+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Nagy Gáspár emlékére
2023. április 20. csütörtök 16:08
Nagy Gáspár emlékére
A Kossuth- és Magyar Örökség-díjas alkotó Nagykanizsához számos rokoni és érzelmi szállal kötődött.
Nagykanizsa

Halványul a Nagy Gáspárra való emlékezés, ezért is fontos azon szűk réteg elismerése és megbecsülése, akik tesznek a költő munkásságának fenntartásáért - mindez szerdán, a költő nevét viselő versmondó versenyen hangzott el. A Kossuth- és Magyar Örökség-díjas alkotó Nagykanizsához számos rokoni és érzelmi szállal kötődött. 

2007-ben hunyt el Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő, aki ifjú korának nyarait töltötte Nagykanizsán nagynénjénél. A Deák téri emléktáblájánál minden évben fejet hajtanak tisztelői, így történt ez szerdán is.

– Ebben a folyamatosan változó, pulzáló világban még inkább kívánatosak azok az örök emberi, társadalmi értékek, amelyek Nagy Gáspár életében, gondolkodásában, költészetében tetten érhetők –fogalmazott Papp Ferenc, a HSMK nyugalmazott igazgatója.

A „Kanizsa – vár (vissza)” című kisregénye irodalmi emléket állít a régi idők Kanizsájának. – olvasható a költő tiszteletére állított emléktáblán, amit idén is megkoszorúztak.

Az emlékezés a már hagyományos versmondó versennyel folytatódott, amelyet a Hevesi Sándor Művelődési Központban rendeztek.

– 2007 óta minden évben megrendeztük Nagy Gáspár emlékéhez fűződve a versmondó versenyt. Idén is két kategóriában hirdettük meg, általános iskola felső tagozat és középiskolásoknak. Négyen jelentkezek az általános iskolákból, középiskolások pedig 12-en fognak a zsűri elé állni – árulta el Kománovics Alexandra, a HSMK művelődésszervezője.

Nem könnyű Nagy Gáspár verset mondani – vallják a hozzáértők, mégis fontos, hogy már a diákok is találkozzanak a költő munkásságával. Lőczi Milán először otthon tanult verseket, később elkezdett versmondó körbe járni, de Nagy Gáspár műveivel először a verseny kapcsán találkozott.

– Májusi víg-szomorú nóta az bolond világ sípjára versét hoztam. Az a célom, hogy egy jó hangulatot teremtsek, mindenkinek tetsszen a versem és nem bánnám, ha jó helyezést érnék el – mondta el Lőczi Milán István. 

A megmérettetésre a Honvéd Kaszinó Városi Színpad versmondói és a Mező-gimnázium diákjai mellett egy palini iskolás érkezett, valamint egy zalaegerszegi tanuló és egy vasvári diák is kiállt a zsűri és a közönség elé. Az általános iskolás kategóriát végül Gyenese Szulamit, a középiskolás kategóriát pedig Beck Janka nyerte.

– Az, hogy arról beszéltünk, hogy az utóbbi két-három évben kicsit háttérbe szorul, az bocsánat megkockáztatom, talán amiatt is van, hogy nagyon aktuális. Legalább annyira, mint 30 éve, legalább annyira, mint rendszerváltáskor és most megint nagyon sok olyan dolgot tudna mondani prózában is, ha ma élne a Gáspár, hogy bizony oda kellene figyelni egymásra egy kicsit jobban. A kritikája, a szellemisége hiányzik – hangsúlyozta Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriumi tagja. 

Bérbaltaváron van a költő emlékháza, ahol a Nagy Gáspár-díj átadásán túl az idei nyáron több programra is várják az érdeklődőket. A cél a versein, művein keresztül megszólaltatni Nagy Gáspárt, éppúgy mint a kanizsai versmondó versenyen.

 

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu