+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Út vagy utca?
2022. november 18. péntek 17:19
Út vagy utca?
Több olyan nagykanizsai közterület is akad, amelynek hivatalos elnevezéséről rendre viták bontakoznak ki a közbeszédben vagy a kommentszekciókban.
Nagykanizsa

Több olyan nagykanizsai közterület is akad, amelynek hivatalos elnevezéséről rendre viták bontakoznak ki a közbeszédben vagy a kommentszekciókban. Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója a témában stábunknak elárulta, ma már nehéz utánanézni, hogy mi számít útnak vagy utcának, így a hivatalos dokumentumokból érdemes tájékozódni.

A nagykanizsai utak, utcák névváltoztatása a XIX. századtól kezdve visszakereshető az interneten, illetve Tarnóczky Attila „Hol, mi?” című művében. Arról azonban, hogy a területeket mely kategóriába sorolják, már megoszlanak a vélemények, hiába működött korábban egy bevált szokásjog.

– Van egy eredeti elgondolás, ami úgy osztaná meg a funkciót, hogy az út az, amelyik valahonnan valahová vezet. Például az az út, amelyik Nagykanizsáról Miháldra vagy Galambokra visz. Amelyik az utakat összeköti, tehát a sugár irányú mozgások között hozza, az pedig az utca. Ez volt az alapelgondolás valaha, de sajnos ez elhalványult – nyilatkozta Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója. 

Stábunk az egyik leginkább kérdésesnek számítható közterületen forgatott nemrégiben az útfelújítás kapcsán. Ezt a részt az interneten Balatoni útként, Balatoni utcaként és Balaton utcaként is jelölik. Heves vita alakult ki a Facebook-oldalunkon a megnevezésről, de forgatásunk alatt egy negyedik megoldási javaslatot is kaptunk.

– Én nem hallottam úgy, hogy Balatoni út. Mindenki azt mondja, hogy megyek erre vagy amarra, akkor „megyek a hetesnek” –mondta el Molnár Jenő.

Mint arra Czupi Gyula rávilágított, a nagykanizsai történelemben voltak még olyan utak, amelyeknek megváltozott az elnevezése az évek során.

– A város az utóbbi időben, amikor a hegyhátaknak az elnevezését csinálta, úgy tűnik, hogy ott az út elnevezést favorizálta. Más esetekben pedig, mondjuk az Ady utca, az út volt valaha, az vezetett Miklósfa felé, ma utcának nevezzük. Tehát ebben nagy a bizonytalanság, csak a hivatalos dokumentumokból lehet ma megállapítani – tette hozzá Czupi Gyula

A város honlapján található választási kerületek beosztását tartalmazó dokumentumban, – amely hivatalosnak tekinthető – Balaton utcaként szerepel az érintett terület.

 

 

Galéria
további friss hírek
29
szep.
16:51
4
Nagykanizsa
A diákok ma az immáron hagyománynak számító Idegen nyelvi Versmondó Fesztiválon vettek részt.
Többnapos programmal készültek a Nyelvek Európai Napjára a Thúry György Technikumban. A diákok ma az immáron hagyománynak számító Idegen nyelvi Versmondó Fesztiválon vettek részt. 2001-ben rendezték meg..tovább olvasom
29
szep.
16:48
4
Nagykanizsa
Városnéző túrákkal ünnepelte a Turizmus világnapját a nagykanizsai Tourinform iroda.
Városnéző túrákkal ünnepelte a Turizmus világnapját a nagykanizsai Tourinform iroda. A csütörtöki eseményen a kanizsaiak a belváros szobrairól bővíthették tudásukat. 1980 óta szeptember 27-e a turizmus..tovább olvasom
29
szep.
16:41
4
Nagykanizsa
Vozár M. Krisztián zongoraművész tolmácsolásában a kanizsai publikum olyan mozgóképek fő témáit hallhatta, mint a „Keresztapa”, a „Trónok harca” és a koncert címét adó „Egy asszony illata”.
29
szep.
16:37
4
Nagykanizsa
A férfiakat ünnepelték csütörtökön a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.
A férfiakat ünnepelték csütörtökön a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A MOL Bányász Nyugdíjas Klub tagjai az év folyamán számos, vidám rendezvényt tartanak, ezek közül az egyik..tovább olvasom
29
szep.
16:33
4
Nagykanizsa
A „Fut a Hevesi” egy évtizedes múlttal rendelkező program – ezen a napon az intézmény összes osztályát és tanulóját megmozgatják, egy egészséges versengés részeként.
29
szep.
16:29
4
Nagykanizsa
Az összesen 7 intézményt érintő, 1,3 milliárdos energetikai projekt átadás-átvételi időszaka ma zárult.
Elkészült a BLG fejlesztése. Az összesen 7 intézményt érintő, 1,3 milliárdos energetikai projekt átadás-átvételi időszaka ma zárult. A beruházás fő helyszínei a Batthyány-gimnázium és az..tovább olvasom
29
szep.
15:21
4
Nagykanizsa
Az a sok rágalom, amit a Fidesz a cégvezetőkre zúdít, az már elviselhetetlen – fogalmazott Fodor Csaba a csütörtöki közgyűlés kapcsán.
29
szep.
15:19
3
Olaszország
A kanizsai atléta tavaly kivívta annak a lehetőségét, hogy sportága féltávú világbajnokságán is részt vehessen.
Olaszországban a legjobb magyar idővel végzett a teljes távú IRONMAN-en Szollár Zsolt. A kanizsai atléta tavaly kivívta annak a lehetőségét, hogy sportága féltávú világbajnokságán is részt vehessen...tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
04:15
Lapozó
06:30
Hét nap Kanizsa - Heti hírösszefoglaló
07:00
Új ház
07:30
Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó
08:00
Hét nap Kanizsa - Heti hírösszefoglaló
08:30
Kifutón túl
09:00
Recept-Túrák
09:15
Balasport
09:40
Hanti sámán hagyatéka
10:15
Hét nap Kanizsa - Heti hírösszefoglaló
10:45
Lapozó
12:00
Hét nap Kanizsa - Heti hírösszefoglaló
12:30
13:00
13:30
Kommentár nélkül – heti válogatás
13:55
Napi Kanizsa - újranéző
14:20
14:50
Szertár mix
15:20
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Porta
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Székelyföld magazin
20:20
Székelyföld magazin
21:35
A dombba zárt gyár
22:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:10
Lapozó
híradó 2023.09.29

FÓKUSZBAN A CÉGVEZETŐK Ezúttal Czirákiné kritikái kerültek előtérbe a közgyűlésen

MILLIÁRDOS FEJLESZTÉS Ma lezárták a hét intézményt, köztük a BLG-t érintő energetikai projektet

KANIZSAI VASEMBER Sportága legjobbjai között is bizonyított Szollár Zsolt

 TURIZMUS VILÁGNAPJA Kanizsa is csatlakozott a programsorozathoz

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu