+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Szakmai gyakorlati oktatás a tanműhelyekben
2020. december 9. szerda 14:27
Szakmai gyakorlati oktatás a tanműhelyekben
Tanműhelytől függően, de a szabályokat betartva tartják a diákoknak a gyakorlati képzéseket az iskolákban.
Nagykanizsa

A szakmai gyakorlati oktatást tanműhelyben, illetve gazdasági környezetben kell megszervezni a biztonsági szabályok fokozott betartásával, kizárólag egészséges személyek részvételével – szól a rendelet. Így a diákoknak lehetőséget adnak arra, hogy fel tudjanak készülni a közelgő vizsgáikra.  

Tanműhelytől függően, de a szabályokat betartva tartják a diákoknak a gyakorlati képzéseket a Keriben. Ugyanis a pincérek, szakácsok és cukrászok is jövő év elején már vizsgáznak. Ezért fontos, hogy részt vegyenek ezeken az iskolán belüli oktatáson. 

–Szerencsére viszonylag kis csoportokban vannak elosztva a tanulók és olyan gyakorlatokat tartunk itt bent, amelyek tényleg igénylik az iskolát. A cukrászok, a szakácsok és a pincérek jönnek be és elsősorban azok a diákjaink, akik valamilyen típusú vizsgára készülnek, tehát februárban vagy májusban vizsgát kell tenniük - mondta Richterné László Erzsébet, a Thúry-iskola igazgatója.

A pincér tanulók szerint most mindenki magára van utalva, de sokat segít nekik ez a pár alkalom gyakorlati óra abban, hogy jobban felkészülhessenek a februári vizsgákra.  

–Mindenki magára van utalva olyan téren, hogy a szóbeli tételeket magának kell megtanulnia, mert nincs meg az a lehetőség, hogy az iskolába bejövünk és akkor egymást kikérdezzük. Lényegében önmagát kell prosperálnia az embernek, hogy képes legyen ezt átvészelni. A gyakorlati részében viszont ez a heti egy alkalom, ami 4-5 órát szokott magában foglalni, azért nagy segítség - árulta el Németh Marcell, a Thúry–iskola tanulója.

Hasonlóképp működnek a gyakorlati órák a Zsigmondy-iskolában is. Elsősorban a végzős diákok, asztalosok és fodrászok is bejárhatnak a gyakorlatokra. 

–Prioritást élveznek a végzős tanulóink. A többieknek digitálisan zajlik az oktatás. Összesen 140 tanulónk van a különböző szakmákban az iskolai tanműhelyekben, kontakt oktatással. 172 diákunk pedig külső gyakorló helyen, a gyakorlati oktatásban vesz részt ugyanúgy a cégeknél betartva minden egészségügyi és pandémia szabályokat - nyilatkozta Laukó Emőke, a Zsigmondy-iskola igazgatója. 

A vizsga előtt álló hallgató Bódis József elmondta, hogy nyolcan vannak az osztályban és kéthetes váltásban járnak be az iskolába, hogy ezzel is tartsák a szabályokat. Ez viszont azt jelenti, hogy fele annyit jöhetnek, mint korábban. 

–Kéthetente vagyunk két alkalommal. Ez valamilyen szinten könnyebb, hogy el tudjuk végezni és készülünk a vizsgamunkára is. Viszont nehéz is, mert eddig minden héten jöttünk, de sajnos a vírushelyzet miatt csak kéthetente, s így feleződik az idő, amit itt tudunk tölteni -  árulta el Bódis József, a Zsigmondy-iskola tanulója.  

A fodrász tanulók szerencsésnek mondhatják magukat, hogy bejárhatnak, de ők is hiányolják azokat az órákat, amik elmaradnak, hiszen ők is fél csoportban vannak jelen a gyakorlaton.

–Most lecsökkent a gyakorlati óraszámunk egyre és a két gyakorlati oktatónk váltja egymást. Nem a legjobb, mert nagyon sokat számít az, hogy egy órával többet vagyunk, mint most, hogy hetente csak egyszer jöhetünk. Az elmélet sem a legjobb, mert ott is elmagyarázza a tanár, úgyhogy nem a legegyszerűbb igy - tette hozzá Kádár Eszter, a Zsigmondy-iskola tanulója.   

A gyakorlati oktatásban azok a tanulók továbbra sem vehetnek részt, akiknél szoros a kontakt kapcsolatuk, mint például a kozmetikusoknál. Náluk igyekeznek több hangsúlyt fektetni az elméleti oktatásra és később pótolják majd a gyakorlatot.

Galéria
további friss hírek
23
szep.
18:00
1
Nagykanizsa
MEGVALÓSULHAT A PLATÁN SOR ÉS A TELEKI UTCA VÍZVEZETÉK FELÚJÍTÁSA
23
szep.
18:00
Nagykanizsa
MEGVALÓSULHAT A PLATÁN SOR ÉS A TELEKI UTCA VÍZVEZETÉK FELÚJÍTÁSA
23
szep.
15:46
4
Zalakaros
A rendezvényen körülbelül 2000 amatőr kerékpáros vesz részt.
Tizenötödik alkalommal tartják meg a hétvégén a Mapei Tour de Zalakaros körversenyt. A rendezvényen körülbelül 2000 amatőr kerékpáros vesz részt. Az elmúlt másfél évtizedben a zalakarosi körverseny..tovább olvasom
23
szep.
15:42
4
Nagykanizsa
Az érintett társasházak közös képviselői elmondták: tarthatatlan a helyzet, így olyan projekt mellett kell dönteni, ami lehetőleg gyorsan és olcsón nyújt megoldást a közlekedési nehézségekre.
23
szep.
15:35
4
Nagykanizsa
Fridmann Valéria kereskedő Híradóknak elmondta: az árak még tovább fognak emelkedni a szállítási nehézségek miatt. Éppen ezért a szezonális paprikából, almából és szilvából még most érdemes bevásárolni.
23
szep.
15:31
4
Nagykanizsa
640 millió forintot nyert a városvezetés pályázata a Teleki utca és a Platán sor vízvezeték hálózatának felújítására.
23
szep.
13:23
4
Nagykanizsa
A jeles alkalomhoz kötődő programját ma tartotta meg a nagykanizsai Szívbetegekért Egyesület.
Vasárnap lesz a szív világnapja. A jeles alkalomhoz kötődő programját ma tartotta meg a nagykanizsai Szívbetegekért Egyesület. A kezdeményezés fő célja a megelőzés, ezért is vonják be a szervezők minden évben a..tovább olvasom
23
szep.
13:18
4
Nagykanizsa
Az évente két alkalommal megrendezett akció célja a környezettudatosság és az osztálypénzgyűjtés.
Elindultak a papírgyűjtések a kanizsai iskolákban. Az évente két alkalommal megrendezett akció célja a környezettudatosság és az osztálypénzgyűjtés. A leadott mennyiségek folyamatosan csökkennek, de egy..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
06:30
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
06:40
Mise/Istentisztelet
07:40
Sztárportré
08:10
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
08:20
Csavargók - Blue Duck Arts
09:20
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
09:30
Lapozó
12:00
Csavargók - Blue Duck Arts
13:00
Sztárportré
13:30
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Híradó
18:30
Hargita
19:00
Info blokk, benne Híradó
19:30
A mi portánk
20:00
Híradó
20:15
ETO Akadémia - FC Nagykanizsa NBIII. Bajnoki labdarúgó mérkőzés
21:45
Info blokk, benne Híradó
22:15
Lapozó
híradó 2022.09.23

NYERTES PÁLYÁZAT, JELENTŐS ÖNRÉSSZEL- Megoldódhat a Teleki utca és a Platán sor vízvezeték hálózatának problémája

PARKOLÁSI EGYEZTETÉS - Sok az autó, de kevés a férőhely a Teleki és az Attila utcában

A SZÍV NAPJA - A kezdeményezés fő célja a megelőzés

ÚJSÁGGYŰJTÉS - Elkezdődött a környezetbarát-akció a kanizsai iskolákban

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu