+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Út vagy utca?
2022. november 18. péntek 17:19
Út vagy utca?
Több olyan nagykanizsai közterület is akad, amelynek hivatalos elnevezéséről rendre viták bontakoznak ki a közbeszédben vagy a kommentszekciókban.
Nagykanizsa

Több olyan nagykanizsai közterület is akad, amelynek hivatalos elnevezéséről rendre viták bontakoznak ki a közbeszédben vagy a kommentszekciókban. Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója a témában stábunknak elárulta, ma már nehéz utánanézni, hogy mi számít útnak vagy utcának, így a hivatalos dokumentumokból érdemes tájékozódni.

A nagykanizsai utak, utcák névváltoztatása a XIX. századtól kezdve visszakereshető az interneten, illetve Tarnóczky Attila „Hol, mi?” című művében. Arról azonban, hogy a területeket mely kategóriába sorolják, már megoszlanak a vélemények, hiába működött korábban egy bevált szokásjog.

– Van egy eredeti elgondolás, ami úgy osztaná meg a funkciót, hogy az út az, amelyik valahonnan valahová vezet. Például az az út, amelyik Nagykanizsáról Miháldra vagy Galambokra visz. Amelyik az utakat összeköti, tehát a sugár irányú mozgások között hozza, az pedig az utca. Ez volt az alapelgondolás valaha, de sajnos ez elhalványult – nyilatkozta Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója. 

Stábunk az egyik leginkább kérdésesnek számítható közterületen forgatott nemrégiben az útfelújítás kapcsán. Ezt a részt az interneten Balatoni útként, Balatoni utcaként és Balaton utcaként is jelölik. Heves vita alakult ki a Facebook-oldalunkon a megnevezésről, de forgatásunk alatt egy negyedik megoldási javaslatot is kaptunk.

– Én nem hallottam úgy, hogy Balatoni út. Mindenki azt mondja, hogy megyek erre vagy amarra, akkor „megyek a hetesnek” –mondta el Molnár Jenő.

Mint arra Czupi Gyula rávilágított, a nagykanizsai történelemben voltak még olyan utak, amelyeknek megváltozott az elnevezése az évek során.

– A város az utóbbi időben, amikor a hegyhátaknak az elnevezését csinálta, úgy tűnik, hogy ott az út elnevezést favorizálta. Más esetekben pedig, mondjuk az Ady utca, az út volt valaha, az vezetett Miklósfa felé, ma utcának nevezzük. Tehát ebben nagy a bizonytalanság, csak a hivatalos dokumentumokból lehet ma megállapítani – tette hozzá Czupi Gyula

A város honlapján található választási kerületek beosztását tartalmazó dokumentumban, – amely hivatalosnak tekinthető – Balaton utcaként szerepel az érintett terület.

 

 

Galéria
további friss hírek
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰLÉSRŐL
26
máj.
17:00
1
Nagykanizsa
TALÁLKOZÁS VÉGVÁRI ÁDÁMMAL
26
máj.
14:53
4
Nagykanizsa
Angol nyelvű nyári egyetemi programot rendeztek csütörtök délután a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban.
26
máj.
14:50
4
Nagykanizsa
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
26
máj.
14:46
4
Nagykanizsa
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám.
Minikoncertet adott csütörtök este a Plakát Ház udvarán Végvári Ádám. Az örökifjú énekes fellépése egy előzetes, egy hangolódás volt a júniusi retroestre, amikoris több együttes..tovább olvasom
26
máj.
14:02
4
Nagykanizsa
Lovkó Csaba tanítványai 92-84-re verték a CVSE Vulkán-Fürdőt a Kanizsa Arénában.
Győzelemmel zárta az NB II Nyugati csoportjának 2022/23-as idényét a Kanizsa KK férfi kosárlabdacsapata. Lovkó Csaba tanítványai – akik már korábban bebiztosították harmadik helyüket a tabellán –..tovább olvasom
26
máj.
12:46
4
Nagykanizsa
A hétfői tanácskozás zárt ülésén 15 százalékos béremelést és négy havi jutalmat szavaztak meg az önkormányzati cégek vezetőinek.
26
máj.
12:43
4
Nagykanizsa
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait.
Tusrajzok, akvarellek, szekkók díszítik szerdától a nagykanizsai református templom falait. A művek egy nagykanizsai kötődésű festőművész első kanizsai kiállítására invitálják az érdeklődőket. Szente..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
19:10
Székely gazda
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Közösségi magány
20:45
Ökoportrék - Labanc, Ökoportrék Breuer
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2023.05.26

KÖZGYŰLÉSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Szabó Szilárd testvére, a fizetésemelések és a parkolóépítések is szóba kerültek az ÉVE értékelőjén

FŐSZEREPBEN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK - Nemzetközi nyári egyetemi programot tartott a PEN

GYŐZTES ZÁRÁS - Magabiztos játékkal búcsúztatta a szezont a kanizsai kosárcsapat

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu