+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A lelemény diadala
2022. november 3. csütörtök 17:20
A lelemény diadala
Dani Zoltán előadásával folytatódott a Hadak útján sorozat a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

Dani Zoltán előadásával folytatódott a Hadak útján sorozat a Halis István Városi Könyvtárban. A nyugalmazott ezredes azzal szerzett magának világhírnevet, hogy a koszovói háborúban egy áthangolt radar segítségével, 1999. március 27-én egységével lelőtt egy sebezhetetlennek hitt F-117-es lopakodót.

Az erdélyi felmenőkkel rendelkező katona három évtizedet szolgált a jugoszláv, később szerb hadseregben. Az est során nemcsak a gép lelövéséről tudhattak meg információkat az érdeklődők, de megismerhették az előadó katonai pályafutását és családi életét is. A legendás cselekedetet egy trükk segítségével sikerült végrehajtani, hosszas kísérletezést és kutatómunkát követően.

-Törekedtem arra, hogy minél jobban tanuljam meg az újdonságokat, amelyek megjelentek a repülőkről. Akkor szedtem össze az ilyenfajta repülőkről is adatokat és rájöttem, hogy mégis van valamilyen megoldás és akkor azt kihasználtuk, hogy könnyebb legyen felderíteni ezt a típusú repülőt. Úgy hívják, hogy lopakodó, láthatatlan, nagyon nehezen lehet felderíteni a radarral- fogalmazott Dani Zoltán, a szerb hadsereg nyugalmazott ezredese.

Dani Zoltán az elmúlt évtizedekben többször is találkozott az amerikai gép pilótájával, Dale Zelkoval, a két egykori katonatiszt az évek során barátságot kötött egymással. Az előadás vendége ifjabb Szentgyörgyi Dezső volt, aki szerint az ezredes haditette a modern hadviselést is meghatározta, mivel az F-117-eseket leselejtezték a koszovói harcokat követően.  A nyugalmazott pilóta stábunknak barátja emberségét is méltatta, amely abban a helyzetben is megmaradt, amikor nem kapta meg a neki kijáró tiszteletet.

-A hadsereg ezek után azt a kérdést tette fel, hogy két dolog közül választhat. Az egyik az volt, hogy a Dani nevet Danicsra változtatja, - azt hiszem ezt értjük, hogy mit jelent… - és akkor tábornokká léptetik elő. A másik, hogy miután megszegte a berendezés átalakítására kiadott parancsot, aminek a következtében sikerült ez a haditette, hadbíróság elé állítják és leszerelik. Ő azt mondta, hogy az őseinek a nevét nem változtatja meg és leszerelt- árulta el Szentgyörgyi Dezső, nyugalmazott pilóta.

A rendezvény több nagykanizsai cég összefogásával valósult meg. A Hadak útján programsorozat novemberben egy filmvetítéssel egybekapcsolt előadással zárja az idei évet.

Galéria
további friss hírek
06
dec.
16:59
4
Nagykanizsa
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában.
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában. A repertoárban a várakozáshoz kapcsolódó, karácsonyi énekek mellett versek és könnyűzenei szólamok is helyet..tovább olvasom
06
dec.
16:43
4
Nagykanizsa
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek.
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek. A pozitív fogadtatást jól jelzi, hogy a Mikulásisssimot két időpontban is előadták a Hevesi Sándor Művelődési Központban.   Az adventi időszak egyik..tovább olvasom
06
dec.
15:13
4
Nagykanizsa
Négy góllal legyőzte a második helyezett Csömör KSK-t az NB II. Dél-nyugati csoportjának szombati játéknapján a Tungsram SE Nagykanizsa férfi kézilabdacsapata.
06
dec.
14:44
4
Nagykanizsa
Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban.
06
dec.
14:27
4
Nagykanizsa
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba.
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba. A nagyszakállút több mint 30 kisgyerek fogadta, volt aki énekléssel és mesével. A jól viselkedő fiatalok apró ajándékot kaptak az..tovább olvasom
06
dec.
14:02
4
Nagykanizsa
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak.
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak. Legutóbb, pénteken a 4/B-sek vettek részt az interaktív programon, amely során az örömolvasás..tovább olvasom
06
dec.
13:52
4
Nagykanizsa
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola.
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola. A leendő elsősöket és szüleiket hétfő este várták az intézménybe zenés, mesés műsorral, na és persze a..tovább olvasom
06
dec.
13:38
4
Nagykanizsa
Adománygyűjtést szervez a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a NESZI-vel a Családsegítővel és a Vöröskereszttel összefogva.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Aktuális - Hargita
20:45
TUNGSRAM - Csömör NBII. Férfi kézilabda mérkőzés felvételről
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:15
Lapozó
híradó 2022.12.06

VÁLSÁG A gyógyszeripart sem kímélik a gazdasági nehézségek

MEGJÖTT A MIKULÁS A könyvtárban és a Rozgonyi-iskolában is járt a nagyszakállú

GYŐZTES RANGADÓ Fontos meccset nyertek, továbbra is veretlenek a kézisek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu