Mondd, te kit választanál!

facebook megosztás

Kéthetente megjelenő újságunkból már csak egy szám lesz a választás előtt. Ennek apropóján most megmutatjuk, hogy április 3-án kik várják a választók bizalmát, és kik azok, akik elindultak a választókerület mandátumának megszerzéséért. 

A választási bizottság 8-ból végül hét jelöltet vett nyilvántartásba, közöttük van a körzet két legesélyesebb jelöltje. A jelenlegi képviselő Cseresnyés Péter, aki abban bízik, hogy politikai karrierje töretlen marad, és ki tudja még milyen államtitkár lehet belőle a következő ciklusban. A pártja – amolyan selyemzsinórként – üzente meg, hogy már nem igazán tart igényt a munkájára, azért jelzésértékű. Cseresnyés, ha nem nyer egyéniben, a lista századik helyéről biztos nem kerül be az Országgyűlésbe. A térség jelenlegi képviselőjét nem választották, hanem kijelölték. Azt, hogy milyen kaszting előzte meg ezt a bizonyos kiválasztást, nem lehet tudni, de az tény, hogy Cseresnyést a Fidesz elnöke, Orbán Viktor jelölte ki, hogy meccseljen egyet a mandátumért. Városi legendák szerint rokoni szálak kötik a pártja legmagasabb vezetőinek egyikéhez.

Egy konkrét sikert viszont már elkönyvelhet az ellenzéki összefogás jelöltje, Horváth Jácint, aki a DK színeiben nyerte meg magabiztosan az előválasztást. A nagykanizsai önkormányzat Pénzügyi Bizottságának elnöke gazdasági, területfejlesztési szakember, aki amellett, hogy a város és a térség ügyeit próbálja előre lendíteni, a Régiók Európai Bizottságának tagja. Horváth szerint az egyik legfontosabb feladat, egy olyan térséggé alakítani Zala megyének ezen részét, ahonnan nem elmennek az emberek, hanem minél többen visszatérnek. Megszólalásai alapján nem funkciókban gondolkodik, hanem feladatokban és azok megoldásában. Korábban évekig vezette a Nyugat-Dunántúli Regionális Ügynökséget. Politikai helyett gazdasági alapokon nyugvó racionális döntések megvalósítását tartja a legfontosabbnak, komoly hangsúlyt fektetve a kis települések fejlesztésére. 

Futnak még

A „nagy pártok” jelöltjei mellett további öt név kerül a napokban elkészülő, speciális papírra nyomtatott szavazólapokra. Az, hogy a két jelölt közül ezek az indulók melyiknek hajtják a vizet a malmára, még a jövő titka. Az azonban nem titok, hogy a jelölteknek mindenképpen kedvező állapotot jelent az indulásuk, ugyanis ezzel némi aprópénzhez, több mint egymillió forinthoz jutnak a költségvetés terhére. Ezzel ugyan el kellene számolni, de látva az utóbbi jó pár választás gyakorlatát, ezt nem feltétlen veszik komolyan. A jelöltek között azt sem lehet megfejteni, hogy kik azok, akik úgynevezett kamupártok pénzszerző célját segítik, és kik azok, akik adott esetben valahonnan idedelegálva, a térséget most megismerve próbálnak minél több szavazatot szerezni vagy más jelöltek elől elhappolni.

Tar Mihály

(fotó: valasztas.hu)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2022. március 11-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.