+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Óriási kihívás elé állította mezőgazdászokat a sok esőzés
2021. május 27. csütörtök 16:34
Óriási kihívás elé állította mezőgazdászokat a sok esőzés
A szokatlanul sok csapadék mellett a hőmérséklet-ingadozás is lassítja a munkákat a termőföldeken.
Nagykanizsa

Az áprilisi és a májusi időjárás óriási kihívás elé állította mezőgazdászokat – mondta el Híradónknak Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke. A szokatlanul sok csapadék mellett a hőmérséklet-ingadozás is lassítja a munkákat a termőföldeken.

A januártól március végéig tartó aszályos időszakot két olyan hónap váltotta fel, ami rengeteg csapadékot hozott a térségben. Mint azt Sabján Krisztiántól megtudtuk: Nagykanizsán márciusban 8-10 mm, míg májusban már 100-150 mm eső hullott le. Ennek a nagy része ráadásul az utóbbi két hétben.

– A kukoricavetések nagy részén gyomirtást terveztek, de a gyomok lassan túlnőnek az érzékeny fejlettségi fázison és elég nagy probléma. A vetések egy részében belvizes foltok alakultak ki, ami nem tud elszivárogni, és ezeken a területeken kipusztulnak az állományok. A hűvös idő a kalászosoknak igazából kedvez, de a napraforgó, a kukorica és a szója mondhatni fázik - mondta Sabján Krisztián, a  NAK Zala Megyei Szervezetének elnöke.

Ács Norbert, kiskanizsai gazdálkodó szerint a szántóföldeken mindig szükség van a csapadékra, de április vége óta a kelleténél jóval több esett. Az elázott talajon nem tudnak a gépekkel dolgozni, így néhány munkafolyamattal csak nehézkesen haladnak. A termés minőségét viszont - előreláthatólag - nem befolyásolja a sok eső.

- A tavaszi vetésűeknél még nem lehet megmondani, mert ahol most még víz áll a területen, ott sem feltétlenül lesz víznyomott, így terméscsökkenés nem jósolható meg előre. A nyári betakarítású növényeknél pedig jól jött ez a csapadék. A búzának a minőségét ez még nem rontja, tehát most kalászol, ezután fog virágozni, így a csapadék kell neki, főleg a szemtelítődés időszakában. Úgyhogy hasznosnak hasznos - árulta el Ács Norbert mezőgazdasági vállalkozó.

A mezőgazdász hozzátette: mivel a feladatokat muszáj elvégezniük, így kénytelenek napról napra az időjárás-jelentésre hagyatkozni, és kihasználni a csapadékmentes időszakokat.

Galéria
további friss hírek
18
jún.
16:08
1
NAGYKANIZSA
UV sugárzás
18
jún.
15:44
4
Nagykanizsa
Egy 14 éves gyereket ütöttek el a zebrán ma délelőtt kilenc óra körül.
Egy 14 éves gyereket ütöttek el a zebrán ma délelőtt kilenc óra körül. A fiút a Teleki és a Tavasz utca kereszteződésében található gyalogátkelőhelyen gázolta el a személygépkocsi. A..tovább olvasom
18
jún.
14:03
4
Nagykanizsa
Nagyon erős UV-B sugárzásra adott ki figyelmeztetést a Nyugat-dunántúli régióban az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétvégére.
18
jún.
13:58
4
Nagykanizsa
A bőrünket hidratálással, a szemünket megfelelő minőségű napszemüveggel óvhatjuk a fokozott UV-sugárzás káros hatásaitól.
18
jún.
13:55
4
Nagykanizsa
Hagyományteremtő céllal, Magyarországon az elsők között ünnepelte a kukások világnapját június 17-én a Netta-Pannonia Kft.
18
jún.
13:51
4
Nagykanizsa
A növények gyűjtését önkormányzati rendelet szabályozza.
Időről időre visszatérő probléma a közterületi fák megcsonkítása a városban – tudtuk meg Kámán Lászlótól, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgató-helyettesétől. A napokban nyílik a hársfa,..tovább olvasom
18
jún.
13:48
4
Nagykanizsa
Már csütörtökön indulásra készen álltak az autóban és a kamionokon a felajánlások.
Adományokat szállított a 2020-as, horvátországi földrengés károsultjainak a Zala Megyei -, valamint a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Nagykanizsa önkormányzatával együttműködve. A..tovább olvasom
18
jún.
13:45
4
Nagykanizsa
A DK miniszterelnök-jelöltje hétfőn az Ady utcán tart fórumot.
Nagykanizsán folytatja országjárását Dobrev Klára. A DK miniszterelnök-jelöltje hétfőn az Ady utcán tart fórumot. Az esemény kapcsán ma tartott sajtótájékoztatót Horváth Jácint, a..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2021.06.18

KÁNIKULA – Nagyon erős UV-B sugárzás várható a hétvégén

GÁZOLÁS – Sokadik eset már, ezúttal egy 14 éves gyereket ütöttek el a Telekin

ADOMÁNY – A városvezetés, a helyi és a megyei horvát nemzetiségi önkormányzat közösen segítette a földrengés károsultjait

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
Halis
Halis
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu