+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Horvát nyelvi tábor Tótszerdahelyen
2021. július 21. szerda 13:53
Horvát nyelvi tábor Tótszerdahelyen
A napközis programon nem csak a gasztronómia rejtelmeibe kóstolhattak bele a fiatalok.
Tótszerdahely

Horvát nyelvi tábort szerveztek általános iskolás gyermekek számára a tótszerdahelyi Fedák-kúriában. A napközis programon ma nem csak a gasztronómia rejtelmeibe kóstolhattak bele a fiatalok, hanem az elkészült finomságot is elfogyaszthatták.  

2015-től működik a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet, amit az Országos Horvát Önkormányzat alapított. Már évek óta visszatérő program a nyári táborozás a szerdahelyiek kúriájában, ahol a nyelvgyakorlás mellett számos színes programon vehetnek részt az ifjoncok. 

– 2016 óta minden évben szervezünk a gyerekeknek nyelvi és hagyományőrző tábort. Ez azt foglalja magában, hogy gyakoroljuk a horvát nyelvet, illetve próbálunk nekik minél többet megmutatni a Mura-menti horvátok életéből, mind a gasztronómia területén, mind a foglalkozások területén. Hangszerek, zene, tánc. Ilyen programokkal tarkítjuk az egyhetes itt-tartózkodásukat – nyilatkozta Matoláné Proszenyák Hajnalka, a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet vezetője.  

Minden évben nagy az érdeklődés az eseményre. Idén 30 fiatal érkezett. A 8 éves Balazsin Boglárka is élvezi a táborozást. 

– Nagyon jó itt a horvát táborban. Tanulunk a horvát történelemről és a horvát nyelvről is többet tudunk meg. Mókás ez a tábor és szeretek itt lenni – mondta Balazsin Bolgárka.

Németh Emese Letenyéről jött a programra, hogy nyári élményeit gyarapíthassa, és új ismereteket tanuljon.  

– Hétfőn Horvátországról beszéltünk, a legendákról, hiszen tudunk horvátul is.  Kedden néptáncoltunk, ma meg túrós rétest csinálunk – mesélte Németh Emese.

A túrós réteshez hasonló zlevanka is a lurkók bevonásával készült. Ádámné Mihovics Ilona a recept hozzávalóit is elárulta Híradónknak.

– Nagyon kedvelt étel ez a parasztkonyhában. Ugyanúgy a magyar területeken, mint nálunk is. Nagyon egyszerű étel, ugyanis minden megtalálható és meg volt található régen és most is a háztartásokban. Az alapanyag tej. A recepthez pedig kell aludttej. Tejföl, liszt, tojás cukor és só. Az, hogy milyen mennyiségben, azt minden háziasszony maga dönti el – árulta el Ádámné Mihovics Ilona.

A házi termékekből készült finomságot végül a kúria előtt tálalták fel a háziasszonyok a gyerekeknek.

Galéria
további friss hírek
16
szep.
14:54
1
Nagykanizsa
Előválasztási vita – avagy ki lehet az esélyesebb jelölt?
16
szep.
13:50
4
Nagykanizsa
A tettesek telefonon banki alkalmazottnak adják ki magukat, és elkérik az áldozatok adatait.
Új módszerrel próbálkoznak a csalók Zala megyében. A tettesek telefonon banki alkalmazottnak adják ki magukat, és elkérik az áldozatok adatait. Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság..tovább olvasom
16
szep.
13:40
4
Nagykanizsa
A fiatal sportolók hét éremmel tértek haza nemrégiben Portugáliából az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságról.
16
szep.
13:35
4
Nagykanizsa
A jóvátételi program, a polgármesteri poszt és a dél-zalai régió felzárkóztatása is szóba került a tegnapi előválasztási vitán.
16
szep.
13:32
4
Nagykanizsa
A másfél éves elzártság után újra teljes erejével és taglétszámával kezdte meg működését a Hölgyklub.
Évadnyitót tartott tegnap a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja. Az eseményen a tagok megbeszélték a következő hónapokban várható programokat, valamint a névnapjukat és születésnapjukat ünneplőket is..tovább olvasom
16
szep.
13:29
4
Nagykanizsa
Az esemény célja az anyanyelvi és az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése.
Elkezdődött a nyelvi napok első köre tegnap a Kőrösi-iskolában. A rendezvénynek hosszú időre visszanyúló hagyománya van az intézményben. Az esemény célja az anyanyelvi és az idegen nyelvi kompetenciák..tovább olvasom
16
szep.
13:26
4
Nagykanizsa
Továbbtanulási szülői értekezletekkel és pályaorientációs foglalkozásokkal segítik a hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat a Bolyai-iskolában.
15
szep.
22:00
1
Nagykanizsa
Tanévnyitó ünnepség a nagykanizsai Pannon Egyetemen
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2021.09.16

VOKS – Szombaton indul az előválasztás, szerdán a

HSMK-ban vitáztak a jelöltek 

PÁLYAVÁLASZTÁS – Heti két tanórán segítik a nyolcadikos diákok döntését a Bolyaiban  CSALÓK ZALÁBAN – Banki adatokra vadásznak a tettesek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu