+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Tavaszi hajrá
2023. április 20. csütörtök 15:41
Tavaszi hajrá
A vizsgázók 60 százaléka a tavaszi időszakban teszi le a nyelvvizsgát.
Nagykanizsa

 A vizsgázók 60 százaléka a tavaszi időszakban teszi le a nyelvvizsgát. Móric József, a Dialóg Nyelviskola vezetője szerint annak ellenére, hogy már nem kötelező a diplomához, az egyetemi többletpontok, az Erasmus-programok és a külföldi munka miatt továbbra is sokan szeretnének bizonyítványt a nyelvtudásukról. 

A tavaszi vizsgaidőszakban rendre növekszik a nyelvvizsgázók száma. Hiába nem kötelező már egységesen a felsőoktatási felvételihez vagy a diploma megszerzéséhez, a többletpontok miatt így is sokan ülnek be a vizsgatermekbe.

– Tavalyi évtől jelent meg az új kormányrendelet, hogy az egyetemek szabadon dönthetnek arról, hogy mennyi többletpontot adnak, meg hogy egyáltalán előírják-e a nyelvvizsga követelményét, meglétét a diploma kézhezvételéhez. De ugye ez egy kissé faramuci, visszás helyzet, mert a felvételihez minden egyetem maga szabja meg most már, hogy mennyi többletpontot ad a középfokú vagy netán a felsőfokú nyelvvizsgáért, egy vagy két nyelvvizsgáért –mondta el Móric József, a Dialóg Nyelviskola vezetője.

Nem csak kizárólag ebből az okból keresik fel a nyelviskolákat a tanulni vágyók. Sokan külföldi munkavégzés céljából is szeretnének hivatalos papírt a tudásukról, de a külföldi Erasmus-programok is egyre népszerűbbek az egyetemisták körében, amihez kötelezően rendelkezniük kell külföldön is elfogadott oklevéllel.

– Ugye ők pályáznak itt elsősorban az Erasmus-programokra, és ott ugye nem mindegy, hogy milyen nyelvvizsgával rendelkeznek, ott kifejezetten a nemzetközileg is elfogadott nyelvvizsgákat kérik, tehát nem minden Magyarországon tett nyelvvizsgát ismernek el külföldön, ezt viszont továbbra is jó tudni –tette hozzá Móric József.

Móric József elmondta, a kanizsai helyzet is hasonlóképpen alakul, mint az országos. 60-65 százalékban az angol nyelvet választják a diákok, míg a német kezd egyre jobban visszaszorulni, csupán 30-35 százalékos a népszerűsége. Az utóbbi időszakban az alapnyelveken kívül, a megszokott francia és spanyol mellett, az oroszt is egyre többen választják.

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu