+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Kevés a méz
2021. július 21. szerda 13:47
Kevés a méz
Valószínűleg soha nem termett még olyan kevés méz, mint idén.
Nagykanizsa

Valószínűleg soha nem termett még olyan kevés méz, mint idén. Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke évtizedekre visszamenőleg sem emlékszik ennyire rossz szezonra, mint a mostani. A körzet méhészeteiben van olyan, aki sem repcét, sem akácot nem tudott pörgetni az elmúlt hónapokban.

Ahogy arról már február elején beszámoltunk: a korai, tavaszias időjárás miatt a méhek a megszokottnál egy hónappal korábban kirepültek a kaptáraikból. Somogyi Gyula szerint ez már előrevetítette, hogy probléma lesz a növények virágzásával. A félelme sajnos beigazolódott, ugyanis nem sokkal később ismét berobbant a tél és rengeteg eső is esett.

- Kinyíltak ugye április elején a repcetáblák. Ilyen hosszú repcevirágzás még nem is volt, több mint öt hétig virágzott a repce, normál esetben ez olyan 3-4 hét szokott lenni. Ahhoz viszont normális időjárás is szokott társulni, olyan 20-22 Celsius fokkal. Sajnos ezt az idei évről nem mondhatjuk el, folyamatosan rossz idő volt, esett az eső, olyan hideg volt, hogy a méhek ki se tudtak repülni a kaptárból, ennek következtében pedig nagyon kevés repcemézet sikerült a körzetünkben gyűjteni - mondta Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke.

A márciusi és áprilisi fagyokkal a méhészek további gondokkal szembesültek: a hungarikumnak számító akácmézből is kevés lesz.

- Május vége felé az akácot is ki szoktuk pörgetni, az idei évben sajnos teljesen elhúzódott az akác nyílása, egészen június elejére. Sajnos akkor is olyan hűvösek voltak – 15 fokok -, hogy gyakorlatilag nem mézelt, tehát az akácvirág nem adott nektárt – árulta el  Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke.

A megváltozott időjárási körülmények miatt nem csak a méhészetek kerültek bajba, a mézárakon is tapasztalható, hogy nagyon kevés a termés. A szakemberek szerint helyi termelőktől még mindig olcsóbban megvásárolható az édes nektár, mint a szupermarketekben.

Galéria
további friss hírek
16
szep.
14:54
1
Nagykanizsa
Előválasztási vita – avagy ki lehet az esélyesebb jelölt?
16
szep.
13:50
4
Nagykanizsa
A tettesek telefonon banki alkalmazottnak adják ki magukat, és elkérik az áldozatok adatait.
Új módszerrel próbálkoznak a csalók Zala megyében. A tettesek telefonon banki alkalmazottnak adják ki magukat, és elkérik az áldozatok adatait. Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság..tovább olvasom
16
szep.
13:40
4
Nagykanizsa
A fiatal sportolók hét éremmel tértek haza nemrégiben Portugáliából az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságról.
16
szep.
13:35
4
Nagykanizsa
A jóvátételi program, a polgármesteri poszt és a dél-zalai régió felzárkóztatása is szóba került a tegnapi előválasztási vitán.
16
szep.
13:32
4
Nagykanizsa
A másfél éves elzártság után újra teljes erejével és taglétszámával kezdte meg működését a Hölgyklub.
Évadnyitót tartott tegnap a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja. Az eseményen a tagok megbeszélték a következő hónapokban várható programokat, valamint a névnapjukat és születésnapjukat ünneplőket is..tovább olvasom
16
szep.
13:29
4
Nagykanizsa
Az esemény célja az anyanyelvi és az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése.
Elkezdődött a nyelvi napok első köre tegnap a Kőrösi-iskolában. A rendezvénynek hosszú időre visszanyúló hagyománya van az intézményben. Az esemény célja az anyanyelvi és az idegen nyelvi kompetenciák..tovább olvasom
16
szep.
13:26
4
Nagykanizsa
Továbbtanulási szülői értekezletekkel és pályaorientációs foglalkozásokkal segítik a hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat a Bolyai-iskolában.
15
szep.
22:00
1
Nagykanizsa
Tanévnyitó ünnepség a nagykanizsai Pannon Egyetemen
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2021.09.16

VOKS – Szombaton indul az előválasztás, szerdán a

HSMK-ban vitáztak a jelöltek 

PÁLYAVÁLASZTÁS – Heti két tanórán segítik a nyolcadikos diákok döntését a Bolyaiban  CSALÓK ZALÁBAN – Banki adatokra vadásznak a tettesek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu