+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Építőipari alapanyaghiány és brutális áremelkedés
2022. november 24. csütörtök 17:14
Építőipari alapanyaghiány és brutális áremelkedés
Cementet és gyapotot szinte alig tudtak beszerezni az építőanyagok értékesítésével foglalkozó cégek.
Nagykanizsa

Cementet és gyapotot szinte alig tudtak beszerezni az építőanyagok értékesítésével foglalkozó cégek. A kanizsai ALU-CSAT Bt. kereskedésvezetője, Verrasztó Károlyné elmondta, a gyártók az alapanyaghiány miatt hosszabb átfutási idővel tudják csak teljesíteni a megrendeléseket. A helyi piac azt mutatja, legtöbben a szigeteléséhez használatos termékeket keresik, válaszként az energiaárak növekedésére. 

A társaság eredetileg csatornázással és bádogos munkákkal foglalkozott, a későbbiekben kezdtek kereskedési tevékenységet folytatni. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően növekedett az alkalmazottak létszáma, a telephelyen csarnokot építettek, és a piaci tevékenységük is bővült. A cég üzemének tetejére napelemes rendszert telepítettek, így a villanyszámlájuk nem növekedett, a fűtés pedig fával történik, ezért a gázárak sem befolyásolják a működést. Az építőanyagok iránti keresletben viszont tapasztalható visszaesés, az áremelkedés pedig már tavaly elkezdődött.

Az utóbbi hetekben már érezzük a visszaesést főleg a lakossági vevők részéről, a kivitelezőknek vannak folyamatban lévő munkáik, nekik szükségük van folyamatosan az anyagokra, ők jönnek, vannak átnyúló munkák, amik még a következő évre is átnyúlnak, de a magánvevő már érezhetően kevesebb. Sajnos ezek az energiaár-alakulások miatt bizonytalanabb a helyzete az embereknek – tájékoztatott Verrasztó Jánosné az ALU-CSAT Bt. üzletvezetője.

A lakossági fogyasztók a takarékosság miatt a gyapot- és a hungarocell-szigetelőanyagokat vásárolják leginkább. A termékek beszerzése egyre nehezebb, hiszen ezek külföldről érkeznek. Az importálás viszont jelentős többletköltséggel jár, ezzel is indokolható az áremelkedés. 

Szinte minden termék emelkedett, van olyan, ami kevésbé, talán az Ytong tégla, ami 8-10 százalékot, de nagyon sok termék 50, 60, 80 százalékot, a faáruk, a lambéria, a hajópadló, a hungarocell meg a hozzátartozó kiegészítők. Van amelyik csak 30-40, nagyon vegyes a kép, hogy melyik termék mennyit változott – tette hozzá Verrasztó Jánosné.

Verrasztó Jánosné szerint visszaesés várható az építőipari alapanyagok piacán a vállalkozások és a lakosság költségterheinek növekedése miatt.

Galéria
további friss hírek
06
dec.
16:59
4
Nagykanizsa
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában.
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában. A repertoárban a várakozáshoz kapcsolódó, karácsonyi énekek mellett versek és könnyűzenei szólamok is helyet..tovább olvasom
06
dec.
16:43
4
Nagykanizsa
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek.
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek. A pozitív fogadtatást jól jelzi, hogy a Mikulásisssimot két időpontban is előadták a Hevesi Sándor Művelődési Központban.   Az adventi időszak egyik..tovább olvasom
06
dec.
15:13
4
Nagykanizsa
Négy góllal legyőzte a második helyezett Csömör KSK-t az NB II. Dél-nyugati csoportjának szombati játéknapján a Tungsram SE Nagykanizsa férfi kézilabdacsapata.
06
dec.
14:44
4
Nagykanizsa
Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban.
06
dec.
14:27
4
Nagykanizsa
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba.
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba. A nagyszakállút több mint 30 kisgyerek fogadta, volt aki énekléssel és mesével. A jól viselkedő fiatalok apró ajándékot kaptak az..tovább olvasom
06
dec.
14:02
4
Nagykanizsa
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak.
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak. Legutóbb, pénteken a 4/B-sek vettek részt az interaktív programon, amely során az örömolvasás..tovább olvasom
06
dec.
13:52
4
Nagykanizsa
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola.
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola. A leendő elsősöket és szüleiket hétfő este várták az intézménybe zenés, mesés műsorral, na és persze a..tovább olvasom
06
dec.
13:38
4
Nagykanizsa
Adománygyűjtést szervez a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a NESZI-vel a Családsegítővel és a Vöröskereszttel összefogva.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:30
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Aktuális - Hargita
20:45
TUNGSRAM - Csömör NBII. Férfi kézilabda mérkőzés felvételről
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:15
Lapozó
híradó 2022.12.06

VÁLSÁG A gyógyszeripart sem kímélik a gazdasági nehézségek

MEGJÖTT A MIKULÁS A könyvtárban és a Rozgonyi-iskolában is járt a nagyszakállú

GYŐZTES RANGADÓ Fontos meccset nyertek, továbbra is veretlenek a kézisek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu