+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Nagyon kellett az eső a zalai földeknek
2021. július 20. kedd 13:49
Nagyon kellett az eső a zalai földeknek
Korántsem volt elég a gazdálkodók szerint.
Nagykanizsa

Nagyon kellett az eső a zalai földeknek, de korántsem volt elég a gazdálkodók szerint. Az aratás ez idáig zökkenőmentesen zajlott, viszont a még fejlődésben lévő növényeknél már most terméskieséssel számolnak a szakemberek. 

Az utóbbi másfél hónapban szinte nem kaptak csapadékot a földek, 35 fok feletti hőhullámokat viszont igen. Ez pedig megtette a hatását, hiszen az elmúlt napok alatt lehullott mennyiség sokszorosát is elviselnék a táblák.

-A múlt hétvégén itt, ahol állunk, 12 mm csapadék hullott. Ami azt jelenti, négyzetméterenként 12 liter. Ha ezt nézzük, akkor ez nagyon kevés, hiszen a 30 centis termőréteg nagyon ki van száradva. Ha 12 liter vizet kilocsolunk, a talaj rögtön beissza. A növény ugyan tudja hasznosítani, de 35-40 fokos nyári melegben ez három napi párolgásnak megfelelő – mondta Ács Norbert gazdálkodó. 

Ennél a gazdaságnál őszi árpával kezdődött az aratás, utána viszont nem a repcével folytatódott a munka, hanem a búzatáblákba mentek a gépek. Ennek a magyarázata, hogy a nagy melegben e növény hirtelen beérett, így nem lehetett tovább várni.

-Attól függetlenül, hogy ilyen hektikus volt az időjárás tavasszal, az őszi búza és az őszi árpa esetében én maximálisan elégedett vagyok a termés mennyiségével és minőségével is. A repcéről még nem tudok nyilatkozni, de ott jóval gyengébbet várok, mert ott komoly fagyok voltak tavasszal - tette hozzá Ács Norbert gazdálkodó.  

A munka tehát folyamatos a határban, de az őszi betakarítású növényeknél már most komoly kieséssel számolnak a gazdák, ez a kukorica esetében akár 50 százalékos is lehet.

Galéria
további friss hírek
16
szep.
14:54
1
Nagykanizsa
Előválasztási vita – avagy ki lehet az esélyesebb jelölt?
16
szep.
13:50
4
Nagykanizsa
A tettesek telefonon banki alkalmazottnak adják ki magukat, és elkérik az áldozatok adatait.
Új módszerrel próbálkoznak a csalók Zala megyében. A tettesek telefonon banki alkalmazottnak adják ki magukat, és elkérik az áldozatok adatait. Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság..tovább olvasom
16
szep.
13:40
4
Nagykanizsa
A fiatal sportolók hét éremmel tértek haza nemrégiben Portugáliából az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságról.
16
szep.
13:35
4
Nagykanizsa
A jóvátételi program, a polgármesteri poszt és a dél-zalai régió felzárkóztatása is szóba került a tegnapi előválasztási vitán.
16
szep.
13:32
4
Nagykanizsa
A másfél éves elzártság után újra teljes erejével és taglétszámával kezdte meg működését a Hölgyklub.
Évadnyitót tartott tegnap a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja. Az eseményen a tagok megbeszélték a következő hónapokban várható programokat, valamint a névnapjukat és születésnapjukat ünneplőket is..tovább olvasom
16
szep.
13:29
4
Nagykanizsa
Az esemény célja az anyanyelvi és az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése.
Elkezdődött a nyelvi napok első köre tegnap a Kőrösi-iskolában. A rendezvénynek hosszú időre visszanyúló hagyománya van az intézményben. Az esemény célja az anyanyelvi és az idegen nyelvi kompetenciák..tovább olvasom
16
szep.
13:26
4
Nagykanizsa
Továbbtanulási szülői értekezletekkel és pályaorientációs foglalkozásokkal segítik a hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat a Bolyai-iskolában.
15
szep.
22:00
1
Nagykanizsa
Tanévnyitó ünnepség a nagykanizsai Pannon Egyetemen
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2021.09.16

VOKS – Szombaton indul az előválasztás, szerdán a

HSMK-ban vitáztak a jelöltek 

PÁLYAVÁLASZTÁS – Heti két tanórán segítik a nyolcadikos diákok döntését a Bolyaiban  CSALÓK ZALÁBAN – Banki adatokra vadásznak a tettesek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu