+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Túl a harmadik napon
2023. május 10. szerda 13:46
Túl a harmadik napon
Túl vannak a harmadik napon is az érettségizők.
Nagykanizsa

Kedd este egy áltételsor is napvilágot látott a világhálón, ám a számítások nem jöttek be. A történelmi esszék között szerepelt Julius Caesar egyeduralma, az auschwitzi koncentrációs táborok működése, Széchenyi István gazdaságfejlesztésre irányuló tevékenysége és a rendszerváltozás. 

Már jóval a reggel 9 órás kezdés előtt megérkeztek a diákok a középiskolákba. A Batthyány Lajos Gimnáziumban a tanulók most is – mint az előző két napban – nagy izgalommal várták, vajon milyen feladatokat kapnak. A déli 12 óráig rendelkezésre álló időt nem mindenki használta ki. A batthyánys fiatalok közül többen idő előtt végeztek.

–Én a ’48 előtti időkből választottam a reformkori Magyarországot, mint hosszú esszét. És utána, a ’48 utáni időkből az auschwitzi munkatábor jellemzőit, annak a leírását. Igazából először úgy éreztem, nem tudom, ezt a kettőt sem. Aztán amikor elkezdtem írni, akkor megcsillant a remény. Nem tudnám pontosan értékelni. Nagyon jónak nem érzem, de nagyon rossznak sem –  mondta el Térdig Viktória, a BLG végzős diákja.

Viktória osztálytársa, Varga Júlia szintén hasonlóan választott esszéket, ám a történelemírásbeli első felében – a diákok szerint – nehezek voltak a kérdések.

–Az első kérdés már a kereszténység volt egyből, ami nekem nem a kedvenc témám, szerintem pár dolgot össze is kevertem. Meg ami gondot okozott szerintem több mindenkinek, az a Mátyás-kori kérdések, vagy éppen a Rákóczi forradalom, amiben volt egy-két nem biztos kérdés. De volt gótika is, meg ipari forradalom –árulta el Varga Júlia, a BLG végzős diákja.

A Batthyány Lajos Gimnázium történelemtanára, Horváth Gábor úgy látta, diákbarát, gyerekcentrikus volt az idei történelem-feladatsor. 

–Most kifejezetten jó, gyerekbarát lehetőségek közül lehetett választani. Hiszen az esszé kérdések lefedték a szóbeli tételek jelentős részét, a kombinációs lehetőségek olyan témák voltak – ha valaki a reformkort és a holokausztot kombinálta, részben intelligencia kérdése volt az, hogy ezt meg tudja oldani. Illetve a rendszerváltásnak is volt annyi előnye, a hosszú esszének, hogy viszonylag közeli tananyagról volt szó -  vélekedett Horváth Gábor, a BLG történelem szakos tanára.

Az írásbeli érettségi a történelem után az idegen nyelvi vizsgákkal folytatódik. 

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu