+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Önvédelem az utcán és az iskolában
2023. március 29. szerda 13:27
Önvédelem az utcán és az iskolában
A jelenleginél jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani az iskolákban a diákok mentális egészségének fejlesztésére – hangsúlyozta a megkérdezett önvédelmi oktató.
Nagykanizsa

A jelenleginél jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani az iskolákban a diákok mentális egészségének fejlesztésére – hangsúlyozta a megkérdezett önvédelmi oktató. Nemrégiben fiatal lányokat inzultált egy férfi a 4-6-os villamoson, miután egy tizenéves utas megpróbálta megvédeni őket, a verekedés miatt le kellett állítani a járatot. De a környékünkön is egyre több az erőszakos tett, nemrégiben tapétavágóval támadt társára egy 14 éves lány a szepetneki iskolában.

A legtöbb támadás az utcán érhet minket, főleg éjszaka, egyedül sétálva. Ennek a nők fokozottan ki vannak téve, hiszen termetük miatt könnyű prédának tűnhetnek. Varga György, önvédelem-oktató szerint egyre többen tanulnak valamilyen küzdősportot, de nem elég az egyes technikákat elsajátítani, mentálisan is fel kell készülni egy lehetséges támadásra.

– Először is, ha engem valaki ezzel megkeres, hogy lány és szeretne önvédelmet tanulni, akkor az első a mentális felkészülés. Az első kérdésem az, hogy vajon tud-e kárt tenni egy fiúban. Azért egy 45-51 kilós kislány egy 80 kilós fiúval szemben valljuk be őszintén, nagyon-nagyon hosszú és kemény sportmúlttal kell rendelkeznie ahhoz, hogy ő tudjon kárt tenni valakiben. Az első ott kezdődik, hogy esetleg meg kéne neki ismernie a saját habitusát, hogy tényleg, ha stresszhelyzetbe kerül, akkor lehet, hogy el se tud szaladni, lehet, hogy sikítani nem tud –mondta el Varga György, önvédelm- oktató.

Ilyen esetekben segíthetnek az önvédelmi eszközök, mint például a paprikaspray, de akár egy egyszerű hajlakkal is el lehet érni a megfelelő hatást. Napjainkban már nem csak az utcán, de az iskolákban is egyre több gyerek lép fel agresszívan társaival szemben. Varga György szerint ma, a túlféltésben nevelt gyerekek fel sem fogják valójában mit tesznek azokban a szituációkban, amikor csak „viccből” egymásra támadnak.

–Behozzák a késeket, behozzák a különböző olyan eszközöket, amiket csak brahiból gondolnak, aztán megtörténik nagyon sokszor csak véletlenül a baleset. Nem érzik még mindig annak a súlyát, hogy esetleg megkéselni valakit milyen, nem érzik a súlyát annak, hogy milyen lehet valakiben kárt tenni, mert ezt nem tapasztalják meg hála Isten. Egy olyan világban élünk, ahol nincs háború, jelen esetben nálunk, ahol a nagypapák nem tudnak már erről mesélni –tette hozzá Varga György.

A szakember éppen ezért úgy véli, az oktatási intézményekben kiemelt figyelmet kellene fordítani a diákok mentális egészségének fejlesztésére.

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu