+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A lelemény diadala
2022. november 3. csütörtök 17:20
A lelemény diadala
Dani Zoltán előadásával folytatódott a Hadak útján sorozat a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

Dani Zoltán előadásával folytatódott a Hadak útján sorozat a Halis István Városi Könyvtárban. A nyugalmazott ezredes azzal szerzett magának világhírnevet, hogy a koszovói háborúban egy áthangolt radar segítségével, 1999. március 27-én egységével lelőtt egy sebezhetetlennek hitt F-117-es lopakodót.

Az erdélyi felmenőkkel rendelkező katona három évtizedet szolgált a jugoszláv, később szerb hadseregben. Az est során nemcsak a gép lelövéséről tudhattak meg információkat az érdeklődők, de megismerhették az előadó katonai pályafutását és családi életét is. A legendás cselekedetet egy trükk segítségével sikerült végrehajtani, hosszas kísérletezést és kutatómunkát követően.

-Törekedtem arra, hogy minél jobban tanuljam meg az újdonságokat, amelyek megjelentek a repülőkről. Akkor szedtem össze az ilyenfajta repülőkről is adatokat és rájöttem, hogy mégis van valamilyen megoldás és akkor azt kihasználtuk, hogy könnyebb legyen felderíteni ezt a típusú repülőt. Úgy hívják, hogy lopakodó, láthatatlan, nagyon nehezen lehet felderíteni a radarral- fogalmazott Dani Zoltán, a szerb hadsereg nyugalmazott ezredese.

Dani Zoltán az elmúlt évtizedekben többször is találkozott az amerikai gép pilótájával, Dale Zelkoval, a két egykori katonatiszt az évek során barátságot kötött egymással. Az előadás vendége ifjabb Szentgyörgyi Dezső volt, aki szerint az ezredes haditette a modern hadviselést is meghatározta, mivel az F-117-eseket leselejtezték a koszovói harcokat követően.  A nyugalmazott pilóta stábunknak barátja emberségét is méltatta, amely abban a helyzetben is megmaradt, amikor nem kapta meg a neki kijáró tiszteletet.

-A hadsereg ezek után azt a kérdést tette fel, hogy két dolog közül választhat. Az egyik az volt, hogy a Dani nevet Danicsra változtatja, - azt hiszem ezt értjük, hogy mit jelent… - és akkor tábornokká léptetik elő. A másik, hogy miután megszegte a berendezés átalakítására kiadott parancsot, aminek a következtében sikerült ez a haditette, hadbíróság elé állítják és leszerelik. Ő azt mondta, hogy az őseinek a nevét nem változtatja meg és leszerelt- árulta el Szentgyörgyi Dezső, nyugalmazott pilóta.

A rendezvény több nagykanizsai cég összefogásával valósult meg. A Hadak útján programsorozat novemberben egy filmvetítéssel egybekapcsolt előadással zárja az idei évet.

Galéria
további friss hírek
26
szep.
15:35
4
Murakeresztúr
A futóversenyt a helyi általános iskola és a Zrínyi Kadétok Egyesület közösen szervezte. A kezdeményezés célja, hogy a sport szeretetét közvetítse a fiatalok felé.
26
szep.
15:19
4
Nagykanizsa
A két költőóriás kapcsolatát Tóth Péter Lóránt „Toldi írójához elküldöm lelkemet” című önálló estjén keresztül ismerhette meg a kanizsai közönség.
26
szep.
15:16
4
Nagykanizsa
A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első félidőben eldőlt.
Tizenhét gólos vereséget szenvedett a Siófoktól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II-es bajnokság legutóbbi játéknapján. A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első..tovább olvasom
26
szep.
15:12
4
Nagykanizsa
A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után, újabb alkotásokkal várja a nagyközönséget.
Gábriel Salerosa fantáziavilága köszön vissza a Honvéd Kaszinó kiállítóterében látható festővásznakról. A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után,..tovább olvasom
26
szep.
15:09
4
Nagykanizsa
Az iskolakezdés után Kanizsán is berobbant a légúti fertőzések időszaka, egyre többen keresik fel az orvosi rendelőket. A szakértők mind a gyerekek, mind a felnőttek számára javasolják a megfelelő higiénia betartását és az immunrendszer erő
26
szep.
15:06
4
Nagykanizsa
Legújabb megjelent művéről és sok minden másról is hallhatták a népszerű műsorvezetőt hétfőn este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
26
szep.
14:58
4
Nagykanizsa
Az elmúlt napokban a Teleki-Platán rekonstrukciónál az utolsó javításokat végezték. A beruházás áprilisban indult, és mintegy 1 milliárd forintból valósult meg.
26
szep.
13:45
3
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
06:30
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
07:00
07:30
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
08:00
08:30
Híradó
08:45
Nagykanizsa - Pécsi VSE NB II-es férfi kézilabda mérkőzés felvételről
09:55
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
10:10
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
10:40
Lapozó
12:00
12:30
13:00
Nagykanizsa - Pécsi VSE NB II-es férfi kézilabda mérkőzés felvételről
14:10
Négy évszak a Hortobágyon - Ősz
14:25
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:30
Kibeszélő
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Tungsram - Siófok KC NB-II-es női kézilabda mérkőzés felvételről
21:25
Négy évszak a Hortobágyon - Tél
21:40
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:10
Lapozó
híradó 2023.09.26

FEJLESZTÉS   A héten zárul az ivóvíz-rekonstrukció   

BARTÓK HAGYATÉKA, PITYPANGOK ÉS A TINÉDZSER LÉLEK  Megnyílt Gábriel Selarosa új tárlata a HEMO-ban   

ZRÍNYI KUPAAz esős időjárás ellenére is népszerű volt a futóverseny

A NAPOS B OLDAL Bemutatta új könyvét Jakupcsek Gabriella a HSMK-ban  

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu