+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Cukorbetegség világnapja
2022. november 17. csütörtök 14:35
Cukorbetegség világnapja
November 14-én volt a diabetes világnapja, amelyet 1991-ben szervezett meg először a Nemzetközi Diabetes Szövetség és a WHO.
Felsőrajk

November 14-én volt a diabetes világnapja, amelyet 1991-ben szervezett meg először a Nemzetközi Diabetes Szövetség és a WHO. Mára 350 millió embert köt össze ez a megmozdulás, egészségügyi szakembereket, ápolókat, cukorbetegeket és családtagjaikat. A világnap célja, hogy a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Napjainkban is globális problémának számít a cukorbetegség, több mint 250 millió diabeteses él világszerte és a számuk évente 6 millióval növekszik. Rosta László háziorvos és diabetológus elmondta mennyire fontos erre a betegségre odafigyelni és tenni a megelőzésért. 

–Ugye szokták mondani népbetegségnek is, mert, hogy akkor a populációt érint a lakosság körében. Krónikus betegségnek nevezzük a cukorbetegséget, ez azt jelenti, hogy definició szerint, sajnos jelen tudásunk szerint nem gyógyítható, viszont főleg az elmúlt 15 évnek felfedezései és a gyógyszerfejlesztései révén ma már nagyon eredményesen kezelhető. Általánosságban azt lehet mondani, hogy ez még mindig csak az 50 százalék, és 50 százalékban kell hozzá maga a beteg is az életmódjával –világított rá Rosta László háziorvos, belgyógyász, diabetológus.

A szakember a fizikai aktivitás fontosságára is felhívja a figyelmet. Lényeges beépíteni hétköznapjainkba a mozgást, annak érdekében, hogy csökkentsük a betegségek rizikóit. 

–Fél óra mennyiségben már bőven elegendő ahhoz, hogy ezeket a rizikókat csökkentse. Itt a hangsúly elsősorban a rendszerességen van. Tehát ez ne kampányszerűen történjen, amikor majd ráérek. Én azt szoktam javasolni a betegeknek, hogy ez akkor jó, hogyha bekerül a naptárba. Hogyha bekerül, hogy innentől eddig ezt fogom sportolni vagy ezt fogom csinálni, és ahhoz igazítom a többi programomat –  tette hozzá Rosta László.

A sport – amellett, hogy csökkenti a betegség kockázatait – javítja a közérzetet és biztosítja a jobb alvást is. A témával bővebben foglalkozunk mai, Családias című magazinműsorunkban.

Galéria
további friss hírek
06
dec.
16:59
4
Nagykanizsa
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában.
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában. A repertoárban a várakozáshoz kapcsolódó, karácsonyi énekek mellett versek és könnyűzenei szólamok is helyet..tovább olvasom
06
dec.
16:43
4
Nagykanizsa
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek.
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek. A pozitív fogadtatást jól jelzi, hogy a Mikulásisssimot két időpontban is előadták a Hevesi Sándor Művelődési Központban.   Az adventi időszak egyik..tovább olvasom
06
dec.
15:13
4
Nagykanizsa
Négy góllal legyőzte a második helyezett Csömör KSK-t az NB II. Dél-nyugati csoportjának szombati játéknapján a Tungsram SE Nagykanizsa férfi kézilabdacsapata.
06
dec.
14:44
4
Nagykanizsa
Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban.
06
dec.
14:27
4
Nagykanizsa
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba.
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba. A nagyszakállút több mint 30 kisgyerek fogadta, volt aki énekléssel és mesével. A jól viselkedő fiatalok apró ajándékot kaptak az..tovább olvasom
06
dec.
14:02
4
Nagykanizsa
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak.
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak. Legutóbb, pénteken a 4/B-sek vettek részt az interaktív programon, amely során az örömolvasás..tovább olvasom
06
dec.
13:52
4
Nagykanizsa
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola.
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola. A leendő elsősöket és szüleiket hétfő este várták az intézménybe zenés, mesés műsorral, na és persze a..tovább olvasom
06
dec.
13:38
4
Nagykanizsa
Adománygyűjtést szervez a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a NESZI-vel a Családsegítővel és a Vöröskereszttel összefogva.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:30
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Aktuális - Hargita
20:45
TUNGSRAM - Csömör NBII. Férfi kézilabda mérkőzés felvételről
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:15
Lapozó
híradó 2022.12.05

DEMONSTÁCIÓ - Nem engednek a pedagógusok, kiálltak az elbocsájtott fővárosi kollégáik mellett

ADVENT - Pénteken és szombaton is népszerű volt a civil Adventi Forgatag

GYŐZTES RANGADÓ ÉS ŐSZI BRONZ - Hátrányból fordítva verte a Kaposvárt az FC Nagykanizsa

KANIZSA LEG, LEG, LEGJOBBJA 2022 - A többszörös bajnok, Busa Ferenc nyerte az internetes játékot

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu