+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Válság
2022. szeptember 8. csütörtök 13:27
Válság
Nehéz közgyűlés volt
Nagykanizsa

A cél semmiképpen sem az, hogy bezárjunk városi intézményeket – hangsúlyozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese a közgyűlést követő interjúban. Mint arról már beszámoltunk, 622 millió forint hiányzik a költségvetésből az elszabaduló energiaárak miatt. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a Sberbank-csőd miatti kártalanítást még mindig nem kapta meg a város. Az intézményeket érintő megszorításokról 19-én döntenek a frakciók.

Ahogy az várható is volt, a NESZI napidíjának emelését sem hagyta szó nélkül a Fidesz-frakció. Az ÉVE részéről Horváth Jácint és az előterjesztő Schauta Marcell is hangsúlyozta: csak így lehet kompenzálni az energiaárakat, ráadásul a kormány magára hagyta ezt a szférát, ezért az intézmények sorra önkormányzati segítséget kérnek a túléléshez. A 4500 forintos költséget pedig leegyeztették az érintettekkel, ami ráadásul még így is olcsóbb, mint a környékbeli otthonok többsége. – A mi esetünkben nyilvánvaló, hogy a fennálló hiány miatt a költségvetést mindenképpen át kellett tervezni, s be kellett emelni ezt a pluszköltséget, s egy részét az ellátottakra kellett áthárítani. Ez egy kompromisszumos megoldás, gyakorlatilag túl nagy költséget nem akartunk áthárítani. Abban reménykedünk, hogy vagy a normatív támogatás emelésével javul a finanszírozás vagy pedig az önkormányzatok támogatásával – mondta Schauta Marcell, önkormányzati képviselő.

Már a szerdai ülésen is elfogadhatták volna a városi cégeket érintő lépéseket, de a napirend az ÉVE képviselői szerint nem tartalmazott konkrétumokat. Balogh László polgármester kiemelte: a többséget az ötpárti koalíció adja, ők irányítják a várost, ne akarjanak kibújni a nehéz döntések alól. – A városvezetői felelősség igenis, kimondva és leírva jogszabályi sorokban is, a városvezető frakcióé, a közgyűlési többségé, amely a Tulajdonosi Bizottsághoz van koncentrálva –fogalmazott Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

Fodor Csaba és Horváth Jácint is leszögezte: az apparátus és az utasítási jogkör is a polgármesternél és az alpolgármesternél van, így elvárható lett volna, hogy végezzék a dolgukat, és egy javaslatcsomaggal álljanak elő a soros ülésen. Ez nem történt meg, így a döntés másfél hetet biztosan csúszik. – A cél nem az semmiképpen sem, hogy bezárjunk intézményeket, létesítményeket. A cél az, hogy racionalitás mellett tudjuk őket működtetni továbbra is. Az, hogy erre lesz-e lehetőség, a következő hetekben derül ki a számok alapján. Sajnos a mai, a polgármester által elénk tett előterjesztés nem volt arra alkalmas, hogy erről érdemben tárgyaljunk, hiszen nem volt összesítve, a másik oldalról pedig nem voltak benne a megoldási javaslatok kidolgozva, amit vártunk volna a mai közgyűlésre már –hangsúlyozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

Szintén fajsúlyos határozat lehetett volna a Vízmű átadása az államnak, de a végső döntést ez esetben is elnapolták a városatyák. A vita során Horváth Jácint vezetett elő egy kérdéssort, amiben válaszokat akarnak kapni például arra, hogy megmarad-e a kanizsai székhely és számítani kell-e leépítésekre, ha az állam átveszi a céget. Ezt Bizzer András felesleges lépésnek minősítette. – Hatékonyságbeli kérdésekbe is belemennek, s meg akarják tiltani, hogy mi ne legyen a következő 5 évben. Olyan garanciákat akarnak, hogy vállaljon az állam, amiket nem lehet teljesíteni. S én attól tartok, hogy mondvacsinált indokokat kreálnak most arra vonatkoztatva, hogy aztán rossz döntést hozzanak, s ne adják át az államnak a Vízművet. Ez azt fogja jelenteni a városunk számára, hogy csődközeli helyzetbe fogunk kerülni – fogalmazott Bizzer András Nagykanizsa alpolgármestere.

A felsorolásban szerepel még az is, hogy a Kanizsán már halaszthatatlanná váló felújításokra vállaljon garanciát az állam. – Ahhoz, hogy döntést tudjunk hozni, ahhoz információkra van szükségünk. Jelenleg azt mondja az állam, hogy átveszi a Vízművet, pontosabban a nagykanizsai víziközművagyont, ami mondjuk a föld alatt van vagy a szennyvíztelepen, de idetartoznak az átemelőszivattyúk stb. stb. Ezt önkéntesen adjuk át, nyilván ezt kérik tőlünk, s ingyenesen. 13 milliárd forintos vagyonról beszélünk. Azt mondja az állam, átveszi, s csupán annyit vállal, hogy év végéig ezt nullára hozza – mondta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese. Több nyitott kérdés is maradt így a ciklus egyik legsúlyosabb közgyűlésére. 19-én napirenden lesznek az energiaválság miatti intézkedések, a Vízmű átadása, és Balogh Lászlónak választ kell hoznia a Modern Városok Program helyzetéről is, hiszen a beígért konferencia-központ területét, ami most a 19-es parkoló, haszonsítani szeretné az ÉVE, ha az állam visszavonja a 2015-ben szignózott beruházást.  

Galéria
további friss hírek
23
szep.
18:00
1
Nagykanizsa
MEGVALÓSULHAT A PLATÁN SOR ÉS A TELEKI UTCA VÍZVEZETÉK FELÚJÍTÁSA
23
szep.
18:00
Nagykanizsa
MEGVALÓSULHAT A PLATÁN SOR ÉS A TELEKI UTCA VÍZVEZETÉK FELÚJÍTÁSA
23
szep.
15:46
4
Zalakaros
A rendezvényen körülbelül 2000 amatőr kerékpáros vesz részt.
Tizenötödik alkalommal tartják meg a hétvégén a Mapei Tour de Zalakaros körversenyt. A rendezvényen körülbelül 2000 amatőr kerékpáros vesz részt. Az elmúlt másfél évtizedben a zalakarosi körverseny..tovább olvasom
23
szep.
15:42
4
Nagykanizsa
Az érintett társasházak közös képviselői elmondták: tarthatatlan a helyzet, így olyan projekt mellett kell dönteni, ami lehetőleg gyorsan és olcsón nyújt megoldást a közlekedési nehézségekre.
23
szep.
15:35
4
Nagykanizsa
Fridmann Valéria kereskedő Híradóknak elmondta: az árak még tovább fognak emelkedni a szállítási nehézségek miatt. Éppen ezért a szezonális paprikából, almából és szilvából még most érdemes bevásárolni.
23
szep.
15:31
4
Nagykanizsa
640 millió forintot nyert a városvezetés pályázata a Teleki utca és a Platán sor vízvezeték hálózatának felújítására.
23
szep.
13:23
4
Nagykanizsa
A jeles alkalomhoz kötődő programját ma tartotta meg a nagykanizsai Szívbetegekért Egyesület.
Vasárnap lesz a szív világnapja. A jeles alkalomhoz kötődő programját ma tartotta meg a nagykanizsai Szívbetegekért Egyesület. A kezdeményezés fő célja a megelőzés, ezért is vonják be a szervezők minden évben a..tovább olvasom
23
szep.
13:18
4
Nagykanizsa
Az évente két alkalommal megrendezett akció célja a környezettudatosság és az osztálypénzgyűjtés.
Elindultak a papírgyűjtések a kanizsai iskolákban. Az évente két alkalommal megrendezett akció célja a környezettudatosság és az osztálypénzgyűjtés. A leadott mennyiségek folyamatosan csökkennek, de egy..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
06:30
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
06:40
Mise/Istentisztelet
07:40
Sztárportré
08:10
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
08:20
Csavargók - Blue Duck Arts
09:20
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
09:30
Lapozó
12:00
Csavargók - Blue Duck Arts
13:00
Sztárportré
13:30
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Híradó
18:30
Hargita
19:00
Info blokk, benne Híradó
19:30
A mi portánk
20:00
Híradó
20:15
ETO Akadémia - FC Nagykanizsa NBIII. Bajnoki labdarúgó mérkőzés
21:45
Info blokk, benne Híradó
22:15
Lapozó
híradó 2022.09.23

NYERTES PÁLYÁZAT, JELENTŐS ÖNRÉSSZEL- Megoldódhat a Teleki utca és a Platán sor vízvezeték hálózatának problémája

PARKOLÁSI EGYEZTETÉS - Sok az autó, de kevés a férőhely a Teleki és az Attila utcában

A SZÍV NAPJA - A kezdeményezés fő célja a megelőzés

ÚJSÁGGYŰJTÉS - Elkezdődött a környezetbarát-akció a kanizsai iskolákban

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu