+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Az újvilág hajósai
2022. október 13. csütörtök 13:29
Az újvilág hajósai
Az érdeklődők az amerikai kontinens felfedezéséről tudhatnak meg információkat.
Nagykanizsa

„Az újvilág hajósai” címmel nyílt kiállítás a városi könyvtárban. Az érdeklődők az amerikai kontinens felfedezéséről tudhatnak meg információkat, valamint a földrész országainak relikviáival ismerkedhetnek meg.

Szerdán volt az 530. évfordulója annak, hogy Cristoforo Colombo, - magyarosított nevén Kolumbusz Kristóf – partot ért San Salvadorban és felfedezte az amerikai kontinenst. A Gerencsér Gábor gyűjteményéből nyílt kiállítás ennek a jeles eseménynek állít emléket a karibi térségből és a világ más tájairól összegyűjtött Kolumbusz-relikviákkal.  - Nagyon nehéz a karibi térségből gyűjtői anyagot beszerezni, ma is szigetvilágról van szó. Ezek szigetországok és nagyon nehéz egyáltalán megközelíteni őket és így szert tenni relikviákra. A gyűjteményben olyan érdekességek vannak, amelyek abszolút Kolumbuszra vonatkoznak, az indító bélyegblokk például bolgár - mondta el Gelencsér Gábor.

A tárlaton bélyegeket, képeslapokat tekinthetnek meg az érdeklődők a kontinens országairól, amelyeknek zászlói is helyet kaptak a falon. Czupi Gyula könyvtárigazgató szerint a kiállítás egyfajta mementóként is szolgálhat Kolumbusz és hajósai előtt, mivel amikor az útjuk elindult nem tudták, hogy mire vállalkoztak. - Az, hogy valaki elinduljon úgy nyugatra, hogy nem lehet tudni, hogy hová tart. Akkor úgy becsülték, hogy közel 5000 kilométerre van Kína, nekiindul és 8000 kilométer után talál valamit. Közben el tudom képzelni, hogy milyen frász lehetett azokon a hajósokon, akik elindultak és úgy tervezték, hogy néhány hét alatt odaérnek, múlnak-múlnak a hetek, végre látnak valamit és nem tudták, hogy egy teljesen új kontinens része -  fogalmazott Czupi Gyula könyvtárigazgató. A kiállításmegnyitóra több iskolai osztály is érkezett, a diákok a 15. század történelmi időszakáról is hallhattak egy rövid előadást. 

Galéria
további friss hírek
06
dec.
15:13
4
Nagykanizsa
Négy góllal legyőzte a második helyezett Csömör KSK-t az NB II. Dél-nyugati csoportjának szombati játéknapján a Tungsram SE Nagykanizsa férfi kézilabdacsapata.
06
dec.
14:44
4
Nagykanizsa
Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban.
06
dec.
14:27
4
Nagykanizsa
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba.
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba. A nagyszakállút több mint 30 kisgyerek fogadta, volt aki énekléssel és mesével. A jól viselkedő fiatalok apró ajándékot kaptak az..tovább olvasom
06
dec.
14:02
4
Nagykanizsa
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak.
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak. Legutóbb, pénteken a 4/B-sek vettek részt az interaktív programon, amely során az örömolvasás..tovább olvasom
06
dec.
13:52
4
Nagykanizsa
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola.
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola. A leendő elsősöket és szüleiket hétfő este várták az intézménybe zenés, mesés műsorral, na és persze a..tovább olvasom
06
dec.
13:38
4
Nagykanizsa
Adománygyűjtést szervez a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a NESZI-vel a Családsegítővel és a Vöröskereszttel összefogva.
06
dec.
08:01
1
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:30
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Aktuális - Hargita
20:45
TUNGSRAM - Csömör NBII. Férfi kézilabda mérkőzés felvételről
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:15
Lapozó
híradó 2022.12.05

DEMONSTÁCIÓ - Nem engednek a pedagógusok, kiálltak az elbocsájtott fővárosi kollégáik mellett

ADVENT - Pénteken és szombaton is népszerű volt a civil Adventi Forgatag

GYŐZTES RANGADÓ ÉS ŐSZI BRONZ - Hátrányból fordítva verte a Kaposvárt az FC Nagykanizsa

KANIZSA LEG, LEG, LEGJOBBJA 2022 - A többszörös bajnok, Busa Ferenc nyerte az internetes játékot

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu