+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Vértanúkra emlékeztek
2022. október 5. szerda 14:56
Vértanúkra emlékeztek
Az aradi vértanúkra emlékeztek a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Halis István Városi Könyvtárban. A szervezők tematikus történelmórákkal és képeslapgyűjteménnyel készültek  a Rozgonyi Általános Iskola osztályainak.

1849 október 6.-a magyar történelem egyik legsötétebb napja. A forradalmat követő megtorlások évfordulóján olyan hősökre emlékezünk, akik mártírhalált haltak a hazáért. Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója szerint, Nagykanizsán kiváltképp jeles ünnepként tekintenek a napra.

–Ennek a tragikus és egyben felemelő eseménynek -hiszen ezek az emberek vállalták a sorsukat- erről való megemlékezés évről évre visszatér. Nagykanizsa kiemelten figyelt erre, hiszen van egy terünk, ahol ezek az emberek megformázásra kerültek – emelte ki Czupi Gyula a Halis István Városi Könyvtár intézményvezetője.

Október 6.-án 12 tábornok és 1 ezredes halt vértanúi halált. Ugyanezen napon végezték ki  Pesten Magyarország első miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost is, akit a vesztőhelyen agyonlőttek.   A vértanúkról különböző relikviának számító képeslapok kiállításával, valamint speciális órákkal emlékeztek meg a városi bibliotékában.

-A könyvtárban most egy hirtelen jött ünneplés történik, hiszen Gulyásné Raksányi Olga, aki többször megörvendeztetett minket és az olvasókat is azzal, hogy a képeslap gyűjteményeit tematikusan összerendezte és ebből egy kiállítást csinált. Tegnapi napon eljuttatta hozzánk a kiállítását és arra gondoltunk, hogy milyen jó lenne, hogy ha ezt a közönség láthatná, sőt, ha a kezdéskor egy történelem órára is sor kerülne, hiszen vannak kollégáim, akik tematikus órákat csinálnak, az elő történelmi teaházat- tette hozzá Czupi Gyula.

Czupi Gyula hozzátette, a következő napokban is szeretettel várnak minden könyvtárlátogatót, hogy megtekintsék a kiállítást és közösen emlékezzenek a haza hőseire.                    

 

Galéria
további friss hírek
06
dec.
16:59
4
Nagykanizsa
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában.
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában. A repertoárban a várakozáshoz kapcsolódó, karácsonyi énekek mellett versek és könnyűzenei szólamok is helyet..tovább olvasom
06
dec.
16:43
4
Nagykanizsa
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek.
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek. A pozitív fogadtatást jól jelzi, hogy a Mikulásisssimot két időpontban is előadták a Hevesi Sándor Művelődési Központban.   Az adventi időszak egyik..tovább olvasom
06
dec.
15:13
4
Nagykanizsa
Négy góllal legyőzte a második helyezett Csömör KSK-t az NB II. Dél-nyugati csoportjának szombati játéknapján a Tungsram SE Nagykanizsa férfi kézilabdacsapata.
06
dec.
14:44
4
Nagykanizsa
Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban.
06
dec.
14:27
4
Nagykanizsa
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba.
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba. A nagyszakállút több mint 30 kisgyerek fogadta, volt aki énekléssel és mesével. A jól viselkedő fiatalok apró ajándékot kaptak az..tovább olvasom
06
dec.
14:02
4
Nagykanizsa
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak.
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak. Legutóbb, pénteken a 4/B-sek vettek részt az interaktív programon, amely során az örömolvasás..tovább olvasom
06
dec.
13:52
4
Nagykanizsa
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola.
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola. A leendő elsősöket és szüleiket hétfő este várták az intézménybe zenés, mesés műsorral, na és persze a..tovább olvasom
06
dec.
13:38
4
Nagykanizsa
Adománygyűjtést szervez a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a NESZI-vel a Családsegítővel és a Vöröskereszttel összefogva.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Aktuális - Hargita
20:45
TUNGSRAM - Csömör NBII. Férfi kézilabda mérkőzés felvételről
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:15
Lapozó
híradó 2022.12.06

VÁLSÁG A gyógyszeripart sem kímélik a gazdasági nehézségek

MEGJÖTT A MIKULÁS A könyvtárban és a Rozgonyi-iskolában is járt a nagyszakállú

GYŐZTES RANGADÓ Fontos meccset nyertek, továbbra is veretlenek a kézisek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu