+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Érettségi 2023
2023. április 19. szerda 15:05
Érettségi 2023
2023-tól ugyan több felsőoktatási szakhoz már nem kötelező az emelt szintű érettségi, a többletpontok miatt azonban most is sok diák él ezzel a lehetőséggel.
Nagykanizsa

Még mindig érződik a Covid-hatása a végzős középiskolás osztályokon a megkérdezett pedagógusok szerint. 2023-tól ugyan több felsőoktatási szakhoz már nem kötelező az emelt szintű érettségi, a többletpontok miatt azonban most is sok diák él ezzel a lehetőséggel.

Nem csak a tanulás, de a közösségi élet terén is érezhető az idén végzős diákokon az online oktatás hatása. Az érettségi vizsga előtti utolsó hajrában sok lemaradást kell bepótolniuk a fiataloknak. A Piarista-iskolában a pedagógusok kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a tanulóik a karantén okozta hátrányok ellenére is a lehető legfelkészültebbek legyenek a számokérés során.  - Ők is még megszenvedték ezt a Covid bezárást, 9. és 10. osztályban is még nagyrészt otthon tanultunk online, és az meglátszott a teljesítményükön is meg a felkészülésükön is. Próbáltuk bepótolni, és ez nagyrészt sikerült is. – mondta el Fehér Katalin, a Parista-iskola tanára.

A fakultációk is nagyban segítik a diákokat, főleg az emelt szintű vizsgákra való felkészülésben. Horváth Sára ugyan tart az írásbelitől, de úgy véli, megfelelő szintű oktatást tudnak nekik biztosítani az intézményben.  - Úgy érzem, hogy a tanárok egész jól felkészítenek, főleg emelt szinten, én emelt történelem érettségit fogok tenni, és úgy gondolom, hogy a tanár úr mindent megtesz annak érdekében, hogy sikeres emelt szintű történelem érettségit írjunk – fogalmazott Horváth Sára, a Piarista-iskola diákja.

Könnyítést jelenthet, ha valaki a korábbi években előrehozott vizsgát tett idegen nyelvből vagy informatikából. Élt ezzel az opcióval Németh Bálint is, aki angolból már levizsgázott emelten. Egyrészt a többletpontok miatt választotta ezt, másrészt a megszerzett tudást egyetemi évei alatt is szeretné kamatoztatni. - Én tavaly már megcsináltam angolból egy középszintet, és idén októberben egy emelt szintet, illetve még tavaly informatikából csináltam egy középszintű érettségit, mert ugye ezt viszem tovább ötödik tantárgyként. Szerintem sokkal nagyobb könnyedség ez nekem, hogy idén már nem kell velük bajlódnom, mert így több időm marad a három fő tantárgyra, a matematikára, a magyarra, meg a történelemre – vélekedett Németh Bálint piarista diák.

A technikumba járóknak még nehezebb a dolga, hiszen nekik a szakmai tárgyakból is vizsgázniuk kell. A Cserháti-iskolában már korán elkezdték a felkészülést a próbavizsgákkal. Péterváriné Kiss Sarolta intézményvezető elmondta, a szakmai végzettség megszerzése után is sokan mennek tovább a felsőoktatásba, akik a tanulmányi átlagukat sok esetben a szakmai vizsgák jó eredményével tudják kompenzálni. - Mennek felsőoktatásba, kevesebben, mint a korábbi években, és emelt érettségit elsősorban azok tesznek, akik olyan felsőoktatási intézménybe mennek, amelyek az emelt érettségit megkövetelik. Ugye az idei évtől jó pár felsőoktatási intézmény nem követeli meg az emeltet, hanem elég a középszintű. Illetve azok mennek, akiknek a tanulmányi eredményük alapján esetleg a pontszámuk nincs meg, viszont szakmából jók, és ezzel szeretnének plusz pontot szerezi – mondt el Péterváriné Kiss Sarolta, a Cserháti Technikum intézményvezetője. A tavaszi érettségi írásbelijei május 8-án kezdődnek a magyar nyelv és irodalom feladatlappal, míg a szóbelik június közepétől várnak a vizsgázókra. 

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu