+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / 50 éves jubileum
2023. szeptember 7. csütörtök 14:35
50 éves jubileum
Az intézmény alapításának 50. évfordulója alkalmából rendeztek szakmai napot a Csapi Térségi Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégiumban ma délelőtt.
Csapi

Az elmúlt fél évszázadra való visszaemlékezés mellett, a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a hátrányos helyzetű diákok motivációjának fejlesztéséről szóló előadásokra. A nap első felében az intézményben történt szakmai sikerekre emlékeztek. A rendezvényen részt vett Kiefer Károly címzetes igazgató is, aki 30 évet töltött Csapiban. A pedagógus úgy véli, egy ilyen különleges iskolában dolgozni igazi kihívás, mégis nagyon szép, de csak az igazán elhivatottaknak való feladat.

– Egy hátrányos helyzetű gyerekeket oktató, nevelő intézményben mindig valamivel nehezebb a feladat, mert azok a gyerekek, aki szociális hátránnyal küzdenek, azoknak magatartási gondjaik és problémáik is ebből adódnak. Kevés a gyerekeknek a sikerélménye, és ezáltal a fegyelmi hozzáállásuk, magatartásuk is olyan, amihez meg kell találni minden esetben a megfelelő kulcsot és ez egyfajta kihívás – mondta el Kiefer Károly, a Csapi Térségi Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégium címzetes igazgatója.

A Nagykanizsai Tankerületi Központ képviseletében Bíró Patrik szakmai vezető vett részt az eseményen. A szakmai vezető hangsúlyozta: a csapi intézmény kiemelten nagy szerepet játszik a Tankerület életében, hiszen országos szinten is speciális szerepet tölt be. Az intézmény fennmaradásának érdekében ezért különösen figyelnek a támogatására, ami főként a pedagógusok képzési lehetőségeinek bővítésében nyilvánul meg.

– Képzési lehetőségekkel mindenképpen támogatjuk a pedagógusokat, és a nevelőtestületeket, hiszen komplexben gondolkodunk, és mivel a rendszerünkben is próbálunk arra odafigyelni, hogy minden iskola, és gyermek megkapja azt, ami törvény szerint jár neki – nyilatkozta Bíró Patrik, a Nagykanizsai Tankerületi Központ szakmai vezetője.

A megemlékezést követően szakmai előadásokat hallhattak az érdeklődők. Molnár Ibolya klinikai szakpszichológus felszólalásában a hátrányos helyzetű gyerekek tanulási motivációjának hiányáról és annak okairól tudhattak meg többet az érdeklődők. A szakember szerint ez a jelenség az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező szülőkből fakad és sokszor generációkon át öröklődik.  

– Az egyik feladatunk ezekben az iskolákban, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeinknek a képzésével és oktatásával ezt a folyamatot megállítsuk. Sajnos Zala megye Magyarországnak egy olyan megyéje, ahol ez a létszám elég magas, és ez az iskola, ahol jelenleg vagyunk, ez nagyon különleges feladatot vállalt be abban, hogy ezeknek a gyerekeknek és családoknak a képzését és oktatását támogassa és végezze – fogalmazott Molnár Ibolya klinikai szakpszichológus.

Sánta Alíz intézményvezetőt személyes kötődés fűzi az iskolához, hiszen itt volt pályakezdő, és ma már 17 éve dolgozik az épület falai között. Számára a legfontosabb a gyerekek bátorítása, fejlesztése, ami itt ugyan nem mindig a tanulmányi átlagban nyilvánul meg, mégis hatalmas segítség azoknak a diákoknak, akik otthon nem kapnak megfelelő támogatást.

– Itt még ki kell dolgoznunk területeket, hogy hogyan, miként tudjuk a gyerekeket jobban motiválni, éppen ezért az alapítás 50. évfordulójára szervezett szakmai napnak a második felében az előadások arról szóltak, hogy a motivációban mi hogyan tudunk segíteni. A kollégák motiváltak, az itt dolgozók motiváltak, a gyerekek egy kicsit kevésbé, ugye sok a lemaradás, sok a hátrány, amit be kell nekik pótolni, ezért itt még nekünk pedagógusoknak is van bőven hova fejlődni – mondta el Sánta Alíz,a Csapi Térségi Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégium.

Idén is nagy figyelmet fordítanak a roma kultúra társadalomba való integrálására, éppen ezért készülnek egy beás nemzetiségi versennyel, amit országos szintre is szeretnének bővíteni.

Galéria
további friss hírek
26
szep.
15:35
4
Murakeresztúr
A futóversenyt a helyi általános iskola és a Zrínyi Kadétok Egyesület közösen szervezte. A kezdeményezés célja, hogy a sport szeretetét közvetítse a fiatalok felé.
26
szep.
15:19
4
Nagykanizsa
A két költőóriás kapcsolatát Tóth Péter Lóránt „Toldi írójához elküldöm lelkemet” című önálló estjén keresztül ismerhette meg a kanizsai közönség.
26
szep.
15:16
4
Nagykanizsa
A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első félidőben eldőlt.
Tizenhét gólos vereséget szenvedett a Siófoktól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II-es bajnokság legutóbbi játéknapján. A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első..tovább olvasom
26
szep.
15:12
4
Nagykanizsa
A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után, újabb alkotásokkal várja a nagyközönséget.
Gábriel Salerosa fantáziavilága köszön vissza a Honvéd Kaszinó kiállítóterében látható festővásznakról. A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után,..tovább olvasom
26
szep.
15:09
4
Nagykanizsa
Az iskolakezdés után Kanizsán is berobbant a légúti fertőzések időszaka, egyre többen keresik fel az orvosi rendelőket. A szakértők mind a gyerekek, mind a felnőttek számára javasolják a megfelelő higiénia betartását és az immunrendszer erő
26
szep.
15:06
4
Nagykanizsa
Legújabb megjelent művéről és sok minden másról is hallhatták a népszerű műsorvezetőt hétfőn este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
26
szep.
14:58
4
Nagykanizsa
Az elmúlt napokban a Teleki-Platán rekonstrukciónál az utolsó javításokat végezték. A beruházás áprilisban indult, és mintegy 1 milliárd forintból valósult meg.
26
szep.
13:45
3
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
03:25
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
03:40
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
04:10
Lapozó
06:30
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
07:00
07:30
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
08:00
08:30
Híradó
08:45
Nagykanizsa - Pécsi VSE NB II-es férfi kézilabda mérkőzés felvételről
09:55
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
10:10
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
10:40
Lapozó
12:00
12:30
13:00
Nagykanizsa - Pécsi VSE NB II-es férfi kézilabda mérkőzés felvételről
14:10
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
14:25
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:30
Kibeszélő
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Tungsram - Siófok KC NB-II-es női kézilabda mérkőzés felvételről
21:25
Négy évszak a Hortobágyon - Tél
21:40
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:10
Lapozó
híradó 2023.09.26

FEJLESZTÉS   A héten zárul az ivóvíz-rekonstrukció   

BARTÓK HAGYATÉKA, PITYPANGOK ÉS A TINÉDZSER LÉLEK  Megnyílt Gábriel Selarosa új tárlata a HEMO-ban   

ZRÍNYI KUPAAz esős időjárás ellenére is népszerű volt a futóverseny

A NAPOS B OLDAL Bemutatta új könyvét Jakupcsek Gabriella a HSMK-ban  

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu