+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A tudás a fontos, nem a papír
2022. november 18. péntek 17:27
A tudás a fontos, nem a papír
Kanizsán az angol továbbra is népszerű, és a külföldre költözés miatt egyre többen törekednek a nemzetközi bizonyítvány megszerzésére.
Nagykanizsa

Nem tapasztaltak visszaesést a kormány bejelentése óta az általunk felkeresett nyelviskolák munkatársai. Mint ismert, még nyáron született egy határozat, amely alapján 2024-től az egyetemek és a főiskolák saját hatáskörükben dönthetnek arról, hogy a diploma feltételeként kérnek-e nyelvvizsgát a hallgatóktól. Kanizsán az angol továbbra is népszerű, és a külföldre költözés miatt egyre többen törekednek a nemzetközi bizonyítvány megszerzésére.  

Az év legaktívabb időszaknak a tavasz számít, sokan azonban a középiskolai vagy egyetemi tanév első hónapjaiban igyekeznek megszerezni a bizonyítványt. Móric József szerint a nyelvtanuló diákok többsége két csoportra osztható, az egyik réteg már 14-15 évesen igyekszik letenni a vizsgát, míg a másik inkább csak a középiskolai vagy egyetemi éveiben akarja megszerezni a papírt. Továbbra is az angolul vizsgázók száma messze a legmagasabb, a németül tanulók aránya némileg visszaesett.

– Ha jellemzően a 100 százalékot vesszük vizsgázók számaként, akkor ebből körülbelül olyan 65 százalék az angol nyelvvizsga különböző szinteken, mintegy 25-30 százalék a német nyelvvizsga, az sajnos egy kicsit lefelé menőben van. Mintegy 4-5 százalék teszi ki a különböző nyelveket – mondta el stábunknak Móric József, a Dialóg Nyelviskola vezetője.

Bár hivatalosan nem lesz kötelező a nyelvvizsga megszerzése a diplomához, azonban a felvételinél többletpontokat jelent a bizonyítvány. A szakemberek szerint ahhoz, hogy valaki a nulláról eljusson egy középfokú nyelvvizsgáig, 350-400 órás tanfolyam szükséges, de ahhoz is, ha valaki egy magabiztos nyelvtudást akar megszerezni elengedhetetlen ennek a fele. Domján Lili kiemelte, nem lehet úgy tanulni, hogy valaki csak az órák segítségével érje el a megfelelő szintet, ahhoz az otthoni felkészülés is nélkülözhetetlen.

– A tanulóink nagy része, jóval több, mint a fele inkább a nyelvtudásért jön. Én nem azt látom, hogy a papírért jönnek, hogy nekik meglegyen a nyelvvizsgájuk, hanem a tudást szeretnék. Nagyjából a tanulóink negyede az, akinek a papírt valamiért oda kell tenni. Velük is tisztázzuk az elején, hogyha csak a papírért jöttek, akkor abban nem tudunk neki segíteni, mert mi szeretnénk azt, hogy a tanulóinknak használható nyelvtudása van – hangsúlyozta Domján Lili, a Hollywood Nyelvstúdió szolgáltatásvezetője. 

A szakemberek szerint amiatt, hogy a fiatalabb korosztály egyre nagyobb százaléka költözik külföldre, egyre többen a nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzését tűzik ki maguk elé.

 

Galéria
további friss hírek
06
dec.
16:43
4
Nagykanizsa
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek.
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek. A pozitív fogadtatást jól jelzi, hogy a Mikulásisssimot két időpontban is előadták a Hevesi Sándor Művelődési Központban.   Az adventi időszak egyik..tovább olvasom
06
dec.
15:13
4
Nagykanizsa
Négy góllal legyőzte a második helyezett Csömör KSK-t az NB II. Dél-nyugati csoportjának szombati játéknapján a Tungsram SE Nagykanizsa férfi kézilabdacsapata.
06
dec.
14:44
4
Nagykanizsa
Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban.
06
dec.
14:27
4
Nagykanizsa
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba.
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba. A nagyszakállút több mint 30 kisgyerek fogadta, volt aki énekléssel és mesével. A jól viselkedő fiatalok apró ajándékot kaptak az..tovább olvasom
06
dec.
14:02
4
Nagykanizsa
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak.
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak. Legutóbb, pénteken a 4/B-sek vettek részt az interaktív programon, amely során az örömolvasás..tovább olvasom
06
dec.
13:52
4
Nagykanizsa
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola.
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola. A leendő elsősöket és szüleiket hétfő este várták az intézménybe zenés, mesés műsorral, na és persze a..tovább olvasom
06
dec.
13:38
4
Nagykanizsa
Adománygyűjtést szervez a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a NESZI-vel a Családsegítővel és a Vöröskereszttel összefogva.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:30
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Aktuális - Hargita
20:45
TUNGSRAM - Csömör NBII. Férfi kézilabda mérkőzés felvételről
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:15
Lapozó
híradó 2022.12.05

DEMONSTÁCIÓ - Nem engednek a pedagógusok, kiálltak az elbocsájtott fővárosi kollégáik mellett

ADVENT - Pénteken és szombaton is népszerű volt a civil Adventi Forgatag

GYŐZTES RANGADÓ ÉS ŐSZI BRONZ - Hátrányból fordítva verte a Kaposvárt az FC Nagykanizsa

KANIZSA LEG, LEG, LEGJOBBJA 2022 - A többszörös bajnok, Busa Ferenc nyerte az internetes játékot

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu