+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Háromhetes csúszásban vannak a szőlőültetvények
2021. június 3. csütörtök 17:29
Háromhetes csúszásban vannak a szőlőültetvények
Ennek az egyik fő oka, hogy évtizedek óta nem volt ennyire hűvös, csapadékos a tavasz.
Nagykanizsa

A gazdák szerint jelenleg mintegy háromhetes csúszásban vannak a szőlőültetvények. Ennek az egyik fő oka, hogy évtizedek óta nem volt ennyire hűvös, csapadékos a tavasz.  

Pontosan 40 éve figyeli tudatosan az időjárást Förhénci Horváth Gyula, és mint azt elmondta: sem ő, sem a gazdatársai nem emlékeznek ilyen időszakra.

-A fajták zöménél a fürtmegnyúlási stádium van. Ez körülbelül egy, másfél héttel előzi meg a virágzást. Miközben ilyenkor, május-június fordulóján a virágzás ideje van. Ilyenkor gyönyörű szőlővirágillat lengi be a zalai szőlőhegyeket, az összes borvidékünket. Ilyenkor a legnagyobb öröm járni a szőlőben, most még erre egy kicsit várni kell –  mondta Förhénci Horváth Gyula borász.

A szakember úgy fogalmazott: a szőlő néhány nap alatt is képes behozni a lemaradást, amire megvan minden esély, hiszen a jövő héttől 15 fokos éjszakákat és 30 fokos nappalokat jósolnak. Egyes gyümölcsfajták viszont már nem tudnak behozni semmit, hiszen a termést a fagy, majd a hűvös, csapadékos időjárás megtizedelte. 

-A kajszi-, őszibarack sínylette meg leginkább a korai fagyokat, ugyanakkor más csonthéjasok, mint a meggy, a cseresznye is nehézkesen kötött, nagyon keveset hozott. A szilvák nagyon szépek, a körték viszont áldozatul estek az időnek, fánként pár darabot lehet csak megszámolni – tette hozzá Förhénci Horváth Gyula borász. 

A mezőgazdaságban dolgozók reménykednek abban, hogy most már valóban beindul a nyár, és a korábban megszokott módon lehet tevékenykedni a földeken és a szőlőkben.

Galéria
további friss hírek
18
jún.
16:08
1
NAGYKANIZSA
UV sugárzás
18
jún.
15:44
4
Nagykanizsa
Egy 14 éves gyereket ütöttek el a zebrán ma délelőtt kilenc óra körül.
Egy 14 éves gyereket ütöttek el a zebrán ma délelőtt kilenc óra körül. A fiút a Teleki és a Tavasz utca kereszteződésében található gyalogátkelőhelyen gázolta el a személygépkocsi. A..tovább olvasom
18
jún.
14:03
4
Nagykanizsa
Nagyon erős UV-B sugárzásra adott ki figyelmeztetést a Nyugat-dunántúli régióban az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétvégére.
18
jún.
13:58
4
Nagykanizsa
A bőrünket hidratálással, a szemünket megfelelő minőségű napszemüveggel óvhatjuk a fokozott UV-sugárzás káros hatásaitól.
18
jún.
13:55
4
Nagykanizsa
Hagyományteremtő céllal, Magyarországon az elsők között ünnepelte a kukások világnapját június 17-én a Netta-Pannonia Kft.
18
jún.
13:51
4
Nagykanizsa
A növények gyűjtését önkormányzati rendelet szabályozza.
Időről időre visszatérő probléma a közterületi fák megcsonkítása a városban – tudtuk meg Kámán Lászlótól, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgató-helyettesétől. A napokban nyílik a hársfa,..tovább olvasom
18
jún.
13:48
4
Nagykanizsa
Már csütörtökön indulásra készen álltak az autóban és a kamionokon a felajánlások.
Adományokat szállított a 2020-as, horvátországi földrengés károsultjainak a Zala Megyei -, valamint a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Nagykanizsa önkormányzatával együttműködve. A..tovább olvasom
18
jún.
13:45
4
Nagykanizsa
A DK miniszterelnök-jelöltje hétfőn az Ady utcán tart fórumot.
Nagykanizsán folytatja országjárását Dobrev Klára. A DK miniszterelnök-jelöltje hétfőn az Ady utcán tart fórumot. Az esemény kapcsán ma tartott sajtótájékoztatót Horváth Jácint, a..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2021.06.18

KÁNIKULA – Nagyon erős UV-B sugárzás várható a hétvégén

GÁZOLÁS – Sokadik eset már, ezúttal egy 14 éves gyereket ütöttek el a Telekin

ADOMÁNY – A városvezetés, a helyi és a megyei horvát nemzetiségi önkormányzat közösen segítette a földrengés károsultjait

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
Halis
Halis
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu