+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Nagy gondot jelent a munkaerőhiány Zalakaroson is
2023. május 11. csütörtök 12:45
Nagy gondot jelent a munkaerőhiány Zalakaroson is
Az ázsiai munkások alkalmazásában látják a megoldást a szállodaipar munkaerőhiányára.
Zalakaros

Ez a módszer Budapesten már egyre elterjedtebb, de gyári munka esetében már Zalaegerszegen is alkalmazzák. Zalakaroson még nem éltek ezzel az opcióval, de úgy tudjuk, több vendéglátó hosszú távú tervei között szerepel ez a stratégia is. A képzett szakemberek hiánya miatt, egy több évtizede üzemelő étterem is bezárt nemrégiben a fürdővárosban.

A szállodaipart is érzékenyen érinti a munkaerőhiány, főként a szobalányok és a felszolgálók terültén. Horváth Tibor, a Park Inn Zalakaros szállodaigazgatója szerint ebben jelentős szerepet játszik a balatoni szezon indulása és a külföldi vendéglátás fellendülése. Az általa vezetett létesítmény jelenleg 120-125 fővel működik, de több területen szükségük lenne szakképzett kollégákra.

– A munkaerőpiacon azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan gondok vannak. Nagyon kevés a jelentkező, bizonyos szakmákban, bizonyos területeken, a szálloda pedig nagyon munkaerő-igényes szakma. Itt nekünk felszolgálókra van szükségünk. Ezen a területen, például a felszolgálóknál van komolyabb hiányunk, most egy hónapja, másfél, azt mondhattam volna, hogy semmi gond, megoldódott. Nem, elindulnak a nyári szezonos osztrák szállodák… s a Balatonon nem is tudom mit ajánlanak, még ha nem is annyit, mint ami a sajtóban megjelent, tehát nem milliós fizetésekről van szó –tájékoztatta stábunkat Horváth Tibor, a Park Inn By Radisson Zalakaros szállodaigazgatója.

27 év után, a munkaerőhiány miatt a zalakarosi Koma Étterem is teljes bezárásra kényszerül. 2008-ig egész évben üzemeltek, a válság után csak a nyári szezonokban voltak nyitva. Koma Krisztián, az étterem tulajdonosa elmondta, szinte lehetetlen jó és új vendéglátós dolgozókat alkalmazni, ráadásul nincs megfelelő utánpótlás. A fiatalok többsége külföldön keres munkát vagy éves állásokban helyezkednek el. 

– Már pár éve szenvedünk a normális alkalmazottaknak a keresésével, aki nem visszajáró, aki már évek óta dolgozott már nálunk, rajtuk kívül nagyon nehezen találtunk embereket. Meg amilyen embereket találtunk, megmondom őszintén, hogy elég gyér a felhozatal, amiből választani kellett. De muszáj volt felvenni embert. Az idei évre meg úgy alakult, hogy senki nem jön vissza, mert elmentek máshova vagy átképezték magukat, villanyszerelővé, asztalossá – fogalmazott Koma Krisztián. 

Mindezek ellenére Zalakaros látogatottsága és vendégforgalma emelkedő tendenciát mutat. A legnépszerűbb hazai pünkösdi úti célok esetében például felkerült a top 10-es listára a dél-zalai település.  

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu