+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Magdolna napi búcsú
2023. július 24. hétfő 12:29
Magdolna napi búcsú
Idén reneszánsz énekekkel és hangszerekkel is találkozhattak az érdeklődők, valamint felavatták az újonnan épült közösségi teret.
Bacónak-hegy

Magdolna-napi szentmisét és búcsút tartottak vasárnap délután a Bacónak-hegyen. Idén reneszánsz énekekkel és hangszerekkel is találkozhattak az érdeklődők, valamint felavatták az újonnan épült közösségi teret.

Évszázados hagyomány már a Magdolna-napi búcsú a Bacónak-hegyen, ami a vallásos megemlékezés mellett fontos közösségépítő feladatot is teljesít. - Itt van ez a gyönyörű kápolna, a Mária Magdolna kápolna, és úgy gondoltuk, hogy itt a szentmise utáni, komolyzenei koncertekkel szeretnénk idecsábítani a helyi, és az ország előadóit, a mai napon is két ilyen előadóval találkozhattunk, akik régi hangszereket is hoztak nekünk – mondta el Fábián Lászlóné, a Bacónak-hegyért Alapítvány elnöke.

Joób Emese előadóművész az alkalomhoz illő dalokkal készült. Mivel a közelmúltban egy ösztöndíjnak köszönhetően Finnországban járt, egy ottani balladakonferencián megismert, szintén Magdolnáról szóló éneket is hallhatott a közönség, természetesen finnül. - Magdalénának a személyéhez próbáltam kapcsolni a történeteket. A bűnbánó Magdolna képéhez, a gyönyörű hajzuhataggal rendelkező Magdolna képéhez, és a forrás képéhez. Népdalokat válogattunk, illetve régi zenei művek szólaltak meg – fogalmazott Joób Emese előadóművész.

Csörsz Rumen István főként az énekkísérettel foglalkozik, amihez az itt megjelent reneszánsz hangszerek mind alkalmasak voltak. A művészek egy igazi ereklyét is bemutattak: egy fidulát, ami valójában egy középkori vonóshangszer és az egykori művész, Kobzos Kiss Tamás hagyatékából származik. Emellett megszólaltattak egy barokk gitárt is, a legfontosabb szerepet pedig a koboz játszotta. - Emese játszott rajta. Méghozzá egy olyan kobzon, amelyen már rozettás hangnyílás van, tehát félig már lant, hogy úgy mondjam, mint a keresztanyja, amin viszont én játszottam. Kobzon eredetileg pengetőn játszanak, és most is hallhattunk rajta népzenét, moldvai népzenét főleg, de még tánckíséretre is alkalmas, nagyon univerzális hangszer, tehát ez a négy húr senkit se tévesszen meg, kobzon mindent lehet játszani, sőt még blues-t is, méghozzá igen kiválóan. És a reneszánsz lant, amin én játszottam, az egy 17. század eleji modell, tíz kórusos, tíz húrpáros hangszer – mondta Csörsz Rumen István előadóművész. Fábián Lászlóné elmondta, az ilyen események miatt is szeretnék fejleszteni a Bacónak-hegyi utakat, hiszen jó közlekedési lehetőségek mellett, még többen keresnék fel a festői területet és az alapítvány rendezvényeit. 

Galéria
további friss hírek
26
szep.
15:35
4
Murakeresztúr
A futóversenyt a helyi általános iskola és a Zrínyi Kadétok Egyesület közösen szervezte. A kezdeményezés célja, hogy a sport szeretetét közvetítse a fiatalok felé.
26
szep.
15:19
4
Nagykanizsa
A két költőóriás kapcsolatát Tóth Péter Lóránt „Toldi írójához elküldöm lelkemet” című önálló estjén keresztül ismerhette meg a kanizsai közönség.
26
szep.
15:16
4
Nagykanizsa
A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első félidőben eldőlt.
Tizenhét gólos vereséget szenvedett a Siófoktól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II-es bajnokság legutóbbi játéknapján. A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első..tovább olvasom
26
szep.
15:12
4
Nagykanizsa
A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után, újabb alkotásokkal várja a nagyközönséget.
Gábriel Salerosa fantáziavilága köszön vissza a Honvéd Kaszinó kiállítóterében látható festővásznakról. A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után,..tovább olvasom
26
szep.
15:09
4
Nagykanizsa
Az iskolakezdés után Kanizsán is berobbant a légúti fertőzések időszaka, egyre többen keresik fel az orvosi rendelőket. A szakértők mind a gyerekek, mind a felnőttek számára javasolják a megfelelő higiénia betartását és az immunrendszer erő
26
szep.
15:06
4
Nagykanizsa
Legújabb megjelent művéről és sok minden másról is hallhatták a népszerű műsorvezetőt hétfőn este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
26
szep.
14:58
4
Nagykanizsa
Az elmúlt napokban a Teleki-Platán rekonstrukciónál az utolsó javításokat végezték. A beruházás áprilisban indult, és mintegy 1 milliárd forintból valósult meg.
26
szep.
13:45
3
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
06:30
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
07:00
07:30
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
08:00
08:30
Híradó
08:45
Nagykanizsa - Pécsi VSE NB II-es férfi kézilabda mérkőzés felvételről
09:55
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
10:10
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
10:40
Lapozó
12:00
12:30
13:00
Nagykanizsa - Pécsi VSE NB II-es férfi kézilabda mérkőzés felvételről
14:10
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
14:25
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:30
Kibeszélő
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Tungsram - Siófok KC NB-II-es női kézilabda mérkőzés felvételről
21:25
Négy évszak a Hortobágyon - Tél
21:40
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:10
Lapozó
híradó 2023.09.26

FEJLESZTÉS   A héten zárul az ivóvíz-rekonstrukció   

BARTÓK HAGYATÉKA, PITYPANGOK ÉS A TINÉDZSER LÉLEK  Megnyílt Gábriel Selarosa új tárlata a HEMO-ban   

ZRÍNYI KUPAAz esős időjárás ellenére is népszerű volt a futóverseny

A NAPOS B OLDAL Bemutatta új könyvét Jakupcsek Gabriella a HSMK-ban  

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu