+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A balesetek jó része elkerülhető
2021. június 9. szerda 14:22
A balesetek jó része elkerülhető
A követési távolság be nem tartásából adódó összekoccanások okozzák a legtöbb balesetet az autópályás közlekedés során.
Nagykanizsa

A követési távolság be nem tartásából adódó összekoccanások okozzák a legtöbb balesetet az autópályás közlekedés során – tudtuk meg Valgut Zoltántól, az eszteregnyei autópálya alosztály vezetőjétől. Zala megye gyorsforgalmi úthálózatának forgalma a nyári szezonban jelentősen megnő. A szakemberek szerint az ütközések elkerülhetők, ha előre, pontosan megtervezzük az utazásunkat.

Magyarországon jelenleg mintegy 1700 kilométernyi autópályán közlekedhetünk, ebből a Zala megyei szakasz 75 kilométer. Valgut Zoltán hangsúlyozta: a turistaforgalom fellendülésével, valamint a melegebb időjárási körülmények miatt fokozottan be kell tartani az autópályán érvényben lévő szabályokat.

- Elsősorban ugye egy párhuzamos közlekedésre alkalmas útszakaszról beszélünk. Tehát a jobbra tartási kötelezettség itt is él. Lényeges, hogy autópályán sosem fordulunk meg, illetve sosem hajtunk végre hátramenetet. A leállósávot csak veszélyhelyzetben vesszük igénybe. Tehát, ha a járművezető elfáradt, akkor semmiképpen sem a leállósávon álljon meg, hanem vegye igénybe az erre kijelölt pihenőhelyeket, illetve benzinkutat - mondta Valgut Zoltán, a ZMRFK Eszteregnye Autópálya Alosztály vezetője.

Sokan a kalaptartóra pakolnak, ami miatt aztán nem tudják ellenőrizni a mögöttes forgalmat – említette stábunknak Furdán János. Az autósoktató szerint általában a vidékieknél vagy azoknál fordul elő probléma, akik ritkábban utaznak autópályán. Azt javasolja: a jármű sebességére felhajtás és lehajtás során fokozottan figyeljünk.

- A kialakult sebességgel hajtsunk le a lassító sávba és csak ott kezdjünk el fékezni. Ha hosszú utat teszünk meg, akkor mindig ellenőrizzük a lehajtónál az autónk kilométeróráját is. Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy megszokjuk a monoton tempót az autópályán és azt hisszük a lehajtónál, hogy ez a sebesség nem olyan gyors, közben a kanyarban kiderül, hogy ez mégis gyors lesz. Hozzászokunk a viszonylag magas sebességhez - tájékoztatott Furdán János, a Start Autósiskola egyik oktatója. 

A szakértők azt is ajánlják, hogy indulás előtt tájékozódjunk az útszakaszról, tervezzük meg a pihenéseink helyét és idejét.

Galéria
további friss hírek
18
jún.
16:08
1
NAGYKANIZSA
UV sugárzás
18
jún.
15:44
4
Nagykanizsa
Egy 14 éves gyereket ütöttek el a zebrán ma délelőtt kilenc óra körül.
Egy 14 éves gyereket ütöttek el a zebrán ma délelőtt kilenc óra körül. A fiút a Teleki és a Tavasz utca kereszteződésében található gyalogátkelőhelyen gázolta el a személygépkocsi. A..tovább olvasom
18
jún.
14:03
4
Nagykanizsa
Nagyon erős UV-B sugárzásra adott ki figyelmeztetést a Nyugat-dunántúli régióban az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétvégére.
18
jún.
13:58
4
Nagykanizsa
A bőrünket hidratálással, a szemünket megfelelő minőségű napszemüveggel óvhatjuk a fokozott UV-sugárzás káros hatásaitól.
18
jún.
13:55
4
Nagykanizsa
Hagyományteremtő céllal, Magyarországon az elsők között ünnepelte a kukások világnapját június 17-én a Netta-Pannonia Kft.
18
jún.
13:51
4
Nagykanizsa
A növények gyűjtését önkormányzati rendelet szabályozza.
Időről időre visszatérő probléma a közterületi fák megcsonkítása a városban – tudtuk meg Kámán Lászlótól, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgató-helyettesétől. A napokban nyílik a hársfa,..tovább olvasom
18
jún.
13:48
4
Nagykanizsa
Már csütörtökön indulásra készen álltak az autóban és a kamionokon a felajánlások.
Adományokat szállított a 2020-as, horvátországi földrengés károsultjainak a Zala Megyei -, valamint a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Nagykanizsa önkormányzatával együttműködve. A..tovább olvasom
18
jún.
13:45
4
Nagykanizsa
A DK miniszterelnök-jelöltje hétfőn az Ady utcán tart fórumot.
Nagykanizsán folytatja országjárását Dobrev Klára. A DK miniszterelnök-jelöltje hétfőn az Ady utcán tart fórumot. Az esemény kapcsán ma tartott sajtótájékoztatót Horváth Jácint, a..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2021.06.18

KÁNIKULA – Nagyon erős UV-B sugárzás várható a hétvégén

GÁZOLÁS – Sokadik eset már, ezúttal egy 14 éves gyereket ütöttek el a Telekin

ADOMÁNY – A városvezetés, a helyi és a megyei horvát nemzetiségi önkormányzat közösen segítette a földrengés károsultjait

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
Halis
Halis
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu