+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Ősszel látni és látszani
2021. október 13. szerda 12:53
Ősszel látni és látszani
A gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és az autóvezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell az őszi körülményekhez a balesetmentes közlekedés érdekében.
Nagykanizsa

A gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és az autóvezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell az őszi körülményekhez a balesetmentes közlekedés érdekében. A megkérdezett szakemberek elsősorban a látni és látszani elv fontosságát emelték ki a mostani időszakra vonatkozóan.

Az elmúlt két évben több olyan gyalogos baleset is volt, amelyek a látni és látszani elv figyelmen kívül hagyása miatt következtek be – hangsúlyozta Lovkó Balázs balesetmegelőzési főelőadó. Egy teljesen fekete vagy sötét ruhát viselő embert szinte lehetetlen észrevenni a borús, csapadékos napokon.

- Tudatosítaniuk kell magukban azt, hogy nem léphetnek le olyan biztonsággal, mint nyáron, optimálisabb körülmények között, hiszen a gépjárművek féktávolsága ilyenkor megnő. Tehát nekik is meg kell tenniük annak érdekében mindent, hogy – mint a legvédtelenebb résztvevők – vigyázzanak magukra. Gondolok itt ilyenre, ha az úttestre lelépnek győződjenek meg annak veszélytelenségéről, figyeljék a közeledő jármű sebességét, mérjék fel a távolságokat – hangsúlyozta Lovkó Balázs, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója.

Kálovics Tamás, az egyik kanizsai kerékpárüzlet tulajdonosa szerint a világítóeszközök, a fékrendszer és a gumik állapota az, ami nagyon fontos a biciklis közlekedés során.

- Én, mint közlekedő, azt is látom a kerékpárosokon, hogy ki van világítva a biciklis, de nagyon rosszul. Nagyon alulvilágítottak a kerékpárok, sok esetben fent van az a villogó, de azt már nem nézi meg az illető, hogy lemerült az elem és épphogy csak pislákol. Tehát az legyen mindig normális elemmel, normálisan feltöltve, hogy lássák. Hiszen saját érdekünk, hogy láthatóak legyünk, mások számára is - vélekedett Kálovics Tamás, a Kanizsa Kerékpárcentrum üzletvezetője.

A gépkocsik esetében a jármű világítóberendezéseit, a ködlámpákat és a fényszórókat is gyakrabban kell ellenőrizni, mivel az esősebb, párásabb időjárásban megváltoznak az útviszonyok – emlékeztetett Arany István autósoktató.

- Fontos, hogy lássunk és minket is lássanak, megváltoznak az útviszonyok, mert több az esős nap, megnövekszik a féktávolság. Ugyanez igaz arra, amikor a köd vagy a pára lecsapódik, de veszélyesek az úttestre hulló falevelek is, ugyanis eltakarhatják az útburkolati jeleket, illetve, ha nedves az út, akkor síkos réteget is képezhetnek. A reggeli fagyok is megjelenhetnek, ami jegesedéshez vezethet – emelte ki Arany István, a Start Autósiskola oktatója.

Az oktató azt is elmondta, hogy szerencsére egyre több türelmes sofőrrel találkozik Nagykanizsa útszakaszain.

Galéria
további friss hírek
17
okt.
13:00
1
15
okt.
15:27
4
Nagykanizsa
A tavaszi fagyok, valamint a nyári hőség miatt csökkent az eladható mennyiség.
Kevesebb az alma a piacon, és a szedd magad akciók is hamarabb véget értek a környékbeli gazdaságokon. A Vásárcsarnokban megkérdezett árusok szerint a tavaszi fagyok, valamint a nyári hőség miatt csökkent az eladható..tovább olvasom
15
okt.
15:23
4
Nagykanizsa
Bár a magyarok utazási kedve nem csökkent, a 2019-es szintet idén még nem sikerül elérni.
Jobb évet zár a külföldi turizmus, mint a 2020-as szezonban. Ahogy azt a szakértőktől megtudtuk: bár a magyarok utazási kedve nem csökkent, a 2019-es szintet idén még nem sikerül elérni. Már az év elején elindultak..tovább olvasom
15
okt.
15:20
4
Eszteregnye
Már évek óta gondot okoz a faluban a vízelvezetés.
Elkezdődött a Berki-patak medrének a tisztítása és a mélyítése Eszteregnyén. Ahogy arról korábban Híradónkban mi is beszámoltunk: ezen a nyáron mintegy 15 millió forintos kárt okozott egy..tovább olvasom
15
okt.
15:16
4
Nagykanizsa
A statisztika azt mutatja, hogy 2021 augusztusában a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.
15
okt.
15:12
4
Nagykanizsa
Nem csak az ehető, a festett és a faragott tököt is sokan keresik ebben az időszakban.
Nem csak az ehető, a festett és a faragott tököt is sokan keresik ebben az időszakban. A megkérdezett eladók szerint a tökszezonban a különböző tökös ételeken kívül a zöldségből készült dekorelemek is..tovább olvasom
15
okt.
14:56
4
Nagykanizsa
Ötkarikás játékokat rendeztek a nagycsoportos óvodásoknak ma a MÁV Sportcsarnokban.
Ötkarikás játékokat rendeztek a nagycsoportos óvodásoknak ma a MÁV Sportcsarnokban. Az ovi olimpián a Nagykanizsa Központi Óvoda tagóvodái egy pályázatnak köszönhetően vehettek részt. Megtelt a sportcsarnok..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
06:30
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
06:40
Mise/Istentisztelet
07:40
Sztárportré
08:10
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
08:20
Euro African Playground
09:20
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
09:30
Lapozó
12:00
Euro African Playground
13:00
Sztárportré
13:30
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
18:30
Hargita
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Kvantum
20:45
FC Nagykanizsa bajnoki mérkőzése
22:15
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
22:45
Lapozó
híradó 2021.10.15

AUTÓLOPÁS – Vádat emelt az ügyészség a férfi ellen, aki a Kazanlak körúton tavasszal elkötött egy személygépkocsit. A környékbeliek szerint biztonságos a lakótelep. 

DRÁGULÁS – Öt éve átlagosan 19 forint volt egy darab zsemle, most 28 forintot kérnek érte 

TÖKSZEZON – Nem csak az ehető, a festett és a faragott tököt is sokan keresik

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu