+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Bírságot a cigicsikkért?
2022. szeptember 22. csütörtök 14:18
Bírságot a cigicsikkért?
Egy hét alatt 29 bírságot szabtak ki elpöckölt cigicsikkekért a II. kerületben – erről a helyi polgármester posztolt még a múlt héten.
Nagykanizsa

Egy hét alatt 29 bírságot szabtak ki elpöckölt cigicsikkekért a II. kerületben – erről a helyi polgármester posztolt még a múlt héten. Az illegális szemetelés Kanizsán is jelentős probléma, és mint azt szerkesztőségünknek többen jelezték, már az Eötvös tér új okospadjainak környezetét is ellepi a cigarettamaradék.  

A cigicsikk könnyű hulladék, a szél elsodorja, és általában a virágágyásokban köt ki, összeszedni pedig nagyon nehéz, az egyik legnehezebb köztisztasági folyamat – hangsúlyozta Csendes Tamás, a Netta közterület-gondozási vezetője. A szakember megemlítette azt is, hogy mintegy 440 kuka van a városban, a megújult terekre is többet kiraktak, sokan mégsem tesznek két lépést sem azért, hogy ne a földre dobják a szemetet.

– Az a baj, hogy kézi erővel is nagyon-nagyon nehéz munka és folyamat ezt összeszedni. A Netta Pannonia ez ügyben tett lépéseket, géppark-, gépfejlesztés kapcsán. De egy ilyen csikkfelszedő, hulladékfelszívó gép az 10 millió forintba kerül. S ha hozzáteszem, hogy alapvetően illegális és büntethető a közterületi szemetelés, s azért is vagyunk kénytelenek fejleszteni, mert szemetelnek az emberek, akkor talán jobb lenne mindenkinek végiggondolni, hogy a saját környezetét mennyire és hogyan szennyezi –  világított rá Csendes Tamás, közterület-gondozási vezető.

A kanizsai közterület-felügyelők is rendszeresen kapnak bejelentéseket szemetelésről, de mint azt Bakonyi Tamás elmondta, csak tettenérés esetében büntethetnek. A helyi tapasztalat az, hogy a csikkek eldobálása leginkább a fiatalokra jellemző, de a hajléktalanok viselkedése is sok munkát ad a köztereseknek.

– A buszpályaudvar környékén most már több évre visszamenőleg vagy a rendőrséggel vagy a családsegítő központtal tartunk ellenőrzéseket. Pontosan azért, mert amíg várják egymást a gyerekek, addig rágyújtanak a cigarettára, és nem minden srác viszi el a legközelebbi kukáig a csikket, s nem ott nyomja el, hanem általában elpöcköli. De jellemző ez néhány hajléktalan személyre is, akik a város bármely pontján fel tudnak tűnni egy-egy padon. S ha hosszabb időt töltenek ott, akkor bizony előfordul, hogy körbeszemetelik a felületet –  jegyezte meg Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője.   

A füstszűrőben található műanyag miatt bomlik le nagyon lassan a csikk, ezt a hozzáértők mintegy 10-12 évre teszik. A kanizsai szakemberek egyetértettek abban, a bírságolás helyett jobb megoldás lenne, ha mindenkinek eljutna a tudatáig, hogy az utcára dobott hulladékkal saját lakóhelyét szennyezi.

Galéria
további friss hírek
29
szep.
16:51
4
Nagykanizsa
A diákok ma az immáron hagyománynak számító Idegen nyelvi Versmondó Fesztiválon vettek részt.
Többnapos programmal készültek a Nyelvek Európai Napjára a Thúry György Technikumban. A diákok ma az immáron hagyománynak számító Idegen nyelvi Versmondó Fesztiválon vettek részt. 2001-ben rendezték meg..tovább olvasom
29
szep.
16:48
4
Nagykanizsa
Városnéző túrákkal ünnepelte a Turizmus világnapját a nagykanizsai Tourinform iroda.
Városnéző túrákkal ünnepelte a Turizmus világnapját a nagykanizsai Tourinform iroda. A csütörtöki eseményen a kanizsaiak a belváros szobrairól bővíthették tudásukat. 1980 óta szeptember 27-e a turizmus..tovább olvasom
29
szep.
16:41
4
Nagykanizsa
Vozár M. Krisztián zongoraművész tolmácsolásában a kanizsai publikum olyan mozgóképek fő témáit hallhatta, mint a „Keresztapa”, a „Trónok harca” és a koncert címét adó „Egy asszony illata”.
29
szep.
16:37
4
Nagykanizsa
A férfiakat ünnepelték csütörtökön a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.
A férfiakat ünnepelték csütörtökön a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A MOL Bányász Nyugdíjas Klub tagjai az év folyamán számos, vidám rendezvényt tartanak, ezek közül az egyik..tovább olvasom
29
szep.
16:33
4
Nagykanizsa
A „Fut a Hevesi” egy évtizedes múlttal rendelkező program – ezen a napon az intézmény összes osztályát és tanulóját megmozgatják, egy egészséges versengés részeként.
29
szep.
16:29
4
Nagykanizsa
Az összesen 7 intézményt érintő, 1,3 milliárdos energetikai projekt átadás-átvételi időszaka ma zárult.
Elkészült a BLG fejlesztése. Az összesen 7 intézményt érintő, 1,3 milliárdos energetikai projekt átadás-átvételi időszaka ma zárult. A beruházás fő helyszínei a Batthyány-gimnázium és az..tovább olvasom
29
szep.
15:21
4
Nagykanizsa
Az a sok rágalom, amit a Fidesz a cégvezetőkre zúdít, az már elviselhetetlen – fogalmazott Fodor Csaba a csütörtöki közgyűlés kapcsán.
29
szep.
15:19
3
Olaszország
A kanizsai atléta tavaly kivívta annak a lehetőségét, hogy sportága féltávú világbajnokságán is részt vehessen.
Olaszországban a legjobb magyar idővel végzett a teljes távú IRONMAN-en Szollár Zsolt. A kanizsai atléta tavaly kivívta annak a lehetőségét, hogy sportága féltávú világbajnokságán is részt vehessen...tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
06:30
Hét nap Kanizsa - Heti hírösszefoglaló
07:00
Új ház
07:30
Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó
08:00
Hét nap Kanizsa - Heti hírösszefoglaló
08:30
Kifutón túl
09:00
Recept-Túrák
09:15
Balasport
09:40
Hanti sámán hagyatéka
10:15
Hét nap Kanizsa - Heti hírösszefoglaló
10:45
Lapozó
12:00
Hét nap Kanizsa - Heti hírösszefoglaló
12:30
13:00
13:30
Kommentár nélkül – heti válogatás
13:55
Napi Kanizsa - újranéző
14:20
14:50
Szertár mix
15:20
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
18:10
Mise/Istentisztelet
19:10
Porta
19:40
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
19:50
Sztárportré
20:20
Székelyföld magazin
20:20
Székelyföld magazin
21:35
A dombba zárt gyár
22:00
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:10
Lapozó
híradó 2023.09.29

FÓKUSZBAN A CÉGVEZETŐK Ezúttal Czirákiné kritikái kerültek előtérbe a közgyűlésen

MILLIÁRDOS FEJLESZTÉS Ma lezárták a hét intézményt, köztük a BLG-t érintő energetikai projektet

KANIZSAI VASEMBER Sportága legjobbjai között is bizonyított Szollár Zsolt

 TURIZMUS VILÁGNAPJA Kanizsa is csatlakozott a programsorozathoz

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu