+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Könyv a diplomáciai kapcsolatokról
2023. május 26. péntek 14:50
Könyv a diplomáciai kapcsolatokról
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
Nagykanizsa

A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban. A Kényszerpályák és külön utak című kötet a kanizsai történész, Domján Dániel Ferenc munkája.

Történészként mindig is Jugoszlávia és a Balkán története iránt érdeklődött Domján Dániel Ferenc. Eredetileg a délszláv háborúval szeretett volna foglalkozni, a harminc évvel ezelőtti történések azonban egy nehezen kutatható témakörnek számítanak, így végül Magyarország és Jugoszlávia 1945 és 1956 közötti kapcsolatából írt szemináriumi dolgozatot, majd könyvet. Munkája során a Belgrádi Magyar Levéltárban és a Magyar Nemzeti Levéltárban végzett kutatómunkát. Bár a témában születtek már könyvek, a szerző gyűjtése során számos érdekességre bukkant.   

–Természetesen voltak olyan információk, amik eddig nem voltak annyira ismertek, főleg a az állambiztonsági levéltárban akadtam rá többek között például a zágrábi perre. Ez mondhatjuk, hogy egy jugoszláv Rajk-per volt. Nem akkora volumenű, de eddig nem volt publikálva. Illetve számos olyan kisebb ügy volt, ami nem látott még eddig napvilágot – emelte ki Domján Dániel Ferenc, történész.

Az érdeklődők a könyvből megismerhetik a jugoszláv hírszerző szervek munkáját, valamint a két ország számos alkalommal változó kapcsolatát az 1940-es, ’50-es évekből. Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó vezetője szerint a könyv mindenkinek ajánlott, aki a történelem kevésbé ismert összefüggései iránt érdeklődik.

–Az én szívem csücske a második világháború és az utána következő évek történelme. Nagyon megörültem amikor láttam, hogy létezik már egy ilyen írás, szerencsére a szerző anyukáját ismertem és rá is írtam, hogy lehetséges lenne-e, hogy bemutassuk ezt a könyvet - mondta el Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója.

A kötetbemutatón a Batthyány Lajos Gimnázium történelemtanára, Horváth Gábor beszélgetett a szerzővel a kötetről és a korszakról.

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
26
máj.
12:38
4
Nagykanizsa
Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes előadásában a történelem mellett a laktanyai mindennapok bemutatása is fontos szerepet kapott.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu