+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Engedetlenségi mozgalom
2022. március 2. szerda 16:52
Engedetlenségi mozgalom
A résztvevők ma 8 órától délig nem végeztek oktatási tevékenységet.
Nagykanizsa

Csatlakoztak a Batthyány Lajos Gimnázium pedagógusai a tanári polgári engedetlenségi mozgalomhoz. A résztvevők ma 8 órától délig nem végeztek oktatási tevékenységet. Az akció kapcsán egy közleményt is kiadtak a demonstrálók, az ebben leírtak szerint a kezdeményezés nem a tankerület és nem az iskola vezetése ellen irányult, de nem mehettek el szó nélkül amellett, hogy a kormány sztrájkrendelete megfosztotta őket az alaptörvénybe foglalt joguktól.

Február 14-én indult el az engedetlenségi akció, azóta már több mint 160 intézmény csatlakozott a polgári kezdeményezéshez. A BLG érintett tanárainak közös közleménye szerint ez a megmozdulás nem a bérrendezés elmaradására vagy a pályakezdők hiányára akar rámutatni, hanem arra, hogy a február 11-én megjelent rendelet még a sztrájk jogát is elvette a pedagógusoktól. 

– Amikor egy osztály, s egy tanár az év elején megismerkedik, akkor a gyerekek mindig megpróbálnak valamit, hogy „na, ezt még lehet-e?”. Aztán kicsit megpróbálnak többet, aztán még többet. Egészen addig mennek, amíg rá nem jönnek, hogy hol a határ. Most egy kicsit úgy éreztem, hogy velünk évek óta ez történik. S most, ez volt az a szint, amikor kiderült, hogy ha még tiltakozni akarnátok, azt se tehetitek meg, amire azt mondta az ember, hogy azért ez már nem megengedett. Legalább annak a lehetőségét, hogy tiltakozhassunk, azt szeretnénk megtartani, hiszen úgy gondoljuk, hogy ez alkotmányos jogunk – vélekedett Erdős Gábor, a BLG egyik tanára. 

Mint azt Horváth Gábortól, a tiltakozás egyik fő szervezőjétől megtudtuk: a Batthyány-gimnázium tanári karának átlagéletkora 54 év. Hasonló adat jellemzi az egész tankerületet, ráadásul a fiatal pedagógusok jelentős része elhagyja a pályát, így hamarosan megkerülhetetlenné válik a jelenlegi életpályamodell felülírása.   

- Nagyon sok, több sebből vérző problémával kell szembenéznünk. Ezt a kérdést igen gyorsan rendezni kell, különben tanárhiány lesz egy idő után. S egyébiránt ez is oka annak, hogy a tankerületek tolerálják ezeket az elégedetlenségi mozgalmakat, hiszen Kanizsa környékén is több mint 50 pedagógus megy nyugdíjba. Sok választás nincsen, itt humánerőforrás-problémák adódhatnak majd – hangsúlyozta Horváth Gábor, a BLG egyik tanára. 

A polgári engedetlenségi akcióban összesen 27 tanár vett részt, nyolcan pedig szolidaritásukat fejezték ki. A Horváth Gáborral készített interjúnkat teljes egészében is megnézhetik mai, Napi Kanizsa rovatunkban.  

Galéria
további friss hírek
06
dec.
16:59
4
Nagykanizsa
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában.
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában. A repertoárban a várakozáshoz kapcsolódó, karácsonyi énekek mellett versek és könnyűzenei szólamok is helyet..tovább olvasom
06
dec.
16:43
4
Nagykanizsa
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek.
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek. A pozitív fogadtatást jól jelzi, hogy a Mikulásisssimot két időpontban is előadták a Hevesi Sándor Művelődési Központban.   Az adventi időszak egyik..tovább olvasom
06
dec.
15:13
4
Nagykanizsa
Négy góllal legyőzte a második helyezett Csömör KSK-t az NB II. Dél-nyugati csoportjának szombati játéknapján a Tungsram SE Nagykanizsa férfi kézilabdacsapata.
06
dec.
14:44
4
Nagykanizsa
Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban.
06
dec.
14:27
4
Nagykanizsa
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba.
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba. A nagyszakállút több mint 30 kisgyerek fogadta, volt aki énekléssel és mesével. A jól viselkedő fiatalok apró ajándékot kaptak az..tovább olvasom
06
dec.
14:02
4
Nagykanizsa
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak.
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak. Legutóbb, pénteken a 4/B-sek vettek részt az interaktív programon, amely során az örömolvasás..tovább olvasom
06
dec.
13:52
4
Nagykanizsa
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola.
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola. A leendő elsősöket és szüleiket hétfő este várták az intézménybe zenés, mesés műsorral, na és persze a..tovább olvasom
06
dec.
13:38
4
Nagykanizsa
Adománygyűjtést szervez a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a NESZI-vel a Családsegítővel és a Vöröskereszttel összefogva.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:30
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Aktuális - Hargita
20:45
TUNGSRAM - Csömör NBII. Férfi kézilabda mérkőzés felvételről
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:15
Lapozó
híradó 2022.12.06

VÁLSÁG A gyógyszeripart sem kímélik a gazdasági nehézségek

MEGJÖTT A MIKULÁS A könyvtárban és a Rozgonyi-iskolában is járt a nagyszakállú

GYŐZTES RANGADÓ Fontos meccset nyertek, továbbra is veretlenek a kézisek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu