+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Bírságot a cigicsikkért?
2022. szeptember 22. csütörtök 14:18
Bírságot a cigicsikkért?
Egy hét alatt 29 bírságot szabtak ki elpöckölt cigicsikkekért a II. kerületben – erről a helyi polgármester posztolt még a múlt héten.
Nagykanizsa

Egy hét alatt 29 bírságot szabtak ki elpöckölt cigicsikkekért a II. kerületben – erről a helyi polgármester posztolt még a múlt héten. Az illegális szemetelés Kanizsán is jelentős probléma, és mint azt szerkesztőségünknek többen jelezték, már az Eötvös tér új okospadjainak környezetét is ellepi a cigarettamaradék.  

A cigicsikk könnyű hulladék, a szél elsodorja, és általában a virágágyásokban köt ki, összeszedni pedig nagyon nehéz, az egyik legnehezebb köztisztasági folyamat – hangsúlyozta Csendes Tamás, a Netta közterület-gondozási vezetője. A szakember megemlítette azt is, hogy mintegy 440 kuka van a városban, a megújult terekre is többet kiraktak, sokan mégsem tesznek két lépést sem azért, hogy ne a földre dobják a szemetet.

– Az a baj, hogy kézi erővel is nagyon-nagyon nehéz munka és folyamat ezt összeszedni. A Netta Pannonia ez ügyben tett lépéseket, géppark-, gépfejlesztés kapcsán. De egy ilyen csikkfelszedő, hulladékfelszívó gép az 10 millió forintba kerül. S ha hozzáteszem, hogy alapvetően illegális és büntethető a közterületi szemetelés, s azért is vagyunk kénytelenek fejleszteni, mert szemetelnek az emberek, akkor talán jobb lenne mindenkinek végiggondolni, hogy a saját környezetét mennyire és hogyan szennyezi –  világított rá Csendes Tamás, közterület-gondozási vezető.

A kanizsai közterület-felügyelők is rendszeresen kapnak bejelentéseket szemetelésről, de mint azt Bakonyi Tamás elmondta, csak tettenérés esetében büntethetnek. A helyi tapasztalat az, hogy a csikkek eldobálása leginkább a fiatalokra jellemző, de a hajléktalanok viselkedése is sok munkát ad a köztereseknek.

– A buszpályaudvar környékén most már több évre visszamenőleg vagy a rendőrséggel vagy a családsegítő központtal tartunk ellenőrzéseket. Pontosan azért, mert amíg várják egymást a gyerekek, addig rágyújtanak a cigarettára, és nem minden srác viszi el a legközelebbi kukáig a csikket, s nem ott nyomja el, hanem általában elpöcköli. De jellemző ez néhány hajléktalan személyre is, akik a város bármely pontján fel tudnak tűnni egy-egy padon. S ha hosszabb időt töltenek ott, akkor bizony előfordul, hogy körbeszemetelik a felületet –  jegyezte meg Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője.   

A füstszűrőben található műanyag miatt bomlik le nagyon lassan a csikk, ezt a hozzáértők mintegy 10-12 évre teszik. A kanizsai szakemberek egyetértettek abban, a bírságolás helyett jobb megoldás lenne, ha mindenkinek eljutna a tudatáig, hogy az utcára dobott hulladékkal saját lakóhelyét szennyezi.

Galéria
további friss hírek
31
máj.
14:59
4
Nagykanizsa
Június végére használható lesz az autósoknak a Teleki utca északi sávja. Az esős május ellenére az ütemtervnek megfelelően haladnak a szakemberek.
31
máj.
14:55
4
Nagykanizsa
A városi szobrász szakkör munkáiból nyílt kiállítás a HSMK-ban.
A városi szobrász szakkör munkáiból nyílt kiállítás a HSMK-ban. Az országosan is egyedülálló csoport a Péterfy-tagintézményben működött a most futó tanévben. A tárlatot kedden..tovább olvasom
31
máj.
14:51
4
Kisrécse - Kendlimajor
34 művész, hazai, valamint orosz, német, indiai és maláj alkotó vesz részt az idei Ludvig Nemzetközi Művésztelepen.
34 művész, hazai, valamint orosz, német, indiai és maláj alkotó vesz részt az idei Ludvig Nemzetközi Művésztelepen. A vasárnapi megnyitón már 31. alkalommal köszöntötték a vendégeket, művészeket és..tovább olvasom
31
máj.
14:47
4
Nagykanizsa
Lezárult a mintegy 3 milliárd forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló iparipark-bővítés Nagykanizsán.
31
máj.
14:32
4
Nagykanizsa
A gyermeknapi megmérettetés ezúttal is a kanizsai horgászegyesületek összefogásával valósult meg.
Mintegy 500 hal került partra, majd vissza a tóba vasárnap délelőtt a Csónakázó tónál rendezett gyermek horgászversenyen. A gyermeknapi megmérettetés ezúttal is a kanizsai horgászegyesületek..tovább olvasom
31
máj.
14:28
4
Nagykanizsa
A Csík Zenekar adott koncertet pünkösdvasárnap a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
A Csík Zenekar adott koncertet pünkösdvasárnap a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A legendás formáció tolmácsolásában egyszerre csendültek fel tradicionális népdalok és a kortárs..tovább olvasom
31
máj.
14:24
4
Nagykanizsa
A népszerű Anjouk regénysorozat írójával, Bíró Szabolccsal találkozhattak a Halis István Városi Könyvtár látogatói.
31
máj.
14:20
4
Zalakaros
A Kanizsa Kul - Túra Egyesület és Zalakaros önkormányzata közösen szervezte meg a pünkösdi teljesítménytúrát.
Ausztriából és Szlovéniából is érkeztek a Szent Orbán Túrára. A Kanizsa Kul- Túra Egyesület és Zalakaros önkormányzata közösen szervezte meg a pünkösdi teljesítménytúrát,..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
19:30
20:00
Híradó
20:15
Balasport
20:45
Ökoportrék - Victor
21:15
Aktuális - Hargita
21:40
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:10
Lapozó
híradó 2023.05.31

FEJLESZTÉSEK - Lezárták az Ipari Park bővítését, jól halad a Teleki-Platán rekonstrukció

SZABAD, SIKERES ÉS NYITOTT - Elkezdődött a 31. Ludvig Nemzetközi Művésztelep  

MŰ-TEREM - Bemutatkozott a kanizsai szobrász szakkör

HORGÁSZUTÁNPÓTLÁS - A jövő pecásaival telt meg a Csó-tó gyereknapon

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu