+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Szeretet vagy állatkínzás?
2023. szeptember 14. csütörtök 12:24
Szeretet vagy állatkínzás?
Állatkínzásnak is számíthat, ha önös érdekeink miatt szenvedni hagyunk egy gyógyíthatatlan beteg házillatot.
Nagykanizsa

A szakember elmondta, ha az orvosi vélemény is úgy határozza, sokkal kegyesebb, ha ilyen esetben az altatás mellett döntünk. Nem beszélve arról, hogy a nem megfelelő állattartás súlyos jogi következményekkel is járhat.

Bizonyos esetekben nehéz megállapítani, hogy mikor beszélünk állatkínzásról, hiszen ez nem mindig szándékos a gazda részéről. Ezen a téren leggyakoribb probléma, amikor az idős, gyógyíthatatlan beteg kisállatoknak már minden megélt nap szenvedést okoz, a gazda mégsem hajlandó elaltattatni. Skanecz Tamás, az Élettér Állatmenhely telephelyvezetője hangsúlyozta, ez nem jó magatartás, hiszen az állatszeretet könnyen állatkínzássá változhat.

–Nekünk az a véleményünk, hogy el kell tudni egy bizonyos szint után engedni a kutyát. Tehát hiába szeretjük, nagyon imádjuk, a családnak a része, de ha van neki ilyen lehetősége, hogy inkább ne szenvedjen, akkor válasszuk ezt a módot. Hogy ha már az ember megtett mindent, állatorvoshoz elvitte, az állatorvos is azt mondja, hogy nem gyógyítható az állapota, már csak romlani fog és szenved az állat, akkor célszerű ezt a megoldást választani. Hiszen eljuthat ez már egy olyan szintig is, amikor szinte állatkínzás kategóriájába esik életben tartani azt a kutyát –emelte ki Skanecz Tamás, az Élettér Állatmenhely telephelyvezetője.

Abban az esetben, ha ilyet észlelünk, magánemberként is tehetünk bejelentést. Magyarországon három állatvédelmi hatóság van: a hatósági állatorvosok köre, a jegyző, illetve a rendőrség. A telephelyvezető úgy véli, legcélszerűbb a jegyzői hivatalhoz fordulni, mivel ők tudnak a leghatékonyabban intézkedni.

–Először is kell egy bejelentést tenni. Ezt meg lehet tenni írásban, e-mail-ben, akár szóban is, de célszerűbb ezt írásban megtenni. Onnét kezdve a jegyző intézkedik arról, hogy ezt az esetet megvizsgálják, és ha szükséges, akkor a megfelelő intézkedéseket megteszi. Ha egy egyszerűbb eset, akkor felszólítja a gazdát, hogy tartsa megfelelően a kutyát. Tehát ha most rövid láncra van kötve, vagy csak alapvető dolgok hiányoznak neki, egy oltás, egy chippelés, akkor először ugye felszólítja, ha pedig extrém esetekről van szó, ami már az állatkínzás kategóriájába megy el, mert annyira helytelen a tartás, vagy a gazda annyira nem együttműködő, akkor ez eljuthat odáig, hogy a kutyát elveszik a tulajdonostól –tette hozzá Skanecz Tamás.

Skanecz Tamás hozzátette, a legideálisabb, ha mindenki nyitva tartja a szemét a lakóhelye környékén, hiszen ilyen eseteket általában a szomszédok, ismerősök vesznek észre, akik nap mint nap szemtanúi lehetnek a nem megfelelő állattartásnak.

Galéria
további friss hírek
26
szep.
15:35
4
Murakeresztúr
A futóversenyt a helyi általános iskola és a Zrínyi Kadétok Egyesület közösen szervezte. A kezdeményezés célja, hogy a sport szeretetét közvetítse a fiatalok felé.
26
szep.
15:19
4
Nagykanizsa
A két költőóriás kapcsolatát Tóth Péter Lóránt „Toldi írójához elküldöm lelkemet” című önálló estjén keresztül ismerhette meg a kanizsai közönség.
26
szep.
15:16
4
Nagykanizsa
A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első félidőben eldőlt.
Tizenhét gólos vereséget szenvedett a Siófoktól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II-es bajnokság legutóbbi játéknapján. A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első..tovább olvasom
26
szep.
15:12
4
Nagykanizsa
A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után, újabb alkotásokkal várja a nagyközönséget.
Gábriel Salerosa fantáziavilága köszön vissza a Honvéd Kaszinó kiállítóterében látható festővásznakról. A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után,..tovább olvasom
26
szep.
15:09
4
Nagykanizsa
Az iskolakezdés után Kanizsán is berobbant a légúti fertőzések időszaka, egyre többen keresik fel az orvosi rendelőket. A szakértők mind a gyerekek, mind a felnőttek számára javasolják a megfelelő higiénia betartását és az immunrendszer erő
26
szep.
15:06
4
Nagykanizsa
Legújabb megjelent művéről és sok minden másról is hallhatták a népszerű műsorvezetőt hétfőn este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
26
szep.
14:58
4
Nagykanizsa
Az elmúlt napokban a Teleki-Platán rekonstrukciónál az utolsó javításokat végezték. A beruházás áprilisban indult, és mintegy 1 milliárd forintból valósult meg.
26
szep.
13:45
3
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
06:30
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
07:00
07:30
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
08:00
08:30
Híradó
08:45
Nagykanizsa - Pécsi VSE NB II-es férfi kézilabda mérkőzés felvételről
09:55
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
10:10
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
10:40
Lapozó
12:00
12:30
13:00
Nagykanizsa - Pécsi VSE NB II-es férfi kézilabda mérkőzés felvételről
14:10
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
14:25
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:30
Kibeszélő
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Tungsram - Siófok KC NB-II-es női kézilabda mérkőzés felvételről
21:25
Négy évszak a Hortobágyon - Tél
21:40
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:10
Lapozó
híradó 2023.09.26

FEJLESZTÉS   A héten zárul az ivóvíz-rekonstrukció   

BARTÓK HAGYATÉKA, PITYPANGOK ÉS A TINÉDZSER LÉLEK  Megnyílt Gábriel Selarosa új tárlata a HEMO-ban   

ZRÍNYI KUPAAz esős időjárás ellenére is népszerű volt a futóverseny

A NAPOS B OLDAL Bemutatta új könyvét Jakupcsek Gabriella a HSMK-ban  

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu