+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A nép ellensége
2022. november 10. csütörtök 15:49
A nép ellensége
Rohr Magdolnáról szóló monodrámát mutattak be szerdán a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

Rohr Magdolnáról szóló monodrámát mutattak be szerdán a Halis István Városi Könyvtárban. A „Nép ellensége” című darab a gulagtúlélő szenvedéseit tárja az érdeklődők elé. Rohr Magdolna nyolc évet töltött embertelen körülmények között szovjet átnevelőtáborban.

A negyvenperces színműben a főhős visszaemlékezéseit hallhatjuk 1945-től kezdve, amikor előbb a szovjet katonák csoportosan megbecstelenítették, majd nem sokkal később koholt vádak alapján internálták. Sztankay Orsolya számára emberpróbáló feladat volt Rohr Magdolna megformálása.

- Ez egy nagyon nehéz történet, egy fiatal lányról, akit 16 évesen hurcolnak el, még a felszabadulás után a II. világháborúban ’45-ben. Honnan merítek ehhez erőt? Nagyon nehezen, ezt az ember igazából nem tudja megérteni, felfogni vagy átérezni, inkább átmossa magán és valamilyen színészi eszközökkel megpróbál ennek a mélyére menni. Nagyon sokat jelent ez, hogy ismerem a történet főhősének a lányát, Jolánt, aki a GULAG Alapítvány elnöke és így tudtunk beszélgetni – árulta el Sztankay Orsolya színésznő.

A darabot kétszer mutatták be Nagykanizsán, délben az iskolások, délután a felnőttek láthatták. Az alkotás egy rendhagyó történelemórának is tekinthető, mivel Rohr Magdolna történetét követően Kovács Emőke történész előadását hallhatta a publikum a Gulag borzalmairól. A szakember szerint ez a korszak egyre inkább megkapja azt a figyelmet a magyar történelemben, amit az áldozatok miatt megillet.

- Történelmi kontextusba helyezzük, mint az egyetemes történelem, mint a magyar történelem tekintetében, hogy mi is az a szovjet kényszermunka, ami magába foglalja a szovjet Gulagra hurcolás történelmét, ami sok magyart érintett. Egészen végig kísérjük a történelmi előadás keretében a rendszerváltoztatásig ezeket a magyar gulágtörténeteket. Ez egy 20 perces összegzés, de úgy gondolom, hogy azokat az alapkifejezéseket, terminusokat mind tisztázzuk -fogalmazott Kovács Emőke történész.

A bemutató díszvendége Pintér Jolán, a GULAG Alapítvány elnöke volt, aki hosszú idő óta igyekszik megismertetni az emberekkel édesanyja – és az elhurcoltak – szenvedéstörténetét.   

Galéria
további friss hírek
06
dec.
16:59
4
Nagykanizsa
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában.
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában. A repertoárban a várakozáshoz kapcsolódó, karácsonyi énekek mellett versek és könnyűzenei szólamok is helyet..tovább olvasom
06
dec.
16:43
4
Nagykanizsa
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek.
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek. A pozitív fogadtatást jól jelzi, hogy a Mikulásisssimot két időpontban is előadták a Hevesi Sándor Művelődési Központban.   Az adventi időszak egyik..tovább olvasom
06
dec.
15:13
4
Nagykanizsa
Négy góllal legyőzte a második helyezett Csömör KSK-t az NB II. Dél-nyugati csoportjának szombati játéknapján a Tungsram SE Nagykanizsa férfi kézilabdacsapata.
06
dec.
14:44
4
Nagykanizsa
Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban.
06
dec.
14:27
4
Nagykanizsa
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba.
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba. A nagyszakállút több mint 30 kisgyerek fogadta, volt aki énekléssel és mesével. A jól viselkedő fiatalok apró ajándékot kaptak az..tovább olvasom
06
dec.
14:02
4
Nagykanizsa
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak.
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak. Legutóbb, pénteken a 4/B-sek vettek részt az interaktív programon, amely során az örömolvasás..tovább olvasom
06
dec.
13:52
4
Nagykanizsa
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola.
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola. A leendő elsősöket és szüleiket hétfő este várták az intézménybe zenés, mesés műsorral, na és persze a..tovább olvasom
06
dec.
13:38
4
Nagykanizsa
Adománygyűjtést szervez a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a NESZI-vel a Családsegítővel és a Vöröskereszttel összefogva.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
20:00
Híradó
20:15
Aktuális - Hargita
20:45
TUNGSRAM - Csömör NBII. Férfi kézilabda mérkőzés felvételről
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:15
Lapozó
híradó 2022.12.06

VÁLSÁG A gyógyszeripart sem kímélik a gazdasági nehézségek

MEGJÖTT A MIKULÁS A könyvtárban és a Rozgonyi-iskolában is járt a nagyszakállú

GYŐZTES RANGADÓ Fontos meccset nyertek, továbbra is veretlenek a kézisek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu