+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Lángolt a tető a Citromszigeten
2021. július 20. kedd 15:39
Lángolt a tető a Citromszigeten
Az egykori laktanyával szemben élők szerint a Dózsa György utcai ingatlannal lassan már minden héten történik valami.
Nagykanizsa

Négyszáz négyzetméteren égett a Citromsziget utcafrontra néző épületének tetőszerkezete ma hajnalban. Ahogy azt Bangó Szilárdtól, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetőjétől megtudtuk: a tüzet a nagykanizsai, valamint a környező településekről érkező tűzoltóknak néhány órán belül sikerült eloltaniuk. Az egykori laktanyával szemben élők szerint a Dózsa György utcai ingatlannal lassan már minden héten történik valami, megoldást azonban még csak ígéreti szinten sem kínált senki az egyre súlyosabb problémára. 

A legutóbbi közgyűlésen érintőlegesen volt szó a Dózsa György 73-75. alatt lévő épületegyüttesről, azóta az élet igazolta Zakó László, a Vagyongazdálkodás vezérigazgatójának szavait.  

– Szeretném jelezni, hogy a Dózsa 73-75. egy időzített, ketyegő atombomba. Ott közeledik – véleményem szerint – egy tragikus kimenetelű konfrontáció - mondta Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.  

Az atomrobbanást ugyan kizárhatjuk, de ma hajnalban valamitől lángra kapott az épület teteje. Ezeket a felvételeket az egyik, a Citromsziget túloldalán élő kanizsai lakos készítette. Bangó Szilárd elmondta: hajnali 3 óra 40 perckor érkezett a riasztás a katasztrófavédelemhez. A szakemberek a keletkezés körülményeit tűzvizsgálattal próbálják megállapítani, személyi sérülés nem történt.

- Nagy erőkkel vonultunk a helyszínre, mert a jelzés alapján úgy tűnt, hogy ez több száz négyzetméteren érinti valamelyik épület tetőszerkezetét. Nagykanizsáról Zalakarosról, Letenyéről és Zalaegerszegről vonultak egységeink a helyszínre. A tűz összességében négyszáz négyzetmétert érintett, alapvetően a tetőszerkezeteket, a szarufákat, és a tetőléceket. Több vízsugárral dolgoztunk és reggel öt óra negyven percre el is oltottuk a tüzet – nyilatkozta Bangó Szilárd Lóránt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője. 

Ahogy ez a létra is bizonyítja, hiába próbáltuk meg bezárni, a hajléktalanok különféle módon, de újra és újra behatolnak a 73-as épületbe – világított rá Zakó László. A Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a cégüknek havonta több tízezer forintjába kerül a Citromsziget területének karbantartása és felügyelete. Az erőforrásaik azonban fogytán vannak, szerinte az önkormányzatnak kellene drasztikus, de jó döntést hoznia az épület sorsáról.

- Tehetetlenek vagyunk azokkal szemben, akik nem ismernek semmilyen emberi magatartásformát, saját ürülékükben fekszenek naphosszat, és így élik az életüket. Ami a tűzvésszel kapcsolatban felmerül kérdés az az, hogy mi legyen az ingatlan sorsa. Ha az egész Citromszigetet szeretné az önkormányzat – mert az önkormányzat a tulajdonos – felújítani, ott nem tudom hány nullát kell a milliárdok mögé tenni, minimum százmilliárdos nagyságrendről beszélünk - tette hozzá a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.   

A volt laktanyaépület utcafronti része közvetlen kapcsolatban van a túloldalon lakókkal, akik szerint élhetetlen állapotok uralkodnak nap mint nap ezen a környéken.

- Az a helyzet, hogy itt korábban soha nem voltak problémák. Tíz évvel ezelőtt kezdődtek ezek a komoly problémák. Nem is az idősebb hontalanokkal, hanem a húszévesekkel, a tizennyolc évesekkel, a k…-kal. Ez a probléma, hogy itt van négy-öt ilyen fiatal, akikkel csak a probléma van. Minden fórumon voltam, mindenütt elmondtam ezt. Polgármester úrnak nagyon köszönöm, hogy ilyen hathatósan segített bennünket, nem történik semmi. Borzasztó állapotok vannak, tegnap este, ami itt megint történt, az katasztrófa – árulta el Plander Pál.

A lakók azt is sérelmezik, hogy a megoldásra még csak ígéretet, javaslatot sem kaptak az önkormányzattól. Amennyiben a városvezetés a létesítmény elbontása mellett dönt, az is több száz millió forintba kerülne, de a leégett tető javítása is sok tízmillió forintos költséggel járhat.

Galéria
további friss hírek
16
szep.
14:54
1
Nagykanizsa
Előválasztási vita – avagy ki lehet az esélyesebb jelölt?
16
szep.
13:50
4
Nagykanizsa
A tettesek telefonon banki alkalmazottnak adják ki magukat, és elkérik az áldozatok adatait.
Új módszerrel próbálkoznak a csalók Zala megyében. A tettesek telefonon banki alkalmazottnak adják ki magukat, és elkérik az áldozatok adatait. Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság..tovább olvasom
16
szep.
13:40
4
Nagykanizsa
A fiatal sportolók hét éremmel tértek haza nemrégiben Portugáliából az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságról.
16
szep.
13:35
4
Nagykanizsa
A jóvátételi program, a polgármesteri poszt és a dél-zalai régió felzárkóztatása is szóba került a tegnapi előválasztási vitán.
16
szep.
13:32
4
Nagykanizsa
A másfél éves elzártság után újra teljes erejével és taglétszámával kezdte meg működését a Hölgyklub.
Évadnyitót tartott tegnap a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja. Az eseményen a tagok megbeszélték a következő hónapokban várható programokat, valamint a névnapjukat és születésnapjukat ünneplőket is..tovább olvasom
16
szep.
13:29
4
Nagykanizsa
Az esemény célja az anyanyelvi és az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése.
Elkezdődött a nyelvi napok első köre tegnap a Kőrösi-iskolában. A rendezvénynek hosszú időre visszanyúló hagyománya van az intézményben. Az esemény célja az anyanyelvi és az idegen nyelvi kompetenciák..tovább olvasom
16
szep.
13:26
4
Nagykanizsa
Továbbtanulási szülői értekezletekkel és pályaorientációs foglalkozásokkal segítik a hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat a Bolyai-iskolában.
15
szep.
22:00
1
Nagykanizsa
Tanévnyitó ünnepség a nagykanizsai Pannon Egyetemen
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2021.09.16

VOKS – Szombaton indul az előválasztás, szerdán a

HSMK-ban vitáztak a jelöltek 

PÁLYAVÁLASZTÁS – Heti két tanórán segítik a nyolcadikos diákok döntését a Bolyaiban  CSALÓK ZALÁBAN – Banki adatokra vadásznak a tettesek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu