+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Emlékezés a hősre
2023. május 9. kedd 14:26
Emlékezés a hősre
Megemlékezést tartottak vitéz Szabadi Béla születésének 109. évfordulóján, hétfő délután a Tripammer utcai köztemetőben.
Nagykanizsa

Megemlékezést tartottak vitéz Szabadi Béla születésének 109. évfordulóján, hétfő délután a Tripammer utcai köztemetőben. A nagykanizsai honvéd 1939-ben a kárpátaljai harcoknál halt hősi halált. 

A nagykanizsai banktisztviselő önkéntesen jelentkezett a Magyar Királyi Honvédséghez, ahol címzetes karpaszományos őrmesterként szolgált a Kárpátalja visszavételéért folytatott harcokban. 1939. március 26-án Kiskolon községnél szakaszával önként jelentkezett felderítő előőrsnek. A csatában embereivel össztűz alá került, ő azonban társait védve tartotta a vonalat, amikor találat érte. Cselekedetéért posztumusz megkapta a Magyar Arany Vitézségi Érmet, amit 1939 és 1945 között alig negyven magyar katona érdemelt ki.

– Komoly, ádáz harc folyt a környék magaslatainak birtoklásáért, ahonnét be lehetett látni a terepet és gyakorlatilag ezeken a magaslatok egyikről a másikra törtek előre. Ezekért folyt a harc, amelynek során egy később halálosnak bizonyuló lövést kapott. Még egy hétig kórházban ápolták, de nem tudták megmenteni az életét –emelte ki Huszár András, az esemény szervezője.

 Huszár András szervezte a megemlékezést. Szerinte Szabadi Béla olyan értékeket képviselt, amelyek a 21. században is követendő példának számítanak. 

– A hazaszeretetet mindenképpen első helyre sorolnám, mivel ettől vezérelve jelentkezett a katonai szolgálatra, illetve fogadta el a behívóját. Kárpátalja visszavételéért harcolt, annak során. A bajtársiassága is biztos, teljesen más filozófiát vallott, mint sok modern hadseregben és ő annak a szellemében élt és esett el. Ő annyit mondott, hogy „Utánam!” és nem azt, hogy „Előre!” –tette hozzá Huszár András.

A megemlékezésen vitéz Szabadi Béla több hozzátartozója is részt vett. Az egykori katonatiszt életműve januárban a nagykanizsai helyi értéktárba is bekerült.

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu