+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Kullancsveszély
2021. március 19. péntek 14:34
Kullancsveszély
A tavasz beköszöntével újra megjelennek a kullancsok is.
Nagykanizsa

A tavasz beköszöntével újra megjelennek a kullancsok is. Fontos, hogy ne csak saját magunkat, hanem állatainkat is óvjuk a vérszívóktól, ugyanis komoly baj is lehet belőle, ha valaki nem figyel oda az intő jelekre.

Rengeteg készítményt alkalmazhatunk kullancsok ellen. Cseppeket, nyakörveket, tablettákat és egyéb készítményeket az év minden szakaszában. De fontos, hogy ha olyan helyen járunk kutyánkkal, ahol előfordulhatnak a vérszívók, akkor egy alapos fésüléssel is észrevehetjük vagy akár el is távolíthatjuk a nem kívánt parazitákat. A tavasz beköszöntével ugyanis megszaporodnak a kullancsok.

– Rövid szőrű kutyáknál könnyebb a dolog, főleg a világos szőrűeknél elég hamar meglátszik. Hosszú szőrűeknél viszont minden alkalommal, amikor olyan helyre megyünk, akkor feltétlenül át kell fésülni a bundát. Célszerű a nyári-őszi-tavaszi időszakokban nagyon sűrűn figyelni, illetve fésülgetni a szőrből, mert bármikor, bármilyen helyszínen össze lehet szedni – mondta el Varga Brigitta, a Kanizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület kiképzésvezetője.

A problémát meg lehet előzni az erre alkalmazható szerekkel, de ezek mellett folyamatosan figyelni kell az állatokat. Amennyiben bármilyen furcsa dolgot tapasztalunk állatainknál, forduljunk mielőbb állatorvoshoz.

– Érdekes módon van egy általános lefolyása, mikor elmeséli a tulajdonos, hogy igen, tegnap előtt gyanús volt a kutya, ma már nem csinál semmit. Többnyire a harmadik napon hozzák el az első tünet megjelenésétől. Van, aki sokkal gyorsabb, van, aki kényesebb bármilyen rezdülésére a kisállatnak. Általános tünet a bágyadtság, kedvetlenség. Ha megmérik a lázát, az többnyire 40 fok vagy az fölötti lázzal jár – árulta el Horváth László szolgáltató állatorvos.

Ha valamilyen élősködőt találunk a kedvencünkben, azt azonnal el kell távolítani az állatból kézzel vagy csipesszel, ugyanis a kullancs esetében 4 órás fázis az, amikor még megóvhatjuk kutyáinkat a nagyobb fertőzéstől.   

Galéria
további friss hírek
18
jún.
16:08
1
NAGYKANIZSA
UV sugárzás
18
jún.
15:44
4
Nagykanizsa
Egy 14 éves gyereket ütöttek el a zebrán ma délelőtt kilenc óra körül.
Egy 14 éves gyereket ütöttek el a zebrán ma délelőtt kilenc óra körül. A fiút a Teleki és a Tavasz utca kereszteződésében található gyalogátkelőhelyen gázolta el a személygépkocsi. A..tovább olvasom
18
jún.
14:03
4
Nagykanizsa
Nagyon erős UV-B sugárzásra adott ki figyelmeztetést a Nyugat-dunántúli régióban az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétvégére.
18
jún.
13:58
4
Nagykanizsa
A bőrünket hidratálással, a szemünket megfelelő minőségű napszemüveggel óvhatjuk a fokozott UV-sugárzás káros hatásaitól.
18
jún.
13:55
4
Nagykanizsa
Hagyományteremtő céllal, Magyarországon az elsők között ünnepelte a kukások világnapját június 17-én a Netta-Pannonia Kft.
18
jún.
13:51
4
Nagykanizsa
A növények gyűjtését önkormányzati rendelet szabályozza.
Időről időre visszatérő probléma a közterületi fák megcsonkítása a városban – tudtuk meg Kámán Lászlótól, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgató-helyettesétől. A napokban nyílik a hársfa,..tovább olvasom
18
jún.
13:48
4
Nagykanizsa
Már csütörtökön indulásra készen álltak az autóban és a kamionokon a felajánlások.
Adományokat szállított a 2020-as, horvátországi földrengés károsultjainak a Zala Megyei -, valamint a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Nagykanizsa önkormányzatával együttműködve. A..tovább olvasom
18
jún.
13:45
4
Nagykanizsa
A DK miniszterelnök-jelöltje hétfőn az Ady utcán tart fórumot.
Nagykanizsán folytatja országjárását Dobrev Klára. A DK miniszterelnök-jelöltje hétfőn az Ady utcán tart fórumot. Az esemény kapcsán ma tartott sajtótájékoztatót Horváth Jácint, a..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2021.06.18

KÁNIKULA – Nagyon erős UV-B sugárzás várható a hétvégén

GÁZOLÁS – Sokadik eset már, ezúttal egy 14 éves gyereket ütöttek el a Telekin

ADOMÁNY – A városvezetés, a helyi és a megyei horvát nemzetiségi önkormányzat közösen segítette a földrengés károsultjait

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
Halis
Halis
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu