+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Az utolsó lehetőség
2022. december 9. péntek 19:10
Az utolsó lehetőség
A programon az első világháborúban elesett magyar katonákról tudhattak meg érdekességeket a résztvevők, majd levetítették a témával foglalkozó „Az utolsó lehetőség” című dokumentumfilmet.
Nagykanizsa

Fülöp András hadszíntérkutató előadásával folytatódott a Hadak útján sorozat szerda este a Halis István Városi Könyvtárban. A programon az első világháborúban elesett magyar katonákról tudhattak meg érdekességeket a résztvevők, majd levetítették a témával foglalkozó „Az utolsó lehetőség” című dokumentumfilmet.

Az előadó több mint egy évtizede foglalkozik azzal, hogy segítőtársaival felkutassa a világháborúban elesett, Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonák sírhelyeit, valamint hozzátartozóit. A hosszadalmas procedúrát nehezíti, hogy 1945-ben a Vitézi Rendet feloszlatták és aki ilyen kitüntetést kapott osztályidegennek számított a szocializmusban, ami miatt sokan nem is mertek beszélni az utókornak a katonai múltjukról.

– Az a legjobb, amikor eljutok egy jelenkori leszármazottig, ha megvan a telefonszám vagy az e-mail-cím, felhívom és akkor mindig van egy pillanatnyi csend, hogy „igen én vagyok az unoka, dédunoka, hogyhogy keresnek?”. Akkor találkozik a múlt a jelennel, akkor kötöm össze az 1945-től napjainkig történő felejtésnek a folyóját és két partot azzal a híddal, hogy tudtam velük beszélni – nyilatkozta Fülöp András, hadszíntérkutató. 

Az eseményen több egykori kitüntetett katona leszármazottja is részt vett. Vadász Annamária személyesen nem ismerhette sem a dédapját, sem felmenője történetét, így lélekemelő érzés volt számára, amikor a kutatás során egyre többet tudhatott meg róla.

– A dédnagypapámról volt egy grafika a falon, tudtuk, hogy vitéz volt, de körülbelül két évvel ezelőttre tehető az az időszak, amikor bepótoltuk azt az ismeretanyagot, amit korábban kellett volna róla tudnunk. Nagyon büszkék vagyunk rá – emlékezett vissza Vadász Annamária.

Az előadás-sorozat eredetileg négy állomásból állt volna idén, ám a szervezők és Fülöp András úgy érezték, teret kell biztosítani ennek az eseménynek. A rendezvényen bemutatták „Az utolsó lehetőség” című dokumentumfilmet, amely a Vas megyei és a zalai kitüntetett honvédek történetével foglalkozik. Az alkotás létrejöttében az előadó is szerepet vállalt.

– A II. világháborús Arany Vitézségi Érmes hősök a fő kutatási területem és láttam, hogy Andrásnál van átfedés, mivel az I. és II. világháborús hősöket egyaránt kutatja. Azóta már egy ilyen, mondhatni baráti kapcsolat kialakult köztünk, felmerült az ötlet, hogy elindult a Hadak útján hadtörténelmi előadás-sorozat és ennek részeként ezt a dokumentumfilmet bemutatnánk itt, a sorozat ötödik állomásaként – tudatta stábunkkal Huszár András szervező.

 A Hadak útján előadás-sorozat a tervek szerint tavasszal folytatódik a Halis István Városi Könyvtárban.

Galéria
további friss hírek
31
máj.
14:59
4
Nagykanizsa
Június végére használható lesz az autósoknak a Teleki utca északi sávja. Az esős május ellenére az ütemtervnek megfelelően haladnak a szakemberek.
31
máj.
14:55
4
Nagykanizsa
A városi szobrász szakkör munkáiból nyílt kiállítás a HSMK-ban.
A városi szobrász szakkör munkáiból nyílt kiállítás a HSMK-ban. Az országosan is egyedülálló csoport a Péterfy-tagintézményben működött a most futó tanévben. A tárlatot kedden..tovább olvasom
31
máj.
14:51
4
Kisrécse - Kendlimajor
34 művész, hazai, valamint orosz, német, indiai és maláj alkotó vesz részt az idei Ludvig Nemzetközi Művésztelepen.
34 művész, hazai, valamint orosz, német, indiai és maláj alkotó vesz részt az idei Ludvig Nemzetközi Művésztelepen. A vasárnapi megnyitón már 31. alkalommal köszöntötték a vendégeket, művészeket és..tovább olvasom
31
máj.
14:47
4
Nagykanizsa
Lezárult a mintegy 3 milliárd forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló iparipark-bővítés Nagykanizsán.
31
máj.
14:32
4
Nagykanizsa
A gyermeknapi megmérettetés ezúttal is a kanizsai horgászegyesületek összefogásával valósult meg.
Mintegy 500 hal került partra, majd vissza a tóba vasárnap délelőtt a Csónakázó tónál rendezett gyermek horgászversenyen. A gyermeknapi megmérettetés ezúttal is a kanizsai horgászegyesületek..tovább olvasom
31
máj.
14:28
4
Nagykanizsa
A Csík Zenekar adott koncertet pünkösdvasárnap a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
A Csík Zenekar adott koncertet pünkösdvasárnap a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A legendás formáció tolmácsolásában egyszerre csendültek fel tradicionális népdalok és a kortárs..tovább olvasom
31
máj.
14:24
4
Nagykanizsa
A népszerű Anjouk regénysorozat írójával, Bíró Szabolccsal találkozhattak a Halis István Városi Könyvtár látogatói.
31
máj.
14:20
4
Zalakaros
A Kanizsa Kul - Túra Egyesület és Zalakaros önkormányzata közösen szervezte meg a pünkösdi teljesítménytúrát.
Ausztriából és Szlovéniából is érkeztek a Szent Orbán Túrára. A Kanizsa Kul- Túra Egyesület és Zalakaros önkormányzata közösen szervezte meg a pünkösdi teljesítménytúrát,..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Balasport
20:45
Ökoportrék - Victor
21:15
Aktuális - Hargita
21:40
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:10
Lapozó
híradó 2023.05.31

FEJLESZTÉSEK - Lezárták az Ipari Park bővítését, jól halad a Teleki-Platán rekonstrukció

SZABAD, SIKERES ÉS NYITOTT - Elkezdődött a 31. Ludvig Nemzetközi Művésztelep  

MŰ-TEREM - Bemutatkozott a kanizsai szobrász szakkör

HORGÁSZUTÁNPÓTLÁS - A jövő pecásaival telt meg a Csó-tó gyereknapon

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu