+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Hadak útján
2023. május 26. péntek 12:38
Hadak útján
Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes előadásában a történelem mellett a laktanyai mindennapok bemutatása is fontos szerepet kapott.
Nagykanizsa

Nagykanizsa katonavárosi múltjával ismerkedhettek a Hadak útján programsorozat legutóbbi állomásának résztvevői. A Halis István Városi Könyvtárban Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes előadásában a történelem mellett a laktanyai mindennapok bemutatása is fontos szerepet kapott.

Nagykanizsa már a törökök elleni harcban is fontos állomásnak számított, és katonai múltja párját ritkítja a nyugat-magyarországi régióban. A 20. században öt laktanya is működött városunkban. Poprádi Zoltán, a Magyar Honvédség 14. Thúry György Gépesített Lövészdandárjának utolsó parancsnokaként szolgált Kanizsán. Előadásában nemcsak a harci cselekményeket, hanem a katonaság emberi oldalát is igyekezett bemutatni az érdeklődőknek. - Óriási társadalmi összefogással, az ország legszebb laktanyáit építették fel. Tulajdonképpen ami még csodálatos a laktanyák mellett, hogy hadikórház is épült, itt nem messze, Miklósfa felé. Ahol 3000-3500 sebesült katona ellátásáról próbáltak gondoskodni. Óriási jelentősége volt a második világháború idején, mert csaknem 3000 lengyel menekültet fogadott be oda ez a csodálatos város -  mondta el Poprádi Zoltán, nyugállományú honvéd ezredes.

Az előadás mellett Gredics Péter korhű katonai kollekciójának bemutatása is várta a résztvevőket. A tartalékos katona – aki számos kanizsai relikviával is rendelkezik – fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megismerjék a város múltját. - Nagyon sok olyan katonatiszt van, akitől egyenruhát kaptam innen, konkrétan Kanizsáról, akik már sajnos nincsenek köztünk. Hála Istennek, még jó páran köztünk vannak és nagyon büszke vagyok arra, hogy engem keresnek, ha van egy hagyaték, vagy van egy felajánlás, hogy szeretnék, ha jó helyre kerülne a tárgyi emlékük, ruhájuk eszközük - fogalmazott Gredics Péter gyűjtő.

Az előadás-sorozat eddigi felvonásain is szerepet kaptak kanizsai vonatkozások, a város átfogó történetével viszont most először ismerkedhetett meg a publikum. A szervezők a jövőben szeretnének további, hasonló tematikájú eseményeket lebonyolítani.- Egy ilyen komoly katonai múlttal rendelkező városnak, mint Nagykanizsának, kötelessége ápolni ezt az örökséget, amit az elődök ránk hagytak. Ezt mi is hisszük és valljuk, itt a Hadak útján szervezői, és erre kiemelten fogunk törekedni. A mai előadás is egy ékes példája ennek, Poprádi ezredes úr rengeteget tud Nagykanizsa hadtörténetéről - mondta Huszár András, a Hadak útján fő szervezője. A Hadak útján program a nyári szünetet követően szeptemberben folytatódik a városi bibliotékában.

 

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu