+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Bírságot a cigicsikkért?
2022. szeptember 22. csütörtök 14:18
Bírságot a cigicsikkért?
Egy hét alatt 29 bírságot szabtak ki elpöckölt cigicsikkekért a II. kerületben – erről a helyi polgármester posztolt még a múlt héten.
Nagykanizsa

Egy hét alatt 29 bírságot szabtak ki elpöckölt cigicsikkekért a II. kerületben – erről a helyi polgármester posztolt még a múlt héten. Az illegális szemetelés Kanizsán is jelentős probléma, és mint azt szerkesztőségünknek többen jelezték, már az Eötvös tér új okospadjainak környezetét is ellepi a cigarettamaradék.  

A cigicsikk könnyű hulladék, a szél elsodorja, és általában a virágágyásokban köt ki, összeszedni pedig nagyon nehéz, az egyik legnehezebb köztisztasági folyamat – hangsúlyozta Csendes Tamás, a Netta közterület-gondozási vezetője. A szakember megemlítette azt is, hogy mintegy 440 kuka van a városban, a megújult terekre is többet kiraktak, sokan mégsem tesznek két lépést sem azért, hogy ne a földre dobják a szemetet.

– Az a baj, hogy kézi erővel is nagyon-nagyon nehéz munka és folyamat ezt összeszedni. A Netta Pannonia ez ügyben tett lépéseket, géppark-, gépfejlesztés kapcsán. De egy ilyen csikkfelszedő, hulladékfelszívó gép az 10 millió forintba kerül. S ha hozzáteszem, hogy alapvetően illegális és büntethető a közterületi szemetelés, s azért is vagyunk kénytelenek fejleszteni, mert szemetelnek az emberek, akkor talán jobb lenne mindenkinek végiggondolni, hogy a saját környezetét mennyire és hogyan szennyezi –  világított rá Csendes Tamás, közterület-gondozási vezető.

A kanizsai közterület-felügyelők is rendszeresen kapnak bejelentéseket szemetelésről, de mint azt Bakonyi Tamás elmondta, csak tettenérés esetében büntethetnek. A helyi tapasztalat az, hogy a csikkek eldobálása leginkább a fiatalokra jellemző, de a hajléktalanok viselkedése is sok munkát ad a köztereseknek.

– A buszpályaudvar környékén most már több évre visszamenőleg vagy a rendőrséggel vagy a családsegítő központtal tartunk ellenőrzéseket. Pontosan azért, mert amíg várják egymást a gyerekek, addig rágyújtanak a cigarettára, és nem minden srác viszi el a legközelebbi kukáig a csikket, s nem ott nyomja el, hanem általában elpöcköli. De jellemző ez néhány hajléktalan személyre is, akik a város bármely pontján fel tudnak tűnni egy-egy padon. S ha hosszabb időt töltenek ott, akkor bizony előfordul, hogy körbeszemetelik a felületet –  jegyezte meg Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője.   

A füstszűrőben található műanyag miatt bomlik le nagyon lassan a csikk, ezt a hozzáértők mintegy 10-12 évre teszik. A kanizsai szakemberek egyetértettek abban, a bírságolás helyett jobb megoldás lenne, ha mindenkinek eljutna a tudatáig, hogy az utcára dobott hulladékkal saját lakóhelyét szennyezi.

Galéria
további friss hírek
23
szep.
18:00
1
Nagykanizsa
MEGVALÓSULHAT A PLATÁN SOR ÉS A TELEKI UTCA VÍZVEZETÉK FELÚJÍTÁSA
23
szep.
18:00
Nagykanizsa
MEGVALÓSULHAT A PLATÁN SOR ÉS A TELEKI UTCA VÍZVEZETÉK FELÚJÍTÁSA
23
szep.
15:46
4
Zalakaros
A rendezvényen körülbelül 2000 amatőr kerékpáros vesz részt.
Tizenötödik alkalommal tartják meg a hétvégén a Mapei Tour de Zalakaros körversenyt. A rendezvényen körülbelül 2000 amatőr kerékpáros vesz részt. Az elmúlt másfél évtizedben a zalakarosi körverseny..tovább olvasom
23
szep.
15:42
4
Nagykanizsa
Az érintett társasházak közös képviselői elmondták: tarthatatlan a helyzet, így olyan projekt mellett kell dönteni, ami lehetőleg gyorsan és olcsón nyújt megoldást a közlekedési nehézségekre.
23
szep.
15:35
4
Nagykanizsa
Fridmann Valéria kereskedő Híradóknak elmondta: az árak még tovább fognak emelkedni a szállítási nehézségek miatt. Éppen ezért a szezonális paprikából, almából és szilvából még most érdemes bevásárolni.
23
szep.
15:31
4
Nagykanizsa
640 millió forintot nyert a városvezetés pályázata a Teleki utca és a Platán sor vízvezeték hálózatának felújítására.
23
szep.
13:23
4
Nagykanizsa
A jeles alkalomhoz kötődő programját ma tartotta meg a nagykanizsai Szívbetegekért Egyesület.
Vasárnap lesz a szív világnapja. A jeles alkalomhoz kötődő programját ma tartotta meg a nagykanizsai Szívbetegekért Egyesület. A kezdeményezés fő célja a megelőzés, ezért is vonják be a szervezők minden évben a..tovább olvasom
23
szep.
13:18
4
Nagykanizsa
Az évente két alkalommal megrendezett akció célja a környezettudatosság és az osztálypénzgyűjtés.
Elindultak a papírgyűjtések a kanizsai iskolákban. Az évente két alkalommal megrendezett akció célja a környezettudatosság és az osztálypénzgyűjtés. A leadott mennyiségek folyamatosan csökkennek, de egy..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
06:30
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
06:40
Mise/Istentisztelet
07:40
Sztárportré
08:10
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
08:20
Csavargók - Blue Duck Arts
09:20
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
09:30
Lapozó
12:00
Csavargók - Blue Duck Arts
13:00
Sztárportré
13:30
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Híradó
18:30
Hargita
19:00
Info blokk, benne Híradó
19:30
A mi portánk
20:00
Híradó
20:15
ETO Akadémia - FC Nagykanizsa NBIII. Bajnoki labdarúgó mérkőzés
21:45
Info blokk, benne Híradó
22:15
Lapozó
híradó 2022.09.23

NYERTES PÁLYÁZAT, JELENTŐS ÖNRÉSSZEL- Megoldódhat a Teleki utca és a Platán sor vízvezeték hálózatának problémája

PARKOLÁSI EGYEZTETÉS - Sok az autó, de kevés a férőhely a Teleki és az Attila utcában

A SZÍV NAPJA - A kezdeményezés fő célja a megelőzés

ÚJSÁGGYŰJTÉS - Elkezdődött a környezetbarát-akció a kanizsai iskolákban

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu