+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Projektzáró- megzöldült a város
2023. május 24. szerda 15:28
Projektzáró- megzöldült a város
Megtartották a Zöld város – Zöld Nagykanizsa projekt záró tájékoztatóját.
Nagykanizsa

Megtartották a Zöld város – Zöld Nagykanizsa projekt záró tájékoztatóját. A beruházás 2016-ban kapott támogatói szerződést, és végül három ütemben valósult meg. A munkák során megújult az Eötvös és a Deák tér, majd elkészült a parkoló az Alsótemplomnál és az egyetemnél, a sort pedig a Széchenyi tér rehabilitációja zárta. 

Mindhárom elem részleteit ismertette ma Czirákiné Pakulár Judit, a Városfejlesztő ügyvezetője a Vasemberházban. 2019. december másodika és 2020. november 13-a között készült el az Eötvös és a Deák tér felújítása. A két belvárosi rész összköltsége csaknem egy milliárd forint volt. A Deák téren 1500, míg az Eötvös esetében 5000 négyzetméteren újult meg a zöldfelület.

2020 májusában indult a munka a Szent József téri és a Pannon Egyetem előtti parkolóknál.  

– Itt 160 parkoló újulhatott meg, ennyi hely lett kialakítva. Azt gondolom, hogy ez is a városközponthoz méltó, s a parkolási nehézségek megoldása ezzel megtörténhetett. Nagyon várt és nagyon hasznos beruházási projektelem volt. Ennek a kivitelezője a Mermaid Kft. volt, azt gondolom, ők is nagyon szép munkát végeztek –  emelte ki Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Utolsóként a Széchenyi tér átépítése indulhatott el, az itteni beruházáshoz mintegy 400 millió forintos többlettámogatásra is szükség volt. Miután a Zöld város – Zöld Nagykanizsa projekt tervezése az előző önkormányzati ciklusban indult, a helyi kormányoldal gyakran él azzal a kritikával, hogy az ÉVE és a jelenlegi Városfejlesztő más érdemeiből él. Fodor Csaba szerint nem árt tisztázni, a tervezésnél számos hibát vétett a korábbi vezetés, amit most kellett kiküszöbölni a sikeres záráshoz.

– Valamiért lehúzta a korábbi Városfejlesztő ügyvezetője a kandeláberek elhelyezését a Deák téren. A mostaniak a régiekhez nem nagyon illenek a térben. De ez van, ez is sok-sok millió forintjába kerül a városnak. A Széchenyi téren véletlenül kifelejtették, valamilyen oknál fogva, s ezt most kicsit ironikusan mondom, az öntözőrendszert. Ott a hatalmas zöldfelület, s az éghajlatváltozások azt előrevetítik, hogy arra szükségünk lesz, hogy ez a tér ilyen szép maradjon – tájékoztatta stábunkat Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. 

A tervezésnél kimondott cél volt, hogy minél több fa megmaradhasson, valamint a terek még tovább zöldüljenek. Ezekből többször támadt konfliktus a lakók és a kivitelező között, de végül sikerült kompromisszumra jutni. Konrád-Németh Cecília szerint a felújított területek növényzetének gondozása fontos munka lesz, amihez elengedhetetlen a megfelelő forrás biztosítása és a civil összefogás.

– Nagyon fontos feladata lesz a Városüzemeltetőnek a karbantartás, ami a műszaki dolgokra, burkolatokra is érvényes és a növényzetre is. Ez mindig egy központi és kényes kérdés: hogy akár a költségekben, akár a munkaerőben meg tudjuk-e oldani a növények fenntartását. Próbálunk erre odafigyelni, s a lehető legjobban szinten tartani mind a növényeket, mind a megépített burkolatokat – árulta el Konrád-Németh Cecília, Nagykanizsa főkertésze.

A projekt tervezői is ott voltak a mai tájékoztatón. Ők kiemelték: fontos lesz az állagmegóvás, hiszen Budapesten számos olyan eset történt, hogy egy felújított teret másfél évtized múlva újra javítani kellett. Hozzátették: Nagykanizsa büszke lehet a belvárosára, ami sokkal nagyobb százalékban újult meg e projektnek köszönhetően, mint például a zalaegerszegi.

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu