+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Az elődök és a hadak útján
2023. május 11. csütörtök 13:20
Az elődök és a hadak útján
A legendás Puma vadászrepülő ezred története elevenedett meg szerda este a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

A Hadak útján programsorozat hetedik felvonásán Németh Zoltán nyugalmazott vadászpilóta előadásán keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a légvédelmi osztály múltjával.  

A 101. Honi Légvédelmi Vadászrepülő ezredet – amelynek beceneve Puma volt – a II. világháború idején hozták létre a magyar légterek védelmére. Az egységben a korszak legjobb vadászpilótái szolgáltak, akik a korszerűtlennek számító technikával is képesek voltak légi győzelmeket aratni a szovjet légierő és az amerikai 15. légi hadsereg ellen. Németh Zoltán őrnagy már aktív pilóta volt, amikor megismerte a pumák történetét, amelynek hatására társaival felvették a legendás nevet, és elkezdték használni a jelvényüket. Prezentációjával méltó emléket szeretett volna állítani példaképeinek.

–Nagyon-nagyon sok öreg vadászpilótával sikerült találkoznom, akik a II. világháborúban Messerschmittelt és egyéb repülőgépeket repültek. Hihetetlen élmények és egyéb találkozók voltak. Nagy szellemiséget kaptunk tőlünk, ami szerintem akkor már a mi sajátunk is volt, mi is abban éltünk. Nagyon-nagyon sokat kaptunk tőlük és amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy ők is azt mondták, hogy ők is kaptak tőlünk –mondta el Németh Zoltán, nyugalmazott vadászpilóta.

A Pumáról II. világháborút követően sokáig nem lehetett nyíltan beszélni, a pilótákat a szocializmus idején koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték. Későbbi történetük csak a rendszerváltást követően került nyilvánosságra könyv és dokumentumfilm formájában. Benke Dániel először vett részt a Hadak útján programsorozatban szervezőként, a könyvtáros úgy látja, ezek az előadások is segítenek a múlt feldolgozásában, egyúttal közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a történelmet.

–Úgy gondolom, hogy olyan emberektől hallani első kézből, akik repültek, vagy részt vettek ezekben az akciókban, mindig nagyon izgalmasak. Mondhatnám azt is, hogy már-már akciófilmekkel vetekedő történetekről van szó, hiszen itt első kézből halljuk azokat, amiket a játékfilmeken megpróbálnak eljátszani nekünk a színészek. Tehát ez így egy fantasztikus élmény –árulta el Benke Dániel, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa.

A programsorozat utolsó tavaszi estjét május 24-én rendezik, akkor Poprádi Zoltán tart előadást Nagykanizsa katonavárosi múltjáról.

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu