+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Egy ember, aki kétszer halt meg
2023. április 20. csütörtök 17:52
Egy ember, aki kétszer halt meg
Egy ember, aki kétszer halt meg – Ify Lajos, az egykori fonyódi plébános életéről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

Egy ember, aki kétszer halt meg – Ify Lajos, az egykori fonyódi plébános életéről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Halis István Városi Könyvtárban. A kötet Kovács Emőke történész és Bögös András építész munkája.  

Évek óta tanulmányozza a 20. század Balaton-környéki eseményeit Kovács Emőke, aki hosszú ideje foglalkozott Ify Lajos életútjával. A plébános a két világháború közötti években alapította meg a fonyódi plébániát és a térség számos településén építtetett kápolnát. Hitét és politikai véleményét mindig vállalta, ezért az államszocializmus idején kényszernyugdíjazták. Egy ügynöki jelentésben jellemezték úgy, mint az embert, aki kétszer halt meg.

– Egy nagyon autonóm személyiség volt Ify Lajos, ezáltal neki távoznia kellett az egyházból. Azt lehet rekonstruálni, hogy az 1950-es évek elején, ’50 nyarán például Mécs László, premontrei pap-költő, - aki a rendszer ellenségének számított, ’53-ban el is ítélték – több hónapot töltött az Emmaus-kápolnában. Ezért egy hosszas vizsgálati dosszié született Ify Lajosról és Mécs László emmausi tevékenységéről –mondta el Kovács Emőke történész.

Ify Lajos száműzetésbe vonult a nyugdíjas éveiben és saját tervei alapján készítette el a Szent-György-hegyen található kápolnát, ahol 1967-ben bekövetkezett haláláig remeteként élt. Bögös András, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el foglalkozni a templom háttértörténetével.

– Nagyon sok tekintetben hasonlít a népi építészetre, mert a rendelkezésre álló technikákkal, anyagokkal nagyon funkcionális épületeket hozott létre Ify atya egy sajátos esztétikával. Ezért ő egy egyszemélyes népi építészetet képvisel, ami nagyon érdekes –tudtuk meg Bögös András építésztől.

A szerzők a kötet elkészüléséhez az egyházmegyei levéltárakban, valamint az Állambiztonsági Hivatal Történeti Levéltárában végeztek kutatómunkát. A könyvbemutatóval bővebben foglalkozunk későbbi kulturális magazinműsorunkban.

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu