+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A háború összefüggései
2023. szeptember 19. kedd 14:08
A háború összefüggései
Az orosz-ukrán háború biztonságpolitikai és katonai összefüggését vizsgáló előadással indult a Hadtörténelmi Esték programsorozat új évada a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.
Nagykanizsa

Kis-Benedek József biztonsági szakértő prezentációjában igyekezett kevésbé ismert aspektusokból bemutatni a jelenleg is zajló konfliktust a kanizsai közönségnek.

Négy évtizede foglalkozik a katonai hírszerzéssel és biztonságpolitikai témákkal Kis-Benedek József. Jelenleg is vizsgálja az orosz-ukrán háború körülményeit, amely a ’90-es évek balkáni konfliktusa óta az első jelentősen hadi esemény a kontinens területén. A szakember szerint mindenkit váratlanul ért az orosz-ukrán háború kitörése, azonban az ellentét nem 2022-ben kezdődött, hanem jóval korábban és számos nemzetiségi konfliktus vezetett idáig.

–Ha meg akarja az ember érteni a helyzetet, akkor vissza kell menni az okokra, az pedig valóban 2014, illetve az azelőtti időszak. Az, hogy a Krímet elfoglalták, az is egy lépcsőfok volt. De voltak ott egyéb tényezők is, a NATO terjeszkedése kelet felé, amit Oroszország nem tudott tolerálni, hogy volt FÁK tagállamokat, a három balti államon kívül csatoljanak a NATO-hoz. Itt voltak olyan lépések, a nyugati államok részéről, amit Oroszország nem tud elfogadni – emelte ki Kis-Benedek József, biztonsági szakértő.

Az előadásban a háború lehetséges kimenetele is szóba került. Kis-Benedek József szerint nem elképzelhetetlen, hogy a világ hasonlóan az 1945 utáni időszakhoz, két nagy tömbre oszlik majd fel. A számos dezinformáció miatt azonban egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy mi fog történni az orosz-ukrán területen a következő években, évtizedekben.  

–Látszik, hogy tömbösödés van, szövetségesek keresése folyik keleten és nyugaton egyaránt. Az, hogy ez most hol fog végződni, azt még nem lehet biztosan látni. Látjuk azt, hogy a BRICS-országok próbálnak különböző szövetségi rendszert kialakítani, de a Sanghaji Együttműködés szemlélete is formálódik, a NATO-n belül is újjáalakul a helyzet, az Európai Unión belül is, az Afrikai Unióban is. Nem tudunk olyat mondani, hogy hol ne változna a helyzet, mindenki keresi a szövetségest. Ez egy bizonyos időt fog igénybe venni -tette hozzá Kis-Benedek József.

A Hadtörténelmi Esték sorozat októberben folytatódik a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, akkor a Szent Korona történetéről tudhatnak meg érdekességeket az érdeklődők.  

Galéria
további friss hírek
26
szep.
15:35
4
Murakeresztúr
A futóversenyt a helyi általános iskola és a Zrínyi Kadétok Egyesület közösen szervezte. A kezdeményezés célja, hogy a sport szeretetét közvetítse a fiatalok felé.
26
szep.
15:19
4
Nagykanizsa
A két költőóriás kapcsolatát Tóth Péter Lóránt „Toldi írójához elküldöm lelkemet” című önálló estjén keresztül ismerhette meg a kanizsai közönség.
26
szep.
15:16
4
Nagykanizsa
A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első félidőben eldőlt.
Tizenhét gólos vereséget szenvedett a Siófoktól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II-es bajnokság legutóbbi játéknapján. A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első..tovább olvasom
26
szep.
15:12
4
Nagykanizsa
A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után, újabb alkotásokkal várja a nagyközönséget.
Gábriel Salerosa fantáziavilága köszön vissza a Honvéd Kaszinó kiállítóterében látható festővásznakról. A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után,..tovább olvasom
26
szep.
15:09
4
Nagykanizsa
Az iskolakezdés után Kanizsán is berobbant a légúti fertőzések időszaka, egyre többen keresik fel az orvosi rendelőket. A szakértők mind a gyerekek, mind a felnőttek számára javasolják a megfelelő higiénia betartását és az immunrendszer erő
26
szep.
15:06
4
Nagykanizsa
Legújabb megjelent művéről és sok minden másról is hallhatták a népszerű műsorvezetőt hétfőn este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
26
szep.
14:58
4
Nagykanizsa
Az elmúlt napokban a Teleki-Platán rekonstrukciónál az utolsó javításokat végezték. A beruházás áprilisban indult, és mintegy 1 milliárd forintból valósult meg.
26
szep.
13:45
3
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
06:30
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
07:00
07:30
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
08:00
08:30
Híradó
08:45
Nagykanizsa - Pécsi VSE NB II-es férfi kézilabda mérkőzés felvételről
09:55
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
10:10
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
10:40
Lapozó
12:00
12:30
13:00
Nagykanizsa - Pécsi VSE NB II-es férfi kézilabda mérkőzés felvételről
14:10
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
14:25
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:30
Kibeszélő
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Tungsram - Siófok KC NB-II-es női kézilabda mérkőzés felvételről
21:25
Négy évszak a Hortobágyon - Tél
21:40
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:10
Lapozó
híradó 2023.09.26

FEJLESZTÉS   A héten zárul az ivóvíz-rekonstrukció   

BARTÓK HAGYATÉKA, PITYPANGOK ÉS A TINÉDZSER LÉLEK  Megnyílt Gábriel Selarosa új tárlata a HEMO-ban   

ZRÍNYI KUPAAz esős időjárás ellenére is népszerű volt a futóverseny

A NAPOS B OLDAL Bemutatta új könyvét Jakupcsek Gabriella a HSMK-ban  

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu