+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Süllőfészkek kihelyezése: sikeres!
2023. március 23. csütörtök 13:17
Süllőfészkek kihelyezése: sikeres!
Sikeres volt az első próbálkozás, több, mesterségesen kihelyezett süllőfészken vannak ikrák a Csónakázó-tóban.
Nagykanizsa

Sikeres volt az első próbálkozás, több, mesterségesen kihelyezett süllőfészken vannak ikrák a Csónakázó-tóban. A kísérlet információt ad a halgazdálkodónak a süllők tóban lévő jelenlétéről és mennyiségéről, valamint nagyon hatékony módja az ívás elősegítésének. Ezeket a felvételeket a halőri szolgálat juttatta el szerkesztőségünkhöz. A múlt hétvégén emelték ki a február végén elhelyezett mesterséges süllőfészkeket. Összesen kilenc darab lett kihelyezve, – a szakemberek örömére – ahogy a fotókon látszik is – több fészek van már telis-tele ikrákkal. Ez a kísérlet egyrészt információt ad arról, hogy a víztestben lévő süllő állomány ivarérett egyedei magát az ívást a tóban végrehajtják – magyarázta Szépligeti Ferenc, a Magyar Országos Horgász Szövetség halőre.

– Nagyon hatékony módja ez az ívás elősegítésének. A mederfeneket áttapogatva nagyon sok a Csónakázó-tóban a lágy iszapos rész, ami a süllő ívásnak, vagy magának az ívásnak nem egy túl ideális környezet. Sokkal ideálisabb az, amikor egy lágy, füves, jelen esetben műfüves területet tudnak használni a halak az ívásra – mondta el Szépligeti Ferenc a MOHOSZ halőre.

A fészkeket a február végi kihelyezés óta folyamatosan vizsgálták, helyüket bóják jelzik, a zavartalanságot biztosítják a kihelyezett táblák – ugyanis a helyszín környékén átmenetileg tilos a horgászat. Továbbá a kajak-kenusokkal is egyezséget kötött a halőri szolgálat, a tó hátsó pár méterén nem eveznek meghatározott ideig a sportolók. Ennek az első próbálkozásnak - mint megtudtuk - további előnye is van. Előnevelt süllők ugyanis évente érkeznek a vízbe, a telepítési tervnek megfelelően, ám azok egy teljesen más ökoszisztémából kerülnek a tóba, így fennmaradásuk is kockázatosabb – fogalmazott Szépligeti Ferenc.

– Időben nem biztos, hogy pontosan egyeztetve van itt a halak tápláléka, nem biztos, hogy pont abban az időben jelen van, amikor az a hal érkezik. Általában jól működik az a rendszer, de sok faktor befolyásolja. A vízben, a saját vízben kelt hal egy sokkal jobb megoldás, sokkal jobb megmaradást lehet remélni tőle – tette hozzá Szépligeti Ferenc.

Szépligeti Ferenc stábunknak elárulta, hogy reményeik szerint jövőre már jóval több fészket tudnak kihelyezni. Aki kíváncsi a süllőfészkek további rejtelmeire, hétfőn válassza a Kanizsa TV A mi portánk című műsorát, ahol bőven szolgálunk még meglepő érdekességekkel a témával kapcsolatban.

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu