég sok idő eltelt már Berta szerint, le kellene aszfaltozni végre, így kéri a Vízművet, hogy annak a résznek a helyreállítása is történjen meg a padkával együtt.
Miklósfáról is megkeresték Bertát 2 kérdéssel. Az egyik, hogy a Miklósfa utcán az Iskola utcánál található gyalogátkelő már annyira elkopott, hogy gyakorlatilag nem is látni, hogy ott zebra van, így kérik a mielőbbi újrafestését. A másik: bár ő nem dohányzik, de Miklósfán nem lehet dohányterméket venni. Végezetül pedig kéri a polgármester urat, hogy ne essen át a ló túlsó oldalára és ne írjon hazugságokat a közösségi médiában sem. A Kossuth tér kapcsán szó sincs arról, hogy az ÉVE betonba önti a Kossuth teret, másrészt pedig tarvágásról hazudozott, ami azt jelentené, hogy minden fa ki lenne vágva, ami ugyancsak abszurd, hiszen a tervezők figyelme fel lett hívva, hogy csak olyan tervek lehetnek, amik nem, vagy nagyon minimális fakivágással járnak.

Polgármester úr szerint a Kossuth tér egy Facebook vita, ami kapcsán hamarosan kiderül az igazság.

Károlyi Attila két problémát vetett fel: az egyik a képtár a másik a munkásszálló. Mind a kettő régóta húzódó ügy, szerinte Lázár János minisztériuma nem teszi a dolgát. Kéri a polgármestert a harciasabb közbenjárásért.

A munkásszálló kapcsán anno Zakó Lászlóval interjúztunk: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202207/korulbelul-1-milliard-forintra-sa…

Tóth Nándor is több problémát vázol. Ilyen a Bányász-pálya melletti parkoló állapota. Ott két nagy kátyú is van, holott, hála Isten, nagyon sokan járnak oda edzésre, meccsre. Ő is rávilágított a Vízmű gödreire.

Balogh László megköszönte a felvetéseket és igyekezni fognak a megoldásokkal.

Radics Bálint megköszönte a miklósfai Hősök terén végzett munkáját a Vianak, külön a főkertésznek. A templom felé vezető út viszont nagyon rossz állapotban van. Ligetvárosban a kávégyári buszöböl állapota balesetveszélyes. Ez Radics szerint minimális ráfordítással kezelhető lenne.

Bizzer András a polgármester úrtól, de mint mondta, lehet inkább a Via vezérigazgatójától kellene kérdezni, hogy mikor lesznek a parkolók felfestve? A Kazanlak 3,5,7-nél lévő parkolókra gondol az alpolgármester. A parkolás kérdésében történt előrelépés, de még mindig azt látja Bizzer András, hogy sok a probléma. 

Balogh László egyetért és látta, hogy Szabó István erősen jegyzetel. Ő a Via vezérigazgatója.

Kiskanizsán van egy út, ahol az elhunytakat szállítják és a temetőbe járók is használják, említette Dénes Sándor polgármester. Kéri Szabó Istvánt, hogy mészkőzuzalékos terítéssel oldják meg, szerinte halaszthatatlan.

Gábris Jácint jött. Korpavárnál egy magasítást kérnek a buszmegállóba, mert nem tudnak felszállni. Palinban az iskola egy mecénás felajánlásának köszönhetően megkapta a bevezető területet. Azt kérik, hogy azt a részt az önkormányzat állítsa helyre, ami csak egy kis rész. A Garay utca mindkét oldalát érinti, hogy van-e lehetőség további parkolók kialakítására. Nagyjából 10 éve elfogytak a helyek.

A végén pedig egy kérése lenne a polgármester úr felé: bármilyen beruházás, munkaterület-bejárás történik a körzetben, akkor történjen meg a kiértesítés, úgy gondolja Gábris, ez lenne a minimum. S a kommunikáció során legyen már megemlítve a körzetes képviselő. Mindenki küzd, Gábris bárkivel kiáll, de az nem megy, hogy aki évekig küzd, annak a neve utána el van hallgatva. Erre korábban nekünk is utalt a képviselő: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202403/gabris-jacint-fel-fogom-szolitani…

Szerinte ez nem lehet kampánykérdés, ez etika.

Balogh László a felvetéseket köszöni, az utolsó megjegyzés pedig: ha ő örül, akkor minden kanizsai nevében örül. Ez prioritási problémát ne okozzon.

Károlyi Attila újabb felvetést hozott: A Rozgonyi utca lassítása kapcsán olyan tájékoztatást kapott, hogy a lassító a buszközlekedést gátolná. A Sugár utcánál van egy lassító műtárgy, ahol mégsem ér le a buszok hasa. Ezt megbeszélte a Viaval, utána el is fogadták a lassító tervét. Ezt csinálják meg. 

Balogh László elfogadta, jogos felvetés volt.

09:43 - Új Bizottsági tagok

Ahogy az ÉVE korábban ígérte, megszavazta az új bizottsági tagok felvételét. A pozíciókat 2019 óta nem vette fel a Fidesz, most megtette.

Fotó: Horváth Zoltán

Korábbi írásunk erről: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202402/csak-ez-volt-a-polgarmesteri-vala…

A polgármester előterjesztése alapján a pénzügyi grémiumba Siposné Gerencsér Henriett, az ügyrendibe Várfali Tibor, az oktatásiba Radics Bálint és Kuti László, míg a szociálisba Sárdi Zoltán kap helyet.

Az eskütétel után zárt ülést rendelt el a polgármester, jönnek a cégek üzleti tervei.

09:15 - Rendőrségi beszámoló

Berke László kapitányságvezető elmondta, a közterületek rendjét megtartották, a bűncselekmények száma 2023-ban alacsony volt, a korábbi évekhez viszonyítva. Jelentős változás volt Horvátország schengeni csatlakozása. A határon dolgozók közül, több mint 100-ból, csak 36 fő maradt állományban, így jelentősen csökkent a kanizsai kapitányság állománya. 

Az elmúlt évek legnagyobb problémáját az online csalások adják. Soha senkinek ne adják meg az adataikat és ne töltsenek le gyanús programokat - hangsúlyozza Berke László.

A Teleki úton a trafiboxon nagyon jó munkát végez, amióta van, nem történt személyi sérüléses baleset ezen a részen. Ezt segítheti az okoszebra működése is. A Balatoni úton is tervben van ilyen készülék, ami Berke szerint nagyon jó ötlet.

163 csúcskategóriás kamera vigyázza a rendet Kanizsán. S ez az idei költségvetésben is szerepel, a kamerák bővítése. Aminek a rendőrség nagyon örül.

Augusztusban történt egy rablás, egy idős gyalogost fellöktek és elvitték a cuccait, de 20 perc múlva elfogták. Nem sokkal később egy fiatalember "pihent meg egy lépcsőn", s amíg pihent, elvitték a dolgait, de itt is 15 percen belül meglett az elkövető.

Az alábbi elfogást is ismertette a vezető: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202311/racs-moge-kerultek-a-mobiltolvajo…

Ez a siker javarészt a kanizsai rendőröknek köszönhető.

Fotó: Horváth Zoltán

A garázdaságok minimálisan emelkedtek, a lopások száma viszont csökkent. Lakásbetörésekben jelentős a csökkenés. Rongálásokban minimális az emelkedés és a csalásokban is. A halálos balesetek száma a felére csökkent.

Berke megköszönte az önkormányzat támogatását, és kéri, hogy fogadják el a tájékoztatót.

Balogh László szerint jó lenne hosszabban is elemezni, hogy Nagykanizsa biztonságos-e. Szerinte igen.

Károlyi Attila, mint a szakbizottság vezetője, fontosnak tartja, tartják a megelőzést és a felderítést. Megcélozza a város a 200 kamerát, s meg kell említeni a Z-netet is, akik a saját pénzükből is támogatják Kanizsa védelmét. Károlyi Attila felidézte, hogy korábban Bizzer András kritizálta azt, hogy a trafibox akár üresen is megelőző erővel bír.

Fodor Csaba is a köszönet hangján szól: a városvezetés és a rendőrség közös munkája példaértékű. Közösen dolgoztak a trafibox vagy éppen az okoszebrák kapcsán is. De a városi rendezvények esetén is készségesen állnak egymás rendelkezésére. Fodor Csaba hangsúlyozta, vannak még olyan utcák, amik forgalomcsillapításra szorulnak. Ott is lépni kell, ebben is egyeztetni fognak a rendőrséggel.

Szavazás előtt Balogh László szólt oda - köszöni az árnyékpolgármesternek, hogy helyette is szólt. 

Szavazás: 15 igen, egyhangúlag elfogadva.

09:03 - Kezdés

Balogh László ismertette a napirendeket. Mint mondta, Zalaegerszegen a 27 napirendes közgyűlést 1 óra alatt letudták, akkor itt másfél óra alatt végezni fognak.

Fotó: Horváth Zoltán

Fodor Csaba kért szót, a 28-as pontot, a Cseresnyés Péter és Balogh László egyeztetéseiről szólót kéri levenni, hiszen az méltatlan a testülethez, arról pedig fölösleges beszélni, hogy Cseresnyés Péter nem csinál semmit.

Balogh László a levételnek örül, vitába pedig nem kezd.

Bizzer András azonban nem hagyta szó nélkül. Megvédte Cseresnyés Pétert, majd kritizálta, hogy a városi cégek üzleti tervei miért kerültek zárt ülésre, holott erre korábban nem volt példa. Az alpolgármester szerint ez azért lehet, mert valamit titkolni akar az ÉVE-frakció, lehet, hogy ismét fizetésemelést kapnak a cégvezetők.

Fodor Csaba válaszolt. Elmondta, hogy az ülés előtt ígéretet tett a polgármesternek, hogy mérséklik a vitát, hogy korábban végezzenek. De ehhez az kell, hogy a polgármester mellett ülő személy - Bizzer András - legyen visszafogva. Fodor Csaba emlékeztetett, korábban a Fidesz városvezetés még a mérlegterveket is zárt ülésen fogadtatta el. Amit ő nem is kritizált, hiszen több cég a szabadpiacon is verseny, így olyan információk kerülhetnének ki a nyílt ülésen, ami ronthatja a helyzetüket.

Ezt a vitát, Balogh László szerint majd a zárt ülésen folytatják.

Fodor Csaba szerint azt fontos leszögezni: ez az üzleti terv nem tartalmaz vezetői béremelést és jutalmat.

Szavazás: Bizzer András tartózkodott, többiek elfogadták.

Bevezetésként

Aktív heteken vannak túl a frakciók, hiszen februárban dupláztak és így van ez márciusban is, ezúttal nagyhéten tanácskoznak a felek.

Korábbi cikkünk: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202403/koltsegvetes-es-zaszlobontas-elot…

Már február végén számoltunk azzal, hogy hamarosan nyilvánossá tehetik a felek a polgármesterjelöltjüket és a teljes listát. Ez azóta nem történt meg, de különböző fotók alapján már arra lehet következtetni, hogy mindkét oldal elkészült, csak a hivatalos bejelentések vannak vissza.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.