+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Zenei lexikonunk
2022. november 3. csütörtök 14:56
Zenei lexikonunk
A Hevesi Sándor Művelődési Központban mutatták be Nagykanizsa Zenei Lexikonját.
Nagykanizsa

A Hevesi Sándor Művelődési Központban mutatták be Nagykanizsa Zenei Lexikonját. Kocsis Katalin gyűjteménye a város egykori zenei tehetségeinek életét foglalja magában egészen az 1800-as évek közepétől.

Bár zenei lexikonról van szó, nem csak zenészek, hanem táncművészek vagy akár költők is bekerültek a kötetbe, például Pék Pál, aki sokat tett a város jazz zenéjének felerősödésében. Főként a 19. század közepétől szerepelnek művek a gyűjteményben, de megtalálható néhány szócikk ennél sokkal korábbi énekekről is. A legrégebbi könyvben szereplő dal, egy Thúry Györgyre vonatkozó históriás ének 1571-ből. Kocsis Katalin, a lexikon szerzője erős hivatást érzett, hogy városunk zenei múltját összefoglalja.

-Írtam külön-külön emberekről egyes tanulmányokat, de egyszer csak úgy éreztem, hogy kell egy olyat írni, amiben mindenki benne van. Persze, akkor mindenkiről egy kicsit szűkszavúbban, hogyha mindenki belekerül. Egy lexikon azért az nem annyira mesélős jellegű, hanem azért abban egy kicsit komolyabb és objektívebb szócikkek vannak, de viszont mindenki belekerül és mégiscsak ad egyfajta keretrendszert Nagykanizsa zenei múltjáról és én ezt próbáltam meg most ezzel a kötettel- fogalmazott Kocsis Katalin.

A lexikon megközelítőleg egy év alatt készült el, de a kiadást másfél évtizednyi kutatás előzte meg. A szerző több forrást is használt a kötet megírásához.

-Elsősorban a régi nagykanizsai újságokat, amik 1862-ben jelentek meg először és attól kezdve folyamatosan volt Nagykanizsának saját hírlapja. Ez egy valóságos kincsesbánya, rettentő élvezet olvasni. Fent van egyébként a könyvtár honlapján a teljes anyag, tehát ott bárki böngészheti őket. Nem mondom, azért jó sok oldal. Mellette újabban egyrészt az anyakönyvek, mert az, hogy egy muzsikus hol élt, mikor született, mikor halt meg, ezekhez muszáj az anyakönyvi forrásokat előkeríteni- árulta el a szerző.

Kocsis Katalin hozzátette, aki a művészek anyakönyveiről is szeretne többet megtudni, a FamilySearch oldalon tájékozódhat további érdekes információkért.

Galéria
további friss hírek
06
dec.
16:59
4
Nagykanizsa
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában.
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában. A repertoárban a várakozáshoz kapcsolódó, karácsonyi énekek mellett versek és könnyűzenei szólamok is helyet..tovább olvasom
06
dec.
16:43
4
Nagykanizsa
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek.
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek. A pozitív fogadtatást jól jelzi, hogy a Mikulásisssimot két időpontban is előadták a Hevesi Sándor Művelődési Központban.   Az adventi időszak egyik..tovább olvasom
06
dec.
15:13
4
Nagykanizsa
Négy góllal legyőzte a második helyezett Csömör KSK-t az NB II. Dél-nyugati csoportjának szombati játéknapján a Tungsram SE Nagykanizsa férfi kézilabdacsapata.
06
dec.
14:44
4
Nagykanizsa
Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban.
06
dec.
14:27
4
Nagykanizsa
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba.
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba. A nagyszakállút több mint 30 kisgyerek fogadta, volt aki énekléssel és mesével. A jól viselkedő fiatalok apró ajándékot kaptak az..tovább olvasom
06
dec.
14:02
4
Nagykanizsa
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak.
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak. Legutóbb, pénteken a 4/B-sek vettek részt az interaktív programon, amely során az örömolvasás..tovább olvasom
06
dec.
13:52
4
Nagykanizsa
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola.
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola. A leendő elsősöket és szüleiket hétfő este várták az intézménybe zenés, mesés műsorral, na és persze a..tovább olvasom
06
dec.
13:38
4
Nagykanizsa
Adománygyűjtést szervez a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a NESZI-vel a Családsegítővel és a Vöröskereszttel összefogva.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
19:30
20:00
Híradó
20:15
Aktuális - Hargita
20:45
TUNGSRAM - Csömör NBII. Férfi kézilabda mérkőzés felvételről
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:15
Lapozó
híradó 2022.12.06

VÁLSÁG A gyógyszeripart sem kímélik a gazdasági nehézségek

MEGJÖTT A MIKULÁS A könyvtárban és a Rozgonyi-iskolában is járt a nagyszakállú

GYŐZTES RANGADÓ Fontos meccset nyertek, továbbra is veretlenek a kézisek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu