+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Szent Őrzőangyalok Főbúcsú
2022. szeptember 30. péntek 12:31
Szent Őrzőangyalok Főbúcsú
A 18. századi Batthyány grófi családról is megemlékeznek a hétvégén Szepetneken, akik jelentős szerepet játszottak a település fellendülésében.
Szepetnek

A 18. századi Batthyány grófi családról is megemlékeznek a hétvégén Szepetneken, akik jelentős szerepet játszottak a település fellendülésében. A község plébániájához tartozó települések kétnapos programsorozatának keretében most tartják a szent őrzőangyalok főbúcsúját is.

A szombat-vasárnapi programon kulturális előadásokkal, vonós koncerttel és búcsúi szentmisével ünneplik meg a jeles eseményt. Szepetnek és a környező falvak összessége 1746-tól tartozott a Batthyány uradalomhoz. Nyáriné Aleksza Magdolna, a Szepetneki Értéktár Bizottság elnöke szerint a helyiek sokat köszönhetnek az egykori gróf Batthyány családnak. Azon túl, hogy nagymértékben hozzájárultak a templom megépítéséhez, más tevékenységükkel is sokat tettek a faluért.

 -A Batthyányak nagyon nagy szerepet játszottak Szepetnek oktatástörténetében is, mind a katolikus, mind a német nyelvű evangélikus iskola megalapításában és fenntartásában igyekeztek segítséget nyújtani. Erről a témáról Sóstainé Márfi Ibolya, a Magyar Kultúra Lovagja fog előadást tartani. Végül, de nem utolsó sorban a Batthyányaknak köszönhetjük, hogy 1757-ben először érkeztek német ajkúak Szepetnek településre- fogalmazott Nyáriné Aleksza Magdolna, a Szepetneki Értéktár Bizottság elnöke.

Heiter Róbert, szepetneki plébános szerint, fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a családdal és megőrizzék azokat az értékeket, melyeket tőlük kapott a lakosság.

-1950-ig kegyurai voltak a templomnak és birtokosai a vidéknek, gondoskodtak is a templomról. Így úgy gondoltam, hogy legyen ez az év kifejezetten az Övék, és legyen a kapcsolat újra élő. Nem azért, mert bármit remélnénk vagy akarnánk tőlük. Talán a folytonosságot, talán az identitást, talán azt, hogy egy kicsit találjuk meg egymást és ünnepeljünk együtt, hiszen Ők hazajönnek, valahol az övéikébe- jegyezte meg Heiter Róbert Gottfried, szepetneki plébános.

A vasárnapi szentmise után az Asszonysorsok Szepetneken című kiállítás megnyitóját rendezik meg a Vidéki Nők Nemzetközi Napja alkalmából, amely a hajdani és a jelen kor szepetneki asszonyainak életviteléről ad betekintést a látogatóknak.

Galéria
további friss hírek
06
dec.
16:59
4
Nagykanizsa
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában.
Adventi koncertet adott szombat délután a Nagyrécsei Ritmus Kórus a Teleki utcai idősek otthonában. A repertoárban a várakozáshoz kapcsolódó, karácsonyi énekek mellett versek és könnyűzenei szólamok is helyet..tovább olvasom
06
dec.
16:43
4
Nagykanizsa
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek.
Nagy sikere volt a Nagykanizsai Fúvószenekar vasárnapi koncertjeinek. A pozitív fogadtatást jól jelzi, hogy a Mikulásisssimot két időpontban is előadták a Hevesi Sándor Művelődési Központban.   Az adventi időszak egyik..tovább olvasom
06
dec.
15:13
4
Nagykanizsa
Négy góllal legyőzte a második helyezett Csömör KSK-t az NB II. Dél-nyugati csoportjának szombati játéknapján a Tungsram SE Nagykanizsa férfi kézilabdacsapata.
06
dec.
14:44
4
Nagykanizsa
Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban.
06
dec.
14:27
4
Nagykanizsa
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba.
Már szombaton megjött a Mikulás a Halis István Városi Könyvtárba. A nagyszakállút több mint 30 kisgyerek fogadta, volt aki énekléssel és mesével. A jól viselkedő fiatalok apró ajándékot kaptak az..tovább olvasom
06
dec.
14:02
4
Nagykanizsa
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak.
Könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak a városi bibliotéka szakemberei az alsó tagozatos rozognyisoknak. Legutóbb, pénteken a 4/B-sek vettek részt az interaktív programon, amely során az örömolvasás..tovább olvasom
06
dec.
13:52
4
Nagykanizsa
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola.
Az adventi várakozás idejére időzítette első beiskolázási programját a Rozgonyi-iskola. A leendő elsősöket és szüleiket hétfő este várták az intézménybe zenés, mesés műsorral, na és persze a..tovább olvasom
06
dec.
13:38
4
Nagykanizsa
Adománygyűjtést szervez a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a NESZI-vel a Családsegítővel és a Vöröskereszttel összefogva.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
19:30
20:00
Híradó
20:15
Aktuális - Hargita
20:45
TUNGSRAM - Csömör NBII. Férfi kézilabda mérkőzés felvételről
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:15
Lapozó
híradó 2022.12.06

VÁLSÁG A gyógyszeripart sem kímélik a gazdasági nehézségek

MEGJÖTT A MIKULÁS A könyvtárban és a Rozgonyi-iskolában is járt a nagyszakállú

GYŐZTES RANGADÓ Fontos meccset nyertek, továbbra is veretlenek a kézisek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu