Az élelmiszerek drágulásával párhuzamosan egyre többen állnak neki a föld, a kiskert művelésének Kanizsán és környékén. A kezdők tevékenységét nem csak a szülők segítik, több olyan internetes felület és közösségi csoport létezik, ahol receptekkel, különböző praktikákkal segítik egymást a tagok.
Az internetes felületeknek köszönhetően készül már hetek óta egy liszói háznál a spagettiszósz. Elkészítése könnyű, nem túl időigényes, a kertben megtermelt hozzávalókon kívül csak az olasz konyha fűszereit és az olívaolajat kell hozzá megvásárolni.
– Nálunk most a kert kicsit nagyobb lett, mint szokott, ennyire befőzni nem szoktunk. A szárazság ellenére nagyon jól terem a kert, tehát rengeteg mindent el tudtunk rakni. Jön ez a nagyon-nagy drágaság, és szerintem mindent már nem tudunk majd megvenni. És az sem mindegy, mit eszünk. Egy befőző csoportba meghívtak, ott nagyon jó recepteket raknak fel. Onnan lestem le, milánói mártást, bolognai mártást – nyilatkozta Golub Ildikó.
Az elkészítés egyszerű, az alapanyagok bekészítését követően szinte egy óra alatt elkészült 7 üvegnyi spagettiszósz. A házi készítésű öntet finomságát mi sem bizonyít jobban, mint Ildikó kisfia, aki a konyhában a fazék körül ólálkodott folyamatosan az illatok miatt.
– A legelső befőzésnél nem győztem kiszedni a fazékból, hogy kóstoljuk, kóstoljuk… tehát nem győzött hűlni, hogy együk, amit főzök. A család többi tagja is vitt belőle, és pozitív visszajelzés jött, hogy ezt bizony érdemes lefőzni –tette hozzá Golub Ildikó.
Golub Ildikó pincéjében első alkalommal sorakoznak egymás mellett a szószok, a savanyúságok, a lekvárok és a befőttek. A spagettiszósz készítését nyomon követhetik nézőink a Mi portánk című magazinműsorunk hétfői adásában.
adás
magazin
híradó